Vegán „tojáskrém”

Vegán „tojáskrém”
Vegán tojáskrém készítése

Sokszor írtam, hogy nem szeretem az állati eredetű ételek nevét a növényiekre is használni, mert ez elég becsapós lehet, hisz növényekből sosem lesznek ugyanolyan ízű dolgok, mint állatokból (és ez abszolút jól is van így, hisz a növények nem állatok. 🙂 ). Most viszont nem tudtam és talán nem is igen akartam jobbat kitalálni, mert valóban elképesztően jól hajaz ennek a kenőkének az íze a tojáskrémre. 🙂 Tapasztaltabb növényevők már egyből tudják is, hogy mitől. Van egy alapanyag, ami ízre és illatra is abszolút hozza a tojást. Ez nem más, mint a fekete só. A fekete sónak vagy egy jellegzetes kénes illata és aromája, ami nagyon hasonlít a főtt tojás ízére és illatára, ezért ha ezt az ízvilágot keressük, de tojás nélkül, akkor ezzel a sóval ezt el tudjuk érni.

Gluténmentes vegán tojáskrém
Vegán „tojáskrém” hozzávalói: nem kell hozzá sok minden. 🙂

Hozzávalókról

Húsvét előtt amúgy is aktuális lehet egy ilyen tojásos ízvilágú kenőke, bár nálunk egész évben az asztalra kerül, mert nagyon szeretjük. Alapja főtt csicseriborsó, ugyanis a csicseriborsó megint egy olyan alapanyag, amivel jól lehet a tojásos ételeket helyettesíteni. A vegán omlettemet, a csicseriomlettet is csicseriborsólisztből készítettem és persze abba is került a fekete sóból. De vegán fritattát is készítettem már, aminek a receptje egyenlőre csak a közösségi oldalaimon elérhető, de itt is fent lesz hamarosan. A lényeg, hogy a tojás helyettesítésére a növények világában a csicseriborsó az egyik legalkalmasabb. 

 Az tojáskrém sárga színét a kurkumával tudjuk megadni ennek a vegán verziónak, így az is szerepel a hozzávalói között, ami amúgy is egy nagyon egészséges fűszer, napi szinten kellene fogyasztanunk. 

Tettem még bele tahinit, mert finom, egészséges és mert ad egy jó kis krémes állagot neki. Ezeken túl már csak mustárt és borsot használtam, ami meg szinte minden háztartásban fellelhető. 

A hüvelyesek méltatását most nem kezdem megint, viszont annyit azért megjegyzek most is, hogy ezzel a kenőkével is fedezhető a napi hüvelyes szükségletünk egy (nagyobb) része is. 

Gluténmentes vegán tojáskrém
Minden mehet a robotgépe…

Húsvét nálunk

Így húsvét közeledtével  időnkét (néha gyakran) felteszik nekem a kérdést, hogy akkor nálunk mi is kerül az ünnepi asztalra. Anno jó sok-sok évvel ezelőtt, még mindenevőként valószínű nekem is elképzelhetetlen lett volna a húsvét sonka és tojás nélkül, így abszolút értem a kíváncsiságot, hisz akiknek az étrendjük főleg állati eredetű dolgokra épül, az valószínű tényleg el sem tudja képzelni, hogy ilyenkor mi mást lehetne még enni. 😀 

Gluténmentes vegán tojáskrém
… és pár perc múlva már kész is. 🙂

Talán az év összes nagyobb ünnepe közül a húsvét az, legalább is saját tapasztalataim szerint, ami aztán tényleg teljesen állati hozzávalókra alapozott a hagyományok szerint is. Ilyenkor sonka és tojás van. Pont. 🙂 A karácsonyi, újévi időszak talán nem ennyire „kötött”, ott még a mindenevők körében is megoszlanak a néztek és a hagyományok; jóformán mindenkinél más a bevált karácsonyi menü. De a húsvét az ilyen szempontból más, ilyenkor sonkát és tojást KELL enni. 🙂 És maximum ezek mellé társulhatnak egyéb eltérő kiegészítők. 

Gluténmentes vegán tojáskrém
Lehet is tálalni. Mennyei krémes.

Én is így nőttem fel, húsvétkor nálunk is sonka és tojás volt a menü (tojásból festett főtt és volt kaszinótojás is mindig) Anyukám isteni finom (de persze hagyományos alapanyagokból készített) majonézes krumplisalátájával, házilag sütött kaláccsal és Apukám által reszelt tormával. 🙂 És nálunk még elengedhetetlen volt ezek mellé a sok friss zöldség is, mint retek, salátalevelek, paprika, paradicsom, uborka, újhagyma, valamint gyümölcsök is voltak. Anyukám mindig gyönyörű hidegtálakat készített ünnepekre, így húsvétra is, amiket zöldségekkel és gyümölcsökkel díszített. Gyümölcsök közül általában narancs, mandarin, szőlő, kivi volt a hidegtálak tetején, amiket én már gyerekként is előszeretettel ettem le a tetejükről. 🙂 

Gluténmentes vegán tojáskrém
Ha egy kicsit dekoráljuk, még gusztusosabb. 🙂

Egyébként sokszor kérdezik meg azt is tőlem, hogy akkor én már nem is szeretem ezeket?  Fura ez a kérdés, mert nem csak akkor nem eszik meg valamit az ember, ha utálja, nem szereti, hanem akkor sem, ha valami egyéb oka van rá. Tehát én is így vagyok a sonka-tojás kombóval, hogy nem utáltam meg őket, egyszerűen csak úgy döntöttem több, mint 5 évvel ezelőtt, hogy nem eszek állati eredetű dolgokat.

Az előbb leírt húsvéti menü egyébként az egyik kedvencem volt gyerekként is, bár a húsért sosem rajongtam annyira, de a színhús főtt sonkát a fent felsorolt kiegészítőkkel nagyon is szerettem. Egyik kedvenc ünnepem volt a húsvét étel szempontjából. Viszont mivel főleg az egészségem javítása, fenntartása miatt tértem át a növényi alapú táplálkozásra, így mindig megvolt a motiváció, hogy miért is tartom ezt az irányt. 🙂 Lehet, hogy közhelynek hangzik, de az egészségünk az egyik legértékesebb és legfontosabb kincsünk, tehát szerintem érdemes áldozatokat hozni az érdekében. Idővel az ember meg rájön, hogy ezek az áldozatok, (hogy nem eszünk húst) nem is akkora áldozatok, hisz sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben és nem utolsó sorban húsevés nélkül az igazi áldozatok (állatok, amiket megennénk) védelme, csökkentése érdekében is már sokat teszünk.

Gluténmentes vegán tojáskrém
Tökéletes szendvicsfeltét.

És akkor a kis kitérő után jönnön a fő kérdésre a válasz, miszerint mi kerül akkor nálunk az asztalra ilyenkor, ha nincs sonka és tojás? 🙂 Nos, ahogy azt tavaly már fotókon meg is mutattam a közösségi oldalaimon, én ilyenkor általában 3-4 fajta kenőként készítek: hummuszt változó ízekben, babos kenőkét, gombapástétomot és ezt a vegán tojáskrémet, melyek mellé alakor kalácsot és naan kenyeret sütök. Ez utóbbiból gluténmentes verzió is készül, méghozzá a pizzatésztámból. Vágok fel mellé rengeteg sok friss zöldséget: répát, retket, uborkát, paprikát, újhagymát, zellerszárat, karalábét, salátaleveleket, egyéb zöld leveleket és persze a torma nálunk is elmaradhatatlan. Én alapól nagyon szeretem a tormát, gyakran kenem szendvicsekbe is, szerintem nagyon finom friss zöldségekkel. Idén még vegán „sajtkrémet” is készítek húsvétra, viszont annak még sehol sem publikáltam a receptjét, mert még csak kísérletezem vele. Amióta megvan a fermentáló készülékem (amivel a házi joghurtomat is készítem), így nagyobb távlatok nyíltak kenőkék terén is, amit igyekszek kihasználni. 🙂 🙂 De mihelyst megvan az általam megoszthatónak ítélt recept, azt is hozni fogom. 🙂

Gluténmentes vegán tojáskrém
Vegán „tojáskrém” – érdemes kripóbálni, nagyon finom! 🙂

És hogy édesség se hiányozzon, idén is elkészül a répatorta citromos kesumázzal. Nemrég kislánykámmal muffinformákban sütöttük meg, úgy is nagyon finom volt, ráadásul sokkal vidámabb is a közös sütögetés, dekorálás miatt. 🙂

Kicsit mesélősebbre sikeredett ez a poszt, de talán nem bánjátok nagyon. Viszont most már jöjjön a recept és ha még belefér a húsvéti finomságok közé, akkor mindenképp készítsétek el hétvégére. 

Boldog húsvétot kívánok mindenkinek! 🙂

Hozzávalók:

  • 450 g főtt csicseriborsó (konzerves, üveges vagy házilag főtt)
  • 3 ek / kb. 50 g tahini
  • 3 ek / kb. 50 g mustár (vagy ízlés szerint kevesebb)
  • 1 tk kurukuma
  • 1 tk fekete só
  • 1/4 tk (vagy kevesebb) bors
  • kevés víz vagy csicseriborsó főzőlé

Elkészítés:

  1. Tegyük az összes hozzávalót a késes betétű robotképünk tartályába (de akár turmixban is készíthető), majd menet közben fokozatosan annyi vizet/csicserilevet adjunk hozzá, amennyivel beállítjuk a kívánt sűrűséget. 
  2. Tálaljuk friss kenyérrel, gluténmentes magvas kenyérrel, kaláccsal, naan kenyérrel, pizzakenyérrel… és sok friss zöldséggel. 🙂