Mandulás-csicseriborsós blondie eperrel

Így az eperszezon végére meg is érkeztem ide a blogra is egy epres recepttel. 🙂 🙂 Bár igazából itt most nem is az epren van ám a lényeg, hanem ami alatta van. 😉 Az epret bármilyen gyümölcsre ki tudjátok cserélni, mindennel nagyon finom ez a mandulás szelet, aminek az állaga miatt blondie nevet adtam a brownie után. Tényleg teljesen brownie állaga van, csak nem kakaós/csokis (a brownie név az angol barna -brown- szóból ered és a színére utal), hanem szőke (szintén az angol blondie szóból). De bárhogy hívjuk, tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni, nálunk pikk-pakk elfogy mindig. 🙂 És ugyanúgy, ahogy a brownie-nak, a blondie-nak is millió változata lehet, növényi alapon is, szóval bátran kísérletezzetek egyedül is, ha kedvetek tartja. 🙂

Csicseriborsó
És naná, hogy van benne hüvelyes, de ígérem, nem érződik. 🙂 Tudom, mindig jövök a hüvelyes mániámmal, de tényleg annyira sokoldalú alapanyag, hogy egyszerűen nem lehet nem használni őket. 😀 Az egészségügyi hatásairól meg már számos posztomban írtam, valamint éTelmódváltoztató programomban is nagy hangsúlyt fektetek a témára, de emellett azért is jó használni, mert tényleg szuper állaga lesz tőle az ételeknek. Mivel magas a keményítőtartalmuk, jól sűrítik, összefogják az ételeket, így nemcsak a sós fogásokban, de az édességek esetében is kihasználhatjuk ezt a jó funkciójukat. 🙂 Én főtt, pépesített hüvelyest (főleg csicseriborsót és babot) ugyanúgy használok kekszekhez, palacsintákhoz, mint zöldségfasírtokhoz, de a belőlük készült liszteknek is nagy hasznát veszem a konyhában. Raguk, mártások sűrítéséhez is tökéletesek (amikor pl. kukoricakeményítőt vagy tápiókakeményítőt használnál), de ugyanúgy jók növényi fasírtok “összefogására” is. Szóval tényleg sokoldalúan lehet használni a hüvelyeseket, erre hoztam most ismét egy példát ezzel a mandulás blondie-val is. 🙂


Eper vs. egyéb (bogyós) gyümölcs
Ahogy már fentebb írtam, ebben a sütiben nem az eper a lényeg, így bármilyen időszakban elkészülhet, még almával is tökéletes, ami aztán egész évben rendelkezésre áll. A cseresznyének és a meggynek meg most van itt a szezonja, tehát akár azokkal is érdemes megsütni, nekem ők is nagy kedvenceim.
Nemrég osztottam meg Instagrammon egy sztorit (24 óráig elérhető közlés), melyben egy tál cseresznyét és epret fotóztam le és azzal a felirattal tettem közzé, hogy most nem nehéz bogyós gyümiket enni, mert itt van mindennek a szezonja.

Egy kedves olvasóm reagált is rá (teljesen kedvesen, normálisan), hogy a cseresznye (és a meggy) nem bogyós gyümölcs, hanem csonthéjas. Nos, neki is igaza van, de nekem is! 😉 Botanikailag valóban a csonthéjas gyümölcsök közé soroljuk őket, de ha meg már a botanikát nézem, akkor ebből a szempontból nincs olyan kategória, hogy “bogyós gyümölcsök”. Ugyanúgy, ahogy “zöldségek” kategória sincs. Ezeket a megnevezéseket főleg köznyelvben használjuk a jobb beazonosíthatóság érdekében.

Köznyelvben a bogyós gyümölcsök alatt az apró, édes vagy savanyú gyümölcsöket értjük, amelyeket általában “bogyókra” hasonlítanak, frissen, azonnal, mindenféle előkészület, feldolgozás nélkül könnyen meg tudunk enni. Leggyakrabban az epret, málnát, áfonyát, szedret, ribizlit hívjunk így, de ez nekik sem a hivatalos megnevezéseik. Az eper például, melynek szakmai elnevezése ráadásul szamóca, a rózsavirágúak rendjébe és a rózsafélék családjába tartozik. Gondoltad volna? 🙂

Na de attól még, hogy “bogyós gyümölcsök” kategória nincs hivatalosan, a köznyelvben és a táplálkozástudomány terén mégis használjuk. Ez utóbbi esetében az egészségre gyakorolt hatásuk alapján „osztjuk” a gyümölcsöket a „bogyós gyümölcsök” közé, és ebből a szempontból a meggy és a cseresznye is bogyós gyümölcsnek számít, valamint még a kék színű szőlőfajták is. Táplálkozástudományi szempontból a bogyós gyümölcsök legfőbb jellemzői többek között az, hogy kiemelkedően magas az antioxidáns- és vitamintartalmuk, valamint a gyulladáscsökkentő hatásaik is, és ezek a meggyre és a cseresznyére, valamint a kék szőlőfajtákra is elmondhatóak. Sőt, Dr. Greger a könyvében még a kumkvatot is ide sorolja (apró, kicsit, héjával együtt ehető citrusféle). Ahogy azt Greger doki is tanítja (valamint én is a kurzusaimon ;)), a színek maguk az antioxidánsok, így minél színesebb egy zöldség, gyümölcs, annál egészségesebb, ill. annál magasabb az antioxidáns-tartalma. A bogyós gyümik meg tényleg kiemelkednek ebből a szempontból, mert mindegyiknek gyönyörű szép élénk, időnként szinte egészen fekete színe van, ami abszolút azt jelzi, hogy tele vannak antioxidánsokkal, melyekre nagy szüksége van a szervezetnek. Tehát mikor arról beszélek, hogy a cseresznye és a meggy is bogyós gyümi, akkor ebben az értelemben gondolom. 🙂

Na, most hogy tisztáztuk a színeket (brownie és blondie) valamint a kategóriákat (bogyós gyümik), talán magáról a blondie-ról is eshet pár szó, igaz? 😀
Összeállítani nagyon egyszerű, csak mindent pakolj az aprítódba és készíts sima masszát. Könnyen fog menni, mert minden hozzávaló puha, így nem lesz nehéz dolga a képnek. Ezután egy hőálló tálba kell simítani a masszát, amit én kibéleltem sütőpapírral, hogy könnyebben ki lehessen venni, majd a tetejére elrendeztem 2 maroknyi szeletekre vágott epret. Mehetett is a sütőbe 25 percre, utána meg már csak azt kell megvárni, míg teljesen kihűl. Forrón és melegen nem tudod szépen szeletelni, hűlés közben válik vághatóvá. Talán ez a legnehezebb fázis, mert már sülés közben is mennyei illatok terjengenek a konyhában, pláne hűlés közben, így az ember már alig várja, hogy végre megkóstolhassa. 😀

Helyettesíthetőség
Gyakori kérdés a receptjeimmel kapcsolatban, hogy az alapanyagokat mivel lehet helyettesíteni, ha valaki ezt vagy azt nem ehet. Jó hír mindenkinek, hogy ennek a blgondie-nak szinte minden része jól helyettesíthető, szóval nyugodtan cseréljétek a hozzávalókat, működni fog úgy is. De lássuk szép sorban.
- A csicseriborsót bármilyen más főtt hüvelyessel helyettesítheted, mehet bab, szójabab, de még akár lencse is helyette. A csicserinek van talán a legáltalánosabb íze, ami nem karakteres, de ha mondjuk a lencséhez több fűszert adsz (több fahéjat, vaníliát, esetleg mehet mellé gyömbér, szegfűszeg, kardamom…), akkor az sem fog kiérződni erősen, de lencsével mondjuk még én sem próbáltam. Alapvetően a hüvelyesek lisztjeivel is működik, de akkor azért több folyadékra lesz szükség, hogy ugyanazt a ragacsos, krémes masszát elérjük, mint a pürésített főtt hüvelyessel.
- A őrölt mandula helyett mehet más diófélének vagy olajos magnak az őrölt változata, pl. dió, mogyoró, földimogyoró, kesu, tökmag…stb. Azzal viszont mindenképp számolj, ha egy ízesebb magot használsz, akkor azt jobban kiérzed majd a végén. A mandula megint csak egy nem túl karakteres ízvilágú alapanyag, egy diónak, mogyorónak, tökmagnak előbb érezd a jellegzetes ízét, mint a mandulának.
- Kesuvajat használtam a receptben, mert épp abból volt több itthon, de bármi más magvajjal is tökéletes lesz. Mehet mandulavaj, mogyoróvaj, földimogyoróvaj, dióvaj…stb. Ugyanazt vedd figyelembe, mint amit az előző pontban írtam, hogy ha ízesebb a magvaj, akkor azt a végén jobban fogod érezni.
- Fűszerek: fahéj és vanília. Természetesen ha egyiket nem/sem szereted, akkor hagyd ki, vagy helyettesítsd mással. Gyömbér, szegfűszeg, kardamom, szegfűbors, chai keverék…stb. bármi passzolhat, amit szetetsz.
- Datolyapaszta: paszta helyett mehet friss vagy aszalt puha datolya is, hisz a gép úgyis paszta állagot készít belőle. Ha viszont egyáltalán nem akarsz datolyát használni, akkor a szirupok, cukrok mind jók. Ha szirupot használsz, amiből kb. 1/2 bögrényi lesz ugyanaz a mennyiség, amennyit a datolyapasztából írtam, akkor az jobban hígítja a tésztát, így lehet, hogy nem fog kelleni a víz.
- Sütőpor akár el is hagyható. Megsütöttem már nélküle is, nagy különbséget nem tapasztaltam állagban a két változat között. A tészta eleve egy nehezebb, ragacsosabb fajta, nem emeli, levegősíti meg látványosan, szóval nyugodtan hagyd el.
- Az eperről meg már a legelején is szó volt, hogy bármi más gyümölccsel helyettesíthető, amit épp be tudsz szerezni. De ha gyümölcsök nélkül szeretnéd sütni, akkor helyettük (ét)csokicseppeket is használhatsz. Azt hiszem nem is kell mondanom, hogy ez a verzió is sikert szokott aratni. 😉

Nos, azt hiszem talán mindent elmondtam, ami lényeges volt (nem csak) a recepttel kapcsolatban, úgyhogy jöjjenek is a pontos mennyiségek. 🙂

Hozzávalók 1 kisebb formához:
Az én sütőformám 18 x 24 cm, de ha kisebbet/nagyobbat használsz, akkor vastagabb/vékonyabb lesz a blondie. Helyettesíthetőségeket lásd a “Helyettesíthetőség” bekezdés alatt feljebb.
- 200 g főtt csicseriborsó
- 100 g kesuvaj
- 100 g őrölt mandula
- 150 g datolyapaszta
- 1/4 tk vaníliaőrlemény
- 1/2 tk fahéj
- 1 tk sütőpor
- 100 ml víz
- 6-8 szem eper
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütési fokozaton 200 fokra.
- Az eper kivételével tegyünk minden hozzávalót a késes betétű robotgép tartályába, majd mixeljük sima masszává.
- Simítsuk a tésztát egy sütőpapírral bélelt sütőtálba, tetejére rendezzük el a szeletekre vágott epret, majd tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25 percet.
- Várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd csak utána szeleteljük (melegen nem lehet szépen vágni, túl lágy a tészta).