Alakor naan kenyér

A naan kenyér, vagy más néven indiai lepénykenyér, egy nagyon finom, puha kenyérféle, amely rengeteg módon felhasználható. Eredetét tekintve az indiaiak hagyományos kenyere, gyakran a kanál funkcióját is átveszi, mivel a tésztája alkalmas arra, hogy egy kicsit összehajtogatva kimártogassák, „kitunkolják” vele a ragukat, dhalokat és egyéb szaftos ételeket. Hagyományosan tandoori kemencében sütik, de nyilván ennek hiányában is teljesen jól elkészíthető. 🙂

Én nagyon szeretem a naan kenyeret, de nem csak enni, hanem készíteni is. 🙂 Kislányommal általában közös program, hogy a meggyúrt tésztából kis gombócokat formálunk, majd azokat „palacsintává” nyújtjuk. 🙂 De azért is szeretek naan kenyeret sütni, mert gyorsan elkészül, így ha valamiért nincs időm hagyományosat sütni vagy netán későn eszmélek, hogy elfogyott az alakor kenyerem, akkor ezt csak összedobom kb. 5-10 perc alatt és már sütöm is. Nem kell keleszteni, csak meggyúrni, gombócozni, kinyújtani és sütni. Villámgyors, könnyű és nem kell sokat rakodni utána. 😉 Még akkor sem vészes, ha gyerkőccel készítjük! 😀

Tippek felhasználásra
A naan kenyér egy nagyon univerzális kenyérféle, hisz ugyanarra használhatjuk, mint a hagyományos kenyeret. Nálunk a dhaljaim (szintén indiai lencsés egytál, kb. egy fűszeres lencsefőzelék) állandó kísérői, de előszeretettel sütöm más ragus, főzelékes ételek mellé is, valamint csak úgy is esszük, mint a hagyományos kenyeret. Eleve nagyon finom magában is, főleg frissen, esetleg egy kis fokhagymás olajjal meglocsolva valamilyen növényi natúr joghurt társaságában. De nagyon szeretem például hummusszal megkenni és mindenféle nyers vagy sült/pirított zöldséggel megpakolni, magokkal megszórni. Meleg szendvicsnek is szuper, két naan közé teszek zöldségeket, zöld leveleket, szárított paradicsomot, esetleg növényi sajtot és szendvicssütőben összemelegítenem.
Azonban, kiváltképp nyáron, friss gyümölcs szezonban nagy kedvencem az édes verzió is, mikor a házi mogyoróvajjal kenem meg mindenféle gyümölcsöt teszek még rá, málnát, epret, szedret, áfonyát, barackot… de banánnal is nagyon finom, amely meg elérhető szinte egész évben.


Alapanyagok
Semmi extra alapanyagot nem tartalmaz, főleg ez a „sima” verzió. Alakor lisztből készítem, amelynek a beszerzése lehet kicsit időigényesebb, de az összes többi hozzávaló bármely boltban kapható. Gyakran készítem csak teljes kiőrlésű alakor lisztből is, vagy fele-fele arányban, sőt van, hogy még magokat is teszek a tésztába, és akkor már végképp egy teljesen egészséges, teljes értékű kenyérfélét kapunk. 🙂

Én csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, nagyon gyorsan elkészül és nagyon-nagyon finom! Függővé lehet válni, mind az evés, de akár a készítés szempontjából is. 😀 Nagyon látványos, mikor a száraz forró serpenyőben a hőtől buborékos lesz a tészta. Ha jellemeznem kéne, azt mondanám, hogy a naan kenyér egyik fele párducmintás, a másik fele „sült buborék” mintás. 🙂 🙂

Hozzávalók 8-10 db-hoz:
- 300 g alakor fehér ősbúzaliszt
- só ízlés szerint
- 1 ek sütőpor
- 1 tk szárított élesztő
- 1 ek olaj (olíva)
- 100 ml langyos víz
- 1/4 tk cukor
- 1/4 bögre / 60 ml kókuszjoghurt (vagy más növényi joghurt)
Elkészítés:
- A vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, tegyük félre addig, míg kimérjük a lisztet.
- Mérjük a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a sót, a sütőport, az olajat, majd az élesztős keveréket és a joghurtot, majd gyúrjunk tésztát belőle.
- Osszuk 8-10 részre a tésztát, gyúrjunk gombócokat belőle, majd nyújtsuk ki 1/2 cm vastagságú lepényekké.
- Száraz, forró serpenyőben süssük oldalanként pár percig.
Nem kell maximum hőfokon sütni, mert hamar megéghet. Nekem 9 fokozatos a főzőlapom, a serpenyő felforrósítása után visszaveszem a hőfokot 6-7-re és azon sütöm végig. Az elkészült naan kenyereket le szoktam takarni egy tiszta konyharuhával, hogy ne hűljön ki olyan hamar, de ez nem szükséges.