Répatorta citromos kesumázzal

Végül engem is utolért a répatorta láz így húsvét előtt. 🙂 Korábban sosem sütöttem, de nemcsak húsvétkor nem, hanem semmikor. Na nem azért, mert bármi bajom lenne vele, csak megvannak a jól bevált receptjeim, amit ünnepekkor elkészítek, így nem is igazán gondolkodtam újban. 🙂 Húsvétkor pl. ezt a kuglófot és ezek a muffinokat szoktam megsütni, meg persze a kalács sem maradhat el. 🙂 Végül nem is tudom, hogy hogyan jött az ihlet, hogy én is süssek répatortát. Talán onnan, hogy ilyenkor – húsvét előtt – rengetek helyről jön szembe a gusztusosabbnál gusztusosabb répatorta képek és receptek, így most már nálam is megérett, hogy elkészítsem a saját verziómat. Bár ha azt nézzük, ez is „csak” egy kevert tészta, ugyanúgy mint a muffinok vagy kuglófók, szóval semmi igazán új nincs is benne. 🙂


Zab nélkül
Nagy kedvencem a zabpehely, liszt formában is szinte mindig használom, ezúttal azonban kihagytam. Egyre több olyan kérdés jön felém, hogy mivel lehet helyettesíteni a zabpelyhet, mert sokan allergia miatt nem tudják használni. Ezt megelőzve most alapból egy zabmentes verziót raktam össze, de majd lesz egy zabos is, ahogy ismerem magam. 🙂 A barna rizsliszt azért hajlamos a morzsalékosodásra, így adtam hozzá egy kis keményítőt állagjavítás céljából.


Kesus máz
És ha répatorta, akkor sokaknak kötelező tartozék hozzá a máz, de jól is van ez így, hisz ezzel még szaftosabbá és dekoratívabbá, ünnepélyesebbé lehet varázsolni a tortát. Én most kesuból készítettem, szerintem nagyon finom lett. A citromtól – levet és héjat is tettem bele – nekem egy kicsit túrókrémes az ízvilága, olyan, amit gyerekként Anyukám a túrós palacsinta töltelékének készített. Férjem szerint csak simán finom, neki nem hajaz a túrókrémre, úgyhogy ezek után majd mindenki saját ízlése szerint megítélheti. 🙂 🙂





Dolgozzunk kicsit előre
Annyit azért fontos tudni, hogy ha ezt a kesus mázat készítjük el a tortához, akkor érdemes egy kicsit előre dolgozni vele. Az összeállítás után pár órát pihentetni kell a hűtőben, hogy kicsit megszilárduljon az állaga, olyan igazi kenhető krémmé váljon. Tehát ezzel a pihentetéti idővel mindenképp számolni kell, valamint még van az elején is egy áztatási idő (legalább 1 óra), így érdemes rákészülni a krémre korábban, mint ahogy a tortát sütjük. Szerintem egyszerűbb és célszerűbb előző nap elkészíteni, hogy másnap, mikor sütjük a tortát már kéznél legyen egyből. A kesut meg akár még korábban, a krém készítésének napja előtti éjszakára is beáztathatjuk, így másnap már egyből lehet kezdeni a krém elkészítését. Összeállítása amúgy rendkívül egyszerű, a hozzávalókon kívül egy jobb turmixgép kell csak hozzá (a magvajas bejegyzésemben leírtam, hogy én mit használok), így kb. 5 perc alatt meg is van. Az meg csak jót is tesz a krémnek, ha egy egész éjszaka áll a hűtőben, jobban összeérnek az ízek. 🙂



Hozzávalókról
Azt hiszem ebben a receptben sincs semmi extra hozzávaló, amit nehéz lenne beszerezni. Az őrölt dió akár őrölt mandulával vagy mogyoróval is helyettesíthető, vagy akár tökmagliszttel is, és ízlés szerint más fűszer is mehet bele; én most csak gyömbért tettem, de a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors… vagy esetleg ezek keveréke, mézeskalács fűszerkeverék vagy még a kurkumás mix is jól passzol hozzá. 🙂 Bátran fűszerezzétek a édes ételeket is, a fűszerek nagyon egészségesek és sokkal finomabbak az ételek tőlük.

Talán minden lényeges információt átadtam a répatorta recepttel kapcsolatban, így most már jöhet is a sütés. 🙂 Ha úgy érzitek, valamint kihagytam, írjatok kommentet vagy üzentet, pótolni fogom 🙂

Jó készülődést kívánok mindenkinek a húsvétra!
Hozzávalók:
Tortához:
- 1 szál (kb. 100 g reszelve) sárgarépa
- 250 g barna rizsliszt
- 100 g őrölt dió
- 3 ek tápiókakeményítő
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 ek sütőpor
- 100-120 g nyírfacukor (vagy ízlés szerint)
- 3/4 bögre / kb. 170 g almapüre
- 1/2 böre / 125 ml növényi tej
- díszítésnek: pár szem dió
Töltelék és máz:
- 1/2 bögre / 75 g kesu – forró vízben 1 órát áztatva, vagy akár egy éjszakára is lehet
- 1/3 bögre/ 80 ml kókusztej (konzerves)
- 1 ek olvasztott kókuszzsír
- 1/2 citrom leve
- ízlés szerint citromhéj – csak akkor, ha fogyasztásra alkalmas a héj! (én egy félnek a felét tettem bele, 3 csíkot levágtam, nem reszeltem)
- 4 ek agavészirup
Elkészítés:
- Készítsük el a mázat. A kesut szűrjük le és tegyük a turmixunkba vagy a késes betétű robotgépbe.
- Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és mixeljük sima krémmé.
- Öntsük át egy tálba és tegyük a hűtőbe pár órára, hogy kicsit megszilárduljon, kenhető krém állaga legyen. (Lásd a tippet a Dolgozzuk kicsit előre résznél a szövegben)
- Amíg hűl a krém, készítsük el a tortát.
- A sütőt melegítsük elő alsó-felső fokozaton 200 fokra.
- A sárgarépát reszeljük le apró lyukú reszelőn, tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük jól össze. Ezzel el is készült a tészta.
- Egy kisebb tortaforma (enyém 18 cm átmérőjű) alját és oldalát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát.
- Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig, vagy tűpróbáig.
- Ha megsült a torta, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk és bevonnánk a krémmel.
- Pár óra múlva nézzük meg a krémet. Akkor jó, ha már nem folyós, hanem kenhető állagú. Töltsük és vonjuk be vele a kihűlt tortát, majd díszítsük dióval vagy egyéb magvakkal, aszalt gyümölcsökkel ízlés szerint. (Én diótval, liofilizált málnával, virágokkal és zsályalevelekkel díszítettem.)