Babos kenőke

Babos kenőke

Most, hogy az előző bejegyzésben megmutattam a házi magvajkészítés módszerét, jöhet is egy könnyű recept egy lehetséges felhasználásra. Én a magvajakat leginkább szószok (pl. tésztákhoz), öntetek/mártogatósok (salátákra, sült zöldségek, zöldségfasírtok mellé) és kenőkék készítéséhez használom, de persze ezen felül is fogynak, pl. süteményekbe vagy smoothie-khoz teszem, és a zabkásánk tetejére is gyakran csorgatok belőlük. 

Gluténments vegán babos kenőke
Hozzávalók: alig kell valami, ráadásul ezt is nyugodtan variálhatjuk

Most egy kenyérre kenhető finomságot hoztam, aminek az a jó tulajdonsága, hogy szinte úgy variáljátok, ahogy csak szeretnétek. 🙂 Ezt megint tekintsétek egy alapnak, aztán ki-ki ízlésének megfelelően térjen el tőle nyugodtan. 

Én 10-ből 8-szor általában sósat reggelizek (tízóraizok, mert klasszikusan reggel ébredés után egyből még nem eszek semmit, csak iszok; kell egy kis idő, mire szilárd táplálékot is magamhoz veszek 🙂 ), a legtöbb esetben valamilyen kencés kenyeret friss zöldségekkel, zöld levelekkel. A kenőke általában hüvelyes alapú, főleg csicseriborsó, bab vagy lencse. (Ez azért is jó, mert Greger doki által ajánlott napi hüvelyes mennyiségből minimum egy adagot ki is tudunk pipálni így, nem beszélve a többi „járulékos” zöldségről, zöld levelekről! 😉 )

Gluténments vegán babos kenőke
Nyomkodjunk, vágjunk, aprítsunk – és minden mehet egy tálba, keverjük jól össze és kész is. 🙂

Variáld! 

Amit most hoztam, ez egy nagyon finom és nagyon jól variálható kence, jóformán tényleg abból készítitek, amiből szeretnétek. Én most babbal írtam, de csicseriből is gyakran készítem. 

Magvajak közül a tahinit szoktam legtöbbször az ilyen kenyérre kenhető dolgokhoz adni, de ez sem törvényszerű. Mehet bele akár mogyoró- vagy mandulavaj is, ízlés kérdése. Ezek karakteresebb ízűek a tahinihoz képest (a mogyoróvaj mindenképpen), így kap egy plusz mogyorós vagy mandulás ízvilágot is, ha ezeket használjuk, de szerintem úgy is finom. Nem is olyan régen mogyoróvajjal készítettem, mert csak az volt itthon és nagyon finom lett azzal is.

Egyébként nem csak kenyérre kenve nagyon finom, de (házi vagy bolti) tortilla lapokba tekerve is tökéletes. Mi így is nagyon szeretjük enni, teljesen más hangulatot ad az étkezésnek. 🙂

Gluténments vegán babos kenőke
Babos kenőke – tálava. 🙂

A fűszerek lehetnek mind frissek is, ha épp van kéznél mindegyikből, de vegyesen is jó (szárított és friss), ahogy most én is írtam. Nyáron nekem is sokkal több zöldfűszerem van, ugyanis a kiskertünkbe is mindig ültetek több fajtát; ilyenkor viszont, mikor még nincs itt a kertészkedés ideje, csak bent, a konyhaablak párkányán nevelgetek egy-két fajtát. (Téli időszakban főleg csíráztatok/mikrozöldeket nevelgetek, szóval a párkányom mindig tele van valamivel. 🙂 )

A zöldségeket is lehet még „fokozni”, kerülhet bele uborka, retek, szárzeller, sárgarépa és még savanyú uborka is… bármi, amit szívesen megeszünk. Ahogy írtam, ez egy alap verzió, variáljátok bátran. 🙂

Gluténments vegán babos kenőke
Tekintsük ezt egy alapnak és nyugodtan cseréljük ki a zöldségket és/vagy adjunk hozzá még újakat is. Elrontani nem lehet. 🙂

Egyszerű és nem lehet elrontani

Ehhez a recepthez semmi komoly konyhai eszközre nincs szükség. Egy villával nyomkodom össze a babot vagy a csicseriborsót (nem baj, ha maradnak benne nagyobb vagy egész szemek), belerakom a hozzávalókat, összekeverem és kész is. Persze lehetne robotgépet is használni, de nem szükséges, ahogy látjátok is. Pillanatok alatt megvan és ha konzerves hüvelyeseket használunk, akkor még az utolsó pillanatban is elkészíthetjük, hisz akkor csak ki kell bontani egy konzervet és összeállítani. (Én is azzal írtam, de természetesen otthon főzöttel is működik. :))

Gluténments vegán babos kenőke
Bab helyett használhatunk csicseriborsó, de akár lencsét is. Azokkal is nagyon finom lesz!

Most jönne itt az a rész, hogy ugye tudjátok, hogy milyen fontos, hogy rendszeresen (= naponta) együnk hüvelyeseket, de nem ismétlem magam. 🙂 Aki olvassa a soraimat, az tudja, hogy én nagyon fontosnak tartom (persze nem csak én, hanem mindenki, aki egy kicsit is jártas a növényi alapú táplálkozásban és annak egészségre gyakorolt hatásaiban), ezért is hozok időről-időre hüvelyes recepteket, hisz mi (családilag) is napi szinten fogyasztjuk. 🙂

Gluténments vegán babos kenőke
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Azt hiszem, hogy túl sok magyarázatra nem is szorul ez a recept, úgyhogy jöjjön is. 🙂

Hozzávalók:

  • 1 konzerv (400 g-os) bab (fehér, vörös, vaj ) vagy csicseriborsó
  • 1 fej hagyma 
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 3-4 ek tahini (ízlés szerint, krémesség beállítására)
  • 1 ek mustár
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 tk kömény
  • 1/2 tk majoranna
  • 1/2 tk bazsalikom
  • 1/2 tk oregánó
  • kis csokor petrezselyem
  • ízlés szerint friss zellerlevél

Elkészítés:

  1. A babot szűrjük le és nyomkodjuk össze villával. Nem kell teljesen simára, maradhat darabosan. Tegyük egy tálba.
  2. Hagymát és a paprikát vágjuk kockákra, adjuk a babhoz.
  3. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, tehát a tahinit, mustárt és a fűszereket, majd keverjük össze. Kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e az ízlésünknek és már lehet is tálalni. (Ha túl száraznak találnánk és nem akarunk annyi tahinit hozzátenni, akkor egy kis vizet is használhatunk, hogy szaftosabbá, krémesebbé tegyük.)