Vegán Wellington

Elrohant egy újabb év és már megint karácsonyra készülünk. 🙂 Nemrég tartottam meg a karácsonyi workshopomat a GabyKonyha Klubban, ahol 3 oldalnyi karácsonyi receptgyűjteményt írtunk össze a résztvevőkkel, hogy mik is kerülhetnek az ünnepi asztalra növényi alapon, de igazából még tudtam volna folytatni a sort, hisz rengeteg megoldás lehet. Tulajdonképpen csak az ízlésünk és a kreativitásunk szabhat határt. 🙂 🙂



Ezt a vegán Wellington receptet férjem kérésére készítettem. Ő nagyon szereti a töltött tésztás műfajt, nemcsak édes megoldásban, de sósban is. Hogy őszinte legyek, leveles tésztát már jó ideje nem használok (nem TÉNÉ barát), de most – mivel karácsony van 😉 – engedtem a kérésnek és leveles tésztával készítettem el.
Már most itt az elején megjegyzem, hogy tészta nélkül is megsüthető bármilyen sütőformában, mint ahogy ebben a lencsesültes receptben készül a lencsesült. 🙂




Egy kis eredettörténet…
Ez a recept egyébként szintén nem csak karácsonyra készíthető, de főleg ilyenkor találkozunk a Wellington variációkkal. A Wellington egy klasszikus brit fogás, amely eredetileg marhahúsból készül. A húst gombás-krumplis keverékkel borítják, majd sonkába és leveles tésztába csomagolják, mielőtt megsütik. Nevét a híres brit hadvezérről, Wellington hercegéről kapta állítólag, aki a 19. században élt. Az étel a francia konyha technikáiból merít, de az angol gasztronómia egyik ikonikus darabjává vált.
Hát az eredeti recept nálam már nem játszik, de ez a növényi változat viszont annál is inkább, hisz sok jóságot tettem a töltelékbe, amitől igazán finom és tápláló lesz. 🙂


Variálható
A töltelék tulajdonképpen több szempontból is variálható. Akár a belevalókat nézzük, akár a sütési módot, mind saját ízlésre szabható.
Ahogy feljebb írtam, tészta nélkül is megsüthető vagy akár saját tészta is használható. Időnként készítek pizzabatyukat házilag gyúrt tésztából, így akár pizzatésztával is helyettesíthető a leveles tészta, ha mégis tésztás megoldásra vágynál. De teljesen jól működik csak sütőformában megsütve is, ami lehet akár kenyérforma, vagy piteforma vagy bármilyen forma. 🙂

Sőt, akár kis pogácsákban, fasírt jellegű megoldásban is megsüthető, akár sütőben, akár serpenyőben. Tehát tényleg univerzálisan módosítható.
A belevalókat is nyugodtan variálhatod, lencse helyett babbal is működik, valamint mehet egyéb zöldség, fűszer is. Dió és kesu helyett is mehet más, pl. mandulával, mogyoróval is jó, de még akár tökmaggal és napraforgómaggal is.

Én úgy gondolom, hogy nehéz elrontani, az ízesítés meg szintén rajtad múlik, variáld bátran. 🙂
Mennyiség
A leírt mennyiségből két rúd jön ki. Én 2 db 200 g-os leveles tésztát nyújtottam ki és töltöttem meg. Attól függően ki mennyit eszik, főételnek szánod vagy csak előételnek, 4-8 adag lehet. Ha elég egy rúd, felezd a mennyiségeket.

Mártás
És ha Wellington, akkor egy mártás (gravy) is dukál hozzá. Az interneten szintén rengeteg receptet találni hozzá, én most egy faék egyszerűségűt hoztam, ami akár azonnal el is készíthető, amíg a Wellington sül, mert alig néhány alapanyag kell hozzá. Bár tényleg nagyon könnyű elkészíteni, de az is jó megoldás, ha előkészülsz vele és pár nappal korábban készíted el. Melegítve is nagyon finom, semmit nem veszít az értékéből. 🙂


És akkor jöjjön is a recept. 🙂
Nagyon jó készülődést kívánok az ünnepekre! És amikor odaértük, akkor meg áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag új évet kívánok mindenkinek! 🙂
Gaby
Hozzávalók 2 db-hoz: (2 rúd lesz belőle)
Töltelék:
- 60 g dió aprítva
- 40 g kesu aprítva
- 2 lenmagtojás (2 ek őrölt lenmag + 6 ek víz minimum 5-10 percig pihentetve)
- 1 szál sárgarépa apró kockákra vágva
- 1 póréhagyma apróra vágva
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma összenyomva
- 500 g gomba (nálam barna csiperke, de mehet vegyesen) apróra vágva
- 300 g főtt lencse
- 60 g zabpehely
- 1 ek tamariszósz (vagy ízlés szerint)
- 1 ek Worcestershire szósz (vegán, ízlés szerint, de elhagyható)
- 1 ek majoranna
- kis csokornyi friss/fagyasztott petrezselyem
- bors (ízlés szerint)
Egyéb:
- vegán leveles tészta (400 g, Lidls fagyasztott az enyém) felolvasztva
- 1-2 ek növényi tej
- pár csepp agavészirup (elhagyható)
- szezámmag szóráshoz (elhagyható)
Mártás:
- 500 ml víz
- 1 mentes zöldségleveskocka
- 1 tk vöröshagymapor
- 3 ek sörélesztő pehely
- 1 ek misopaszta (elhagyható)
- 1 ek tamariszósz (elhagyható)
- 1 tk mustár
- 30 g barna rizsliszt
Megjegyzés: Nálam a kocka sómentes volt, így tettem bele 1 ek misopasztát, amivel nekem elég sós lett. Ha nincs misopasztád, használj csak tamariszószt (vagy szójaszószt), de ha azt sem szeretnél, akkor mehet egy kis só ízlés szerint. Gyakran a leveskocka is sós, így kóstolj, mielőtt plusz sót (misot, tamarit) adnál hozzá.
Töltelék elkészítése:
- Készítsük el a lenmagtojást. Egy kis tálkában keverd össze az őrölt lenmagot a vízzel és tedd félre felhasználásig (addig pont be fog sűrűsödni).
- Az aprított diót és kesut száraz serpenyőben picit megpirítjuk, majd kivesszük és félrerakjuk.
- Ugyanabban a serpenyőben egy kis vízen elkezdjük a póréhagymát, hagymát és répát párolni.
- Kb. 10 perc múlva hozzáadjuk a fokhagymát, gombát, petrezselymet (nekem fagyasztott volt), majorannát, borsot.
- Újabb 10 perc után hozzáadjuk a főtt lencsét, a tamariszószt és a Worcestershire szószt és további 10 percig főzzük. (Közben kóstoljuk meg, hogy elég sós, főszeres-e és ha szükséges, pótoljuk.)
- Amikor minden megpuhult, átrakjuk egy nagy tálba, hozzákeverjük a zabpelyhet, lenmagtojást és a pirított diókat.
- A keverék felét átrakjuk késes betétű robotgépbe, majd nem túl homogén masszát készítünk belőle.
- A masszát visszakanalazzuk a darabos keverékhez és jól összekeverjük. Ezzel el is készült a töltelék.
- A wellington összeállításához a leveles tésztákat nyújtsuk ki, majd a massza felét kanalazzuk az egyik közepére hosszában, a másik felét meg a másik tészta közepére. A tészta széleit vagdossuk be, majd hajtogassuk a töltelék tetejére.
- Tetejüket kenjük meg a növényi tej és agavé keverékével, szórjuk meg szezámmaggal és tegyük sütőbe. Légkeverés 180 fokon sütöttem, kb. 35-40 percig. Nem melegítettem elő a sütőt.
- Sütőből kivéve picit érdemes pihentetni (kb. 10 perc), majd utána szeletelni.
Mártás elkészítése:
- Öntsük a vizet egy kisebb edénybe, majd kezdjük el melegíteni. Dobjuk bele a leveskockát és várjuk meg, míg feloldódik.
- Tegyük a többi hozzávalót is az edénybe, majd folyamatos kevergetés mellett várjuk meg, míg besűrűsödik (pár perc). Kész is a mártás, azonnal tálalható.
Én sütőben sült héjas krumplival, pirított kelbimbóval és a mártással tálaltam a Wellington szeleteket.