Karfiolsteak lencsés gombamártással, krémes tört burgonyával,  fűszeres sült répával, kelbimbóval – nem csak karácsonyra!

Karfiolsteak lencsés gombamártással, krémes tört burgonyával,  fűszeres sült répával, kelbimbóval – nem csak karácsonyra!

Karácsonyra készülve gondoltam hozok egy főmenüt, ami akár az ünnepi asztalra is tehető, mert amellett, hogy nagyon finom, még látványos is. 🙂 Legalább is szerintem. Elég biztos, hogy már sokatoknak megvan, hogy mi készül majd az ünnepi asztalra, de ez a fogás ünnep nélküli időszakban, egy átlagos hétvégén is jó megoldás lehet, így szerintem valamikor mindneképp érdemes kirpóbálni.

Egy ünnepi levesötletet és desszertötletet már mutattam a közösségi oldalaimon nemrég. Én szentesete eddig mindig krémlevest főztem, méghozzá leggyakrabban ezt a mennyei vegyes gombakrémlevest , de idén lehet újítok és ezt a pirított diós zellerkrémlevest készítem el. A zellert nagyon szeretem sülve és főve egyaránt, így nálam jöhet levesnek is! 🙂

A desszertötletnek egy végtelenül egyszerű téli morzsasütit mutattam, bár tudom, hogy nem klasszikusan karácsonyi étel, de ez nézőpont kérdése. 😀 Szerintem már többször említettem, hogy nálam ez a „milyen ünnepre mit szokás főzni” dolog már jó ideje átértékelődött. Növényi alapokon étkezve egy zömében húsos étrendre támaszkodó társadalomban azért megdőlnek ezek a „kötelező” fogások. 😀 A bogyós gyümiket mindig is jobban szerettem, mint az apró süteményeket, így akkor miért ne lehetne egy hétköznapibb gyümölcsös desszert az asztalon, ha mindenki azt szereti jobban, mint mondjuk egy valamilyen, karácsonykor szokásos aprósüti, amit igazából annyira senki nem szeret. Szóval ezeket a köröket szerintem már felesleges futni, egye mindenki azt, ünnepekkor is, amit szeret. 🙂 Ne azért készítsünk bejglit, mert szoktak, hanem mert szeretjük és elfogy. 

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Nem csak karácsonyra! 🙂

A főétellel is újításban vagyok azt hiszem. 🙂 Jó ideje a bevált lencsesültem készül szenteste, amit én az év többi napján is szoktam készíteni, bár az tény, hogy nem túl gyakran. Egy 15 perces tésztaétel összedobásához képest azért persze időigényesebb, de mindenképp megérni legalább egyszer egy évben megsütni, mert jól tárolható, univerzálisan használható és szerintem nagyon finom. 

Idén újítani gondoltam, méghozzá ezzel a főétellel. Ránézésre egyszerűbbnek tűnik, mint a lencsesült, de ha az ízeket tekintjük, akkor ezt is jól megpakoltam velük 🙂 Alapvetően talán a lencsés gombaszósz viszi a hátán az egészet, ugyanis az ad szaftosságot, így azzal nem spóroltam, nagy adagot készítettem. A többi szereplő nagyon jól harmonizál vele, a gomba szerintem mindenhez illik. Együtt meg aztán tényleg egy ízkavalkád, tökéletesen kiegészítik egymást. 

Ami a képeken nincs, de én ettem mellé piacon vett savanyúságokat (csalamádét, lila káposztát és savanyú káposztát is vegyesen), szerintem jól passzolnak hozzá. Bár hogy azt már többször mondtam, én szinte minden mellé tudok savanyúságot enni, így ez megint csak egyéni ízlés kérdése szerintem. 🙂

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Ízek harmóniája 🙂

Akkor jöjjenek is a részek receptjeti, hogy aztán majd a végén kerek egésszé álljon össze a tányéron minden. 🙂

Amit érdemes számításba venned, hogy a szósz kivételével ezek a mennyiségek kb. 3 fős adagok, így ha több személyre készítenéd, akkor a zöldségekből többet használj!

Lencsés gombaszósz

Ezzel kezdem, mert a főzést is ezzel kezdtem, ugyanis ez jól melegíthető, így nem baj, ha ennek várni kell. Nem bonyolult, hamar megvan, az aprítással sem kell sokat vacakolni, mert a végén úgyis leturmixoljuk az egészet. A könnyebbség kedvéért konzerves lencsét használtam, de természetesen ha saját főzésűt használnál, az még tökéletesebb. 🙂 Az egész szósz 20 perc alatt megvan turmixolással együtt, szóval tényleg nem egy bonyolult dolog. Ez egy nagyobb adag lesz, 4-5 főnek is elég lehet, bár attól függ, ki mennyire szereti a szaftokat. 🙂 Ha jól meglocsolod vele az ételt, akkor kb. 4 fős adag, ha csak kevésbé, akkor lehet 6 főnek is elég. A mennyiség attól is függ, hogy mennyire hígítod a végén. Én nem hígítottam túl folyósra, kicsit sűrűbbre hagytam, de még azért önthető volt. 

Hozzávalók:

  • 1 kis dobozos / 250 g barna csiperke 
  • 1 doboz / 300 g laskagomba
  • 2 fej hagyma
  • 4 fej fokhagyma
  • fűszerek: 2 tk pirospaprika, 2 tk majoranna, 1 tk bazsalikom, 1 tk oregánó, 1 tk kömény, 1 tk koriander, 1/2 tk kurkuma, 1/4 tk bors (vagy minden ízlés szerint)
  • 1 konzervnyi lencse
  • petrezselyem ízlés szerint
Gluténmentes vegán karfiolsteak
Utolsó mozzanatként egy kis petrezselymet is kevertem bele

Így készítettem: A hagymákat és a gombákat összevágtam nagyobb darabokra, majd a hagymákat egy kis vízen  egy serpenyőben elkezdtem dinsztelni. 5-6 perc után hozzáadtam a gombákat, a fűszereket és egy kis vizet, majd fedő alatt puhára főztem. Amikor megpuhult minden, simára turmixoltam, majd visszaöntöttem a serpenyőbe és belekevertem a lencsét. Vízzel, alaplével vagy akár növényi tejjel is hígítható, ha úgy látjátok, hogy sűrű az állaga. Én a krumpli fűzővízével és zabtej kombinációjával hígítottam. A legvégén kevertem bele egy kis csokornyi petrezselymet is. 

Darabos krumplipüre

A lehető legegyszerűbben készítettem ezt a krumplit. Nem igazán pürét szerettem volna, hanem csak egy krémesebb tört kurmplit, így nem volt ez sem bonyolult elkészíteni. A gombaszósszal együtt készítettem nagyjából, míg a gomba puhult, a krumpli főtt.

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb krumpli
  • ízlés szerint egy kis só
Gluténmentes vegán karfiolsteak
Alig van valami munka vele. 🙂

A krumplikat meghámoztam, nagyobb darabokra vágtam és vízben jó puhára főztem. Mikor megfőtt (szinte már nem is tudtam beleszúrni a villát úgy a darabokba, hogy ne essen szét), akkor leöntöttem róla a vizet, de fogtam fel belőle egy bögrényit. A krumplit nyomóval durvára törtem (villa is használható), közben adtam hozzá egy kis sót és a főzővízből néhány kanálnyit, hogy krémes legyen. Ennyi. 🙂 Mondtam én, hogy nem variáltam túl. 🙂 

Karfiolsteak

A karfiollal sincs túl sok feladat, szeletekre kell vágni és megsütni sütőben. 🙂 Együtt sütöttem (egy időben, de külön tepsiben) a fűszeres répával és kelbimbóval, így kb. egyszerre is készültek el. Ezeket hagytam a  legvégére, mert a sült zöldség frissen az igazi. 

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Kafiolszeletek

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • kevés olaj (elhagyható)
  • só ízlés szerint

Az én karfiolom nem volt túl nagy, 3 közepes szeletet tudtam belőle szépen levágni. A leeső maradékokat is meg lehet sütni a szeletekkel, vagy egy másik recepthez eltenni. A levágott szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire tettem, nagyon vékonyan megkentem mindkét oldalukat olívaolajjal, szórtam rá egy kis sót és sütőbe tettem. Mivel ahogy írtam az elején, a répákkal együtt sütöttem, így légkeverés fokozaton 200 fokra előmelegített sütőbe tettem be a másik tepsivel együtt. Kb. 20 percet sütöttem a zöldségeket, de nem mértem pontosan. Közben ellenőrizd, hogy mennyire barnulnak, puhulnak. Ha úgy látod nagyon, de még nem elég puha az ízlésednek, akkor vedd vissza a hőfokot, vagy akár az elején le is takarhatod őket. 

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Megsültek 🙂

Ha teljesen olajmentesen sütsz-főzöl, akkor az olajjal való bekenés elhagyható. Én sem szoktam mindig megkenni, de most használtam egy kis olajat is.

Fűszeres répa és kelbimbó

A fűszerek, ahogy mindig, ízlés szerint változtathatóak, így ha valamit nem szeretsz, amit én használok, akkor nyugodtan hagyd ki vagy cseréld másra. 🙂

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Fűszeres répa és karfiol – indul a sütőbe

Hozzávalók:

  • 2 nagy  és vastag szál sárgarépa
  • 250 g kelbimbó
  • fűszerek ízlés szerint (nálam kb. 1 teáskanálnyi ment mindegyikből, a só kivételével): majoranna, kömény, koriander, pirospaprika és egy kevés só
  • egy kevés olaj (elhagyható)
Gluténmentes vegán karfiolsteak
Megsültek – mennyei az illatuk

A répákat jól megmostam (hámozni nem szükséges), majd  hosszában félbevágtam, a feleket szintén félbe, majd ezeket a „szálakat” nagyobb darabokra. A kelbimbókról a külső csúnyább leveleket leszedtem, majd félbevágtam. (A szulforafán miatt ezt már korábban – főzés elején – megtettem, ugyanúgy, ahogy a karfiol szeletelését is. A szulforafánról, hogy mi is az és miért jó nekünk ebben a receptben olvashatsz.) Az összevágott zöldségeket egy nagy tálba tettem, hozzáadtam a fűszereket  és egy kevés olajat, majd jól összeforgattam az egészet. Sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem, elrendeztem rajta őket és a karfiollal együtt betettem a légkeverés fokozaton 200 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 20 percet sütöttem a zöldségeket. Közben ellenőrizd, hogy mennyire barnulnak, puhulnak. Ha úgy látod nagyon, de még nem elég puha az ízlésednek, akkor vedd vissza a hőfokot, vagy akár az elején le is takarhatod őket. 

Tálalás

Ha minden elkészült, akkor már csak a tálalás van hátra. 🙂 Egy szép tálba először a krumpliból tettem, majd mellé halmoztam a sült répából, kelbimbóból. A krumpliba mélyedést nyomkodtam, hogy egy kicsit meg tudjon ülni benne a lencsés gombamártás, amiből egy jó nagy adagnyi rákanalaztam. Erre tettem rá a sült karfiolszeleteket és kész is. Hogy dekoratívabb legyen, kicsit feldíszítettem zöld levelekkel, pirított szezámmaggal és gránátalma magjaiból is szórtam rá.  Szerintem nagyon finom volt ez így együtt, érdemes kipróbálni. Ha most már nem is kerül az ünnepi asztalra, akkor egy ünnepek utáni hétvégi ebédnek is tökéletes megoldás lehet. 🙂

Gluténmentes vegán karfiolsteak
Karfiolsteak darabos krumplipürével, lencsés gombaszósszal és fűszeres sült zöldségekkel. Nagyon finom, érdemes kipróbálni. 🙂

Nagyon jó készülődést kívánok mindenkinek az ünnepekre! Egyet sok finomságot növényi alapokon is! 😉

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok és persze sikerekben, egészségben, tervek megvalósulásában gazdag új évet! 🙂

Szeretettel:

Gaby