Pizzatészta (gluténmentes)

Pizzaaaaaa! 🙂 Ki ne szeretné, igaz? 🙂 A pizzakészítés is már egy külön iparággá nőtte ki magát, és bár a tésztájának az összeállítása végtelenül egyszerű, mégis számos recept létezik. Most én is megosztom veletek az enyémet.

Kenyértészta
Igazából a kenyérreceptemből indultam ki a pizzatészta összeállításánál, mert mint mindig, most is törekedtem arra, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen. 🙂 Mivel nálunk elég gyakran készül pizza, így nagyon nem mindegy, hogy azt milyen alapanyagokból készítem. A kenyerembe annyi jó lisztet és teljes értékű alapanyagot tettem, hogy teljesen kézenfekvő volt, hogy nagyjából a pizzatésztát is azokból fogom gyúrni, csak más arányban. A kenyér is töretlen kedvenc, így nem volt meglepő, hogy a pizza is ízlik mindenkinek. Végül is ha jól belegondolunk, a pizzatészta is kenyértészta tulajdonképpen, csak más formában és módon van megsütve. 🙂


Maradék
Én általában nagyobb mennyiséget szoktam gyúrni a tésztából (ennek a receptnek a két vagy háromszoros mennyiségét), és ami nem fogy el, azt vagy lefagyasztom, vagy másnap lepénykenyérnek sütöm meg. Ugyanúgy kinyújtom a tésztát, mint a pizzához, csak kisebb lepényeket formázok és feltét nélkül sütöm meg. Mint a naan kenyeret, csak ezt is pizzakövön (de működne száraz, forró serpenyőben is). Ehhez nagyon gyakran kencéket, mint pl. hummuszt, babhummuszt, gombapástétomot, babos kenőkét, aszalt paradicsomos padlizsánkrémet stb. eszünk friss, vagy sült zöldségekkel, zöld levelekkel. Hú de nagyon szeretem! 🙂 🙂


Sütés
Kb. 2-3 éve szereztem be egy sütőben is használható pizzakövet, így azóta én azon sütöm a pizzáinkat. Lényegesen lerövidíti a pizzasütés idejét és kicsit más is lesz tőle a tészta (ropogósabb, hólyagosabb), mint mikor a klasszikus tepsis verzió készül. Természetesen ha nincs pizzakő otthon, akkor a hagyományos módon, tepsiben is megsüthető, ez semmit sem változtat a recepten, ugyanolyan finom lesz akkor is. 🙂 Viszont akiknél szintén sokszor készül házi pizza, ott szerintem érdemes idővel beszerezni egyet, mert tényleg sokkal gyorsabb lesz a sütési folyamat, jóformán pár perc alatt kész is a pizza. Én anno az Alidban vettem egy kör alakút, amit pont befér a normál méretű sütőbe is. Nem is olyan régen ismét láttam az kínálatban, ilyenkor nyáron, grillszezonban szerintem több helyen is elérhető, mert kerti grillen is lehet használni.



Feltét
Feltéthez konkrét receptet nem hoztam, mert azt aztán tényleg úgy variáljuk, ahogy akarjuk. Nálunk az alapja általában paradicsomszósz, amit én gyakran saját eltevésű paradicsomból készítek, de bolti is teljesen jó. Ezzel kenem meg a kinyújtott pizzatésztát, megszórom zöldfűszerekkel (oregánó, bazsalikom, majoranna, de ha házilag főzöm a paradicsomszószt, akkor gyakran már abba belefőzöm a fűszereket is), majd jöhetnek a feltétek. Növényevőként természetesen növényeket teszek rá, a cukkinit, brokkolit, hagymát, főtt lencsét, babot, friss paradicsomot nagyon szeretjük feltétnek, de általában igény és idény szerint variálom. 🙂 (A brokkolit kicsit megpárolom előtte, mert nyersen pár perc sütés kevés lenne neki.)


Én a sajtot el szoktam hagyni, bár tudom-tudom, a pizza egyik alappillére a sajt, de én a növényi verziókat nagyon de nagyon nem szeretem. Próbáltam már több fajtát, de egyik sem jött be. De aki szereti, az nyugodtan tegyen rá azt is. 🙂 Meg persze mindenki azt tesz rá, amit ízlése szerint gondol, most igazából úgyis a tésztán van a hangsúly. 🙂 Ahhoz meg csak össze kell gyúrni a hozzávalókat, pihentetni egy kicsit, majd nyújtani és kész is. 🙂 Lehet sütni! 🙂

Hozzávalók a tésztához:
(Ez kb. 4 közepes méretű és inkább vékonyabb pizzához elegendő, ahogy a képeken is látni.)
- 120 g kölesliszt
- 120 g zabpehelyliszt
- 120 g barna rizsliszt
- 50 g sárgaborsóliszt (csicseriborsóliszt is jó vagy egyéb keményítő)
- 3 ek őrölt lenmag
- 2 ek útifűmaghéj
- 1/2 tk só
- 1 tasak (7g) szárított élesztő
- 300-350 ml víz
(Az evőkanalak konyhai mérőkanál mennyiségek.)
Elkészítés:
- A hozzávalókból gyúrjunk tésztát, majd pihentessük, kelesszük 20-30 percet. (Annyi vizet adjunk hozzá, amennyivel egy jól gyúrható, de nem túl ragacsos tésztát kapunk.
- Míg pihen a tészta, melegítsük elő a sütőt. Én pizzakövet használok a sütőben, így azzal együtt légkeverés fokozaton 260 fokra szoktam előmelegíteni a sütőt.
- Miután kicsit megkelt a tészta, lisztezett felületen nyújtsunk belőle tetszőleges méretű és vastagságú pizzákat, tegyük rá kedvenc feltétjeinket és süssük meg.
- Az előmelegített pizzakövön kb. 2-3 perc alatt megsül. Pizzakő nélkül, tepsiben több idő kell neki. Akkor jó, mikor már kicsit pirul a széle.