Rólam

Bemutatkozom

Gyuráczné Polnisch Gabriellának hívnak és 2018. júliusában indítottam a blogot, amit egy jó fél éves gondolkodás előzött meg, hogy bele vágjak-e vagy ne. Mindig volt érvem mindegyik verzió mellett (már annyi sütős-főzős blog van, nehéz újat hozni), de mivel régóta dédelgetett vágyam volt egy saját blog, így mégis belevágtam. 🙂

Férjnél vagyok, szakmám szerint közgazdász, abban is dolgozom. Egy dunántúli kisvárosban élek férjemmel és kislányunkkal.

Nem vagyok profi szakács, konyhai ismereteket iskolában sosem tanultam, csak a hobbim, ami az évek során szinte a szenvedélyemmé vált. Kikapcsol, ellazít, kreativitásra ösztönöz és büszkeséggel tölt el, mikor valami finomat és szépet alkotok.

Sütés-főzés iránti szeretetem már gyerekkoromban kezdődött. Anyukám rengeteg időt töltött a konyhában, én meg nagyon szerettem nézni, ahogy tevékenykedik.  Ahogy egyre nagyobb lettem, mindig egyre többet és többet tudtam segíteni neki. Ő volt a fő mentorom, tőle tanultam el az alapokat és máig inspirálódunk egymástól. Szerencsésnek mondhatom magam, mert étkezés szempontjából nem voltunk az az átlagos család, nem voltak “kötelező” fogások, mint hogy vasárnap húslevest és rántott húst “kell” enni. Anyukám is mindig szeretett ( és szeret most is)  kísérletezni, új dolgokat kipróbálni a konyhában, így ezt a látásmódot, kíváncsiságot és nyitottságot vittem tovább én is a konyhámba, ami a mai napig megvan. Szeretem a régi recepteket felújítani, vagy épp teljesen újakat kreálni, új alapanyagok után kutatni vagy épp a régi beváltakat használni. Ilyen tekintetben nincs szabály.

Ezt a blogot elsősorban azért keltettem életre, – mint azt már fentebb említettem – hogy egy régi álmomat váltsam (végre) valóra, és ami egyben nekem is segítséget nyújt (és rá is kényszerít ;)), hogy a már meglévő receptjeimet fotókkal együtt egy szép keretbe, rendszerbe foglaljam.

Idővel azonban kibővült ez a segítségnyújtási szerep, ugyanis ma már nem csak magam miatt írom a recepteket, bejegyzéseket, hanem elsősorban Miattatok és Nektek. A kedves és pozitív visszajelzésekből látom és tapasztalom, hogy egyre többen vagytok, akiket érdekel az egészséges táplálkozás és tulajdonképpen mindaz, amin én itt „ügyködök”. 🙂

A receptjeimről

Az évek során rengeteget fejlődtem és a mai napig tanulok, tapasztalok, fejlesztem magam. A sütés-főzés szerintem az egyik legsokoldalúbb, legkreatívabb dolog a világon, mindig vannak új dolgok, alapanyagok, technikák, konyhai kiegészítők, amiket ki lehet próbálni, határ a csillagos ég! 🙂

Ami állandó volt nálunk már gyerekként is, az a változatos étkezés. Alapanyagok, színek, ízek, textúrák, formák, stb. tekintetében egyaránt. Mint említettem, Anyukám életében is nagyon fontos szerepet játszott (és játszik) a főzés, az étkezés, így mindig figyelt arra, hogy mit rak elénk. Az, hogy egészségügyi dolgozó (volt, már nyugdíjas), még inkább afelé terelte, hogy ne csak finom, de egészséges is legyen az, amit a tányérunkba tesz. Így én már gyerekként hozzászoktam, hogy mindig van gyümölcs, zöldség az asztalon, sőt a poharunkban is. Ezért külön hálás vagyok neki, mert most, hogy én is szülő vagyok, sokkal jobban átérzem, hogy mekkora súlya is van az egészséges táplálkozásnak, annak, hogy a gyermekünket már egészen pici korától fogva hozzászoktassuk a helyes táplálkozáshoz. Hogy egy nyers répa, karalábé, vagy épp szárzeller elrágcsálása teljesen természetes legyen, hogy desszertnek gyümölcsöt is lehet enni, stb.

A változatos és egészséges étkezésre törekszem én is, ez motivál nap, mint nap és ennek szellemében születnek meg az új receptek is.

A túlnyomó részt növényi alapú táplálkozásra az elmúlt pár évben fektettem csak nagyobb hangsúlyt, de ez is egy hosszabb folyamat eredményeként alakult ki, első lépcső a gluténmentesség volt. Főleg az egészségünk vezérelt, hogy ebbe az irányba terelődtem. Nem kategorizálom be magunkat, tehát nem jelenteném ki, hogy teljesen vegetáriánusok vagy vegánok lennénk, mert attól, hogy én nem, még férjem és kislányom eszik mindenfélét, csak náluk is nagyban módosultak az arányok. Ha mégis valami irányvonalat kéne mondanom, akkor azt mondanám, hogy a boldog és a tudatos étkezés (happy eating, mindful eating) híve vagyok, amibe minden beleférhet, csak okosan. Hiszem, hogy a minőség az egyik – vagy talán a – legfontosabb tényező a táplálkozásban, így az alapanyagok vásárlásánál és sütés-főzésnél is ezt tartom szem előtt.

Mi van a háttérben?

Azonban idővel már nemcsak az új konyhai eszközök és technikák megismerése, elsajátítása érdekelt, hanem egyre inkább foglalkoztatott a táplálkozástudomány, mint mélyebb ismeretanyag. Kíváncsi voltam már arra is, hogy mi zajlik „bennünk” egy-egy evés után, hogy egyes alapanyagok, összetevők miért, hogyan hatnak a szervezetünkre, tehát egy kicsit tudományosabb oldaláról is megérteni, hogy valóban miért is jó, ha egészsgesen táplálkozunk.

Az manapság már egy teljesen magától értetődő fogalom, hogy egészségesen táplálkozni fontos, de sokszor nem is tudjuk a valódi okát, hogy miért is fontos és hogy mennyire fontos. (Nagyon!) Ezért aztán egyre többet és többet olvastam és olvasok ebben a témakörben is, valamint 2020 nyarán elvégeztem egy táplálkozási tanácsadó képzést, de itt még nem állok meg. 🙂 Szeretném még tovább bővíteni a tudásomat, szélesíteni a látásmódomat, így a közeljövőben ismét tervezek egy magasabb szintű képzést elvégezni.

ALAPANYAGAIMRÓL

Alapanyagaimat több helyről szerzem be, de ahogy említettem az előbb, a minőséget mindig szem előtt tartom. Friss szezonális zöldség-gyümölcs lelőhelyem a családi kiskertünk, amíg a készlet tart, onnan szüretelek. Ezután a helyi piacról és a helyi kistermelőktől vásárolok (errefelé még becsületkasszás rendszer is működik), de multiknál is megfordulok.
Extrább alapanyagaimat jórészt webshopokból rendelem, valamint a helyi bioboltban vásárolok, ahol szintén meghoznak bármit rendelésre. Szerencsére már nem kell feltétlenül a fővárosban élni, hogy az ember különlegesebb hozzávalókhoz is hozzájuthasson.

A BLOGRÓL

Az oldalam tartalmát én készítem, szerkesztem, szépítgetem. Mindig ötletek, hogy mivel lehetne jobbá, felhasználóbarátabbá tenni. Ahogy időm engedi, mindig igyekszem fejleszteni.
A fotókat az ételekről nagyrészt férjem készíti, de mivel sokszor nincs itthon nap közben, mikor épp fényképezni kéne, így már én is próbálkozom a nem csak telefonos fotózással is. 🙂

Jó böngészést és inspiráció gyűjtést kívánok az oldalamon!

Gaby