Lencsesült köretekkel – karácsonyi menü II.

Lencsesült köretekkel – karácsonyi menü II.

Már itt vagyunk advent második vasárnapján. Hú, de rohan az idő. 🙂 Bár ha kislányomat kérdeznétek, ő azt mondja, hogy vánszorog. 😀 Már teljesen ünnepi lázban ég, minden nap van mit várni, főleg, hogy december elsejével az adventi zokninaptárkáját (amit Anyukám varrt neki) is el lehetett kezdeni nyitogatni. Gyerekként az ember még nem érzi az idő múlását, sőt, sokszor nekik olyan hosszúnak tűnik egy nap. Ezt az érzést néha irigylem, meg nem tudom mondani, hogy mikor voltam úgy, hogy hosszúnak tűnt egy nap… 

Ebben a bejegyzésben a komplett főételt mutatom meg nektek, külön-külön az egyes részeit, amiket általában az ünnepi asztalra szoktam tenni. Persze ez sem szentírás, de ez a verzió egy nagyon jó lenyomata annak, hogy kb. miket is szoktunk enni szentestén és/vagy az ünnepek alatt. 

A lencsesült az állandó szereplő, a köreteket meg általában az alapján találom ki, hogy mit kapok frissen az ünnepek közeledtével. Persze az édesburi elég jól tárolható, azt már hetekkel korábban is be lehet szerezni, de mondjuk egy gombát már nem feltétlenül jó hetekig őrizni a hűtőben. De összességében ezek között a köretek között sincs semmi extra, hozzávalók közül a többségük még az utolsó pillanatban is beszerezhető. Talán a pak choi (magyar nevén bordáskel) az egyetlen extrább, amit használok, de beszerezni ezt sem túl nehéz, egyre több helyen láttam már (Metro, Aldi, Lidl, nagyobb Tescok). Aki nem talál, vagy mondjuk nem szereti, az nyugodtan helyettesítse mással, akár kínai kellel. Kisebb cikkelyeket levágva azt is szépen meg lehet sütni. Vagy egyszerűen csak hagyja el nyugodtan. Mi szeretjük és szerintem nagyon jól is néz ki a félbe vágott, megpirított pak choi a tányéron, olyan ünnepi. 🙂 Szóval csak bátran variáljuk az alapanyagokat, ízeket, én adok egy útmutatót, de ettől természetesen el lehet térni saját ízlésünknek megfelelően. 

Nem is húzom tovább a dolgot, hanem bele is vágok a recept részletezésébe, mert ez most viszonylag hosszabb lesz, tekintve, hogy több köret készül. 🙂 

Köretek:

Borban párolt körte

Egyik nagy kedvencem a sós ételek párosítása gyümölcsökkel. Aki rendszeresen látogatja a közösségi oldalaimat (Instagram és Facebook), az tudja és látja, hogy gyakran pirítok, grillezek gyümölcsöket is a zöldségek mellé. Ez a borban párolt körte is nagy kedvenc, karácsonykor szinte mindig elkészítem. Receptnek elég nagyképűség lenne hívni, mert körte, egy kis bor, egy sütő és egy kis türelem kell hozzá (míg megsül) és kész is. 🙂 Aki szeret sós ételek mellé gyümölcsöket enni, az mindenképpen készítse el, szerintem isteni! Aki meg még nem próbálta, annak meg egyenesen kötelező! 😉

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Sütés előtt
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Sütés után

Hozzávalók: 

Mennyiség attól függ, hány embernek készítjük. 1 körtéből két fél lesz, ennek megfelelően számoljunk. Én most 2 főre készítettem, ezért csak két db körtét használtam.

  • 2 db körte
  • Kb. 1-1,5 dl fehérbor

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő légkeverés 170 fokra.
  2. A körtéket hámozzuk meg, vágjuk ketté, magházukat vájjuk ki és tegyük őket egy tűzálló tálba.
  3. Öntsük alá a fehérbort (nem kell sok, csak hogy legyen, amiben párolódik), fedjük le alufóliával és tegyük a sütőbe. Süssük addig, míg megpuhulnak. Kb. 30 percig.

Édesburgonya-püré

Az édesburgonyát helyettesíthetjük sütőtökkel is, vagy akár a klasszikus sima burgonyapürét is elkészíthetjük, de a kettő azért teljesen más ízvilágú. Az édesburi sokkal egészségesebb is és a színe miatt jól fog mutatni a tányéron, így én bíztatok mindenkit, hogy édesburival készítse a pürét.

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Párolás előtt – én egy pároló edényben pároltam meg, de akár fóliába csavarva sütőben is meg lehet sütni
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Amikor megpuhult villával összenyomkodtam, sóztam, borsoztam, majd a tahinivel krémesre kevertem

Hozzávalók:

Mennyiség szintén attól függ, hogy hány főre főzünk. Én egy kisebb adagot, 2-3 főnek való mennyiséget készítettem. A recept szintén nagyon egyszerű, elrontani nem lehet. 🙂 Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor annyi tahinit adjuk hozzá, amivel egy finom selymes, krémes pürét kapunk.

  • 1 nagyobb édesburgonya (kb. 400 g)
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 ek tahini (szezámpaszta)

Elkészítés:

  1. A burgonyát hámozzuk meg (ha szép a héja, akkor nem muszáj, sokkal egészségesebb, ha héjával együtt esszük) és pároljuk meg. (Sütőben is megsüthetjük, pl. alufóliába csavarva.)
  2. Tegyük egy tálba a már puha édesburgonyát, adjunk hozzá ízlés szerint sót, borsot és a tahinit, majd villával vagy mixerrel készítsünk belőle pürét.

Pirított pak choi

Ahogy a bevezetőben írtam, talán ez az egyetlen extrább hozzávaló abban a tekintetben, hogy én sem használom nap, mint nap. Beszerezhetőség tekintetében azonban már nem tartozik szerintem az extra hozzávalók közé, mert ahogy ezt is írtam korábban, több helyen elérhető ebben az időszakban.

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Csak félbe vátam őket és már sütöm is egy kevés sóval, több borssal

Hozzávalók:

Mennyiségével itt is úgy számoljuk, ahány emberre főzünk. Én 2,5 főre (két felnőtt és egy gyerek) főztem, ezért csak 2 db-ot készítettem el.

  • 2 db pak choi
  • 1-2 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A pak choi-okat mossuk meg, vágjuk vélbe.
  2. Egy serpenyőben melegítsünk fel 1-2 ek olajat, tegyük bele a pak choi-okat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és pirítsuk meg ízlésünknek megfelelő keménységre. (Én erre egyéb fűszert nem tettem, szeretem ezt a viszonylag natúrabb ízvilágát. Természetesen ízlésünk szerint egyéb fűszereket is használhatunk hozzá.)

Narancsos pirított kelbimbó és gomba 

A kelbimbó nagy kedvencem, téli időszakban rendszeresen használom, így a karácsonyi menüből sem szoktam kihagyni. Szerintem jól is néz ki, még akár egészben is meg lehet sütni, bár úgy azért nehezebb enni, így én általában félbe, ha nagy a kelbimbó, akkor meg negyedekre vágva készítem el. Most gombával társítottam, hogy a gombakrémleves ízvilága kicsit a főételben is visszaköszönjön, valamint frissen facsart narancslevet használtam a pároláshoz/puhításhoz, hogy a körte gyümölcsös harmóniája jobban kikerekedjen. A narancslé egyéb folyadékkal is helyettesíthető, lehet az fehérbor, vagy víz, de akár el is hagyhatjuk a folyadékot és akkor csak alacsony lángon pirítsuk addig a kelbimbót és a gombát, míg megpuhulnak.

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
A gombát akkor adjuk a kelbimbóhoz, ha már úgy látjuk, hogy már csak néhány perc kell a kelbimbónak. A gombának nem kell túl sok főzés, így elég a vége előtt nem sokkal hozzáadni

Hozzávalók:

Mennyiségekre figyeljünk itt is, ez olyan 2-3 főnek elegendő mennyiség. Ha több főre főzünk, növeljük az adagokat!

  • 250 g kelbimbó
  • 1 doboz (150 g) shimejii gomba
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 narancs kifacsart leve
  • 1 tk oregánó
  • 1/4 tk őrölt koriander

Elkészítés:

  1. Ha úgy látjuk, hogy szükséges, pucoljuk meg és vágjuk félbe, vagy negyedekre a kelbimbót. (A külső levelét szoktam leszedni, de ha szép a kelbimbó, akkor nem fontos még azt sem.)
  2. A gombát szintén tisztítsuk meg, ha szükséges, vágjuk le az alját és szedjük szét különálló darabokra. (A shimeji gomba csoportosan termő gomba, nagyon egymáshoz tudnak tapadni. Ha a vastagabb tönkjét levágjuk, akkor sem biztos, hogy egyből szétesnek különálló darabokra. Én kézzel szoktam szétszedni őket.)
  3. Egy serpenyőbe öntsünk 1 evőkanálnyi olajat és kezdjük el pirítani a kelbimbót. Adjuk hozzá a fokhagymát (összenyomva vagy lereszelve, vagy apró kockákra vágva), a fűszereket és a narancslevet, majd pároljuk 3-5 percig. (Először kevesebb narancslevet adjunk hozzá, és ha úgy látjuk, hogy még puhulnia kell, akkor öntsük hozzá a többit fokozatosan.)
  4. Adjuk hozzá a gombát, pirítsuk, pároljuk még együtt is az egészet pár percig és kész is. (Én ressen szeretem a kelbimbót, így nem párolom túl puhára, de ez ízlés kérdése).

Lencsesült

És akkor meg is érkeztünk a főfogás főeleméhez, a lencsesülthöz. Mi nagyon szeretjük a lencsét, év közben is rengeteg fogy nálunk, minden színben (barna, zöld, vörös, fekete), így kézenfekvő volt, hogy lencséből készítek valami finomságot az ünnepi asztalra is. A lencsét amúgy is gyakran használják húshelyettesítőnek, ha egy klasszikus húsos receptek szeretnének veganizálni. Ennek a receptnek az alapötlete több évre vezethető vissza. Legelőször szintén egy szentesti vacsorára készítettem el, akkor még jórészt egy konkrét receptből, de az még nem volt annyira a mi ízvilágunkra szabva. Az évek során aztán szép lassan kialakult a saját verzióm, ezt osztom meg most veletek is. Nyugodtan módosítsatok rajta a saját ízléseteknek megfelelően; a lencse egy szuper alapanyag, nagyon jól lehet vele kísérletezni és elég sok fűszer passzol hozzá, szóval csak bátran. 🙂 

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Először a pirított diófélék aprítsuk össze durvára
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót – a lencsének csak a felét!
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
És mixeljük egy viszonylag darabos masszává
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Keverjük hozzá a lencse másik felét, majd simítsuk egy sütőformába – én piteformát használtam, amit kibéleltem sütőpapírral
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Kenejük meg a tetejét vékonyan paradicsomszósszal és szórjuk meg szezámmaggal. Mehet is a sütőbe
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Meg is sült. 🙂 Vegyük ki papírostól együtt a formából, szeleteljük és tálalhatjuk is a köreteinkkel

Hozzávalók:

Piteformában sütöm meg, hogy kicsit ünnepélyesebb legyen, de más sütőforma is használható. Ez a mennyiség 4-6 főnek elegendő (főleg ennyi köret mellett:)), így mikor csak 3-an esszük, bőven marad másnapra is.

  • 1 nagy konzerv (800 g) főtt lencse
  • 1 fej hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 (erős) bögre / 200 g főtt barna rizs
  • 100 g dióféle-keverék (dió, mandula, mogyoró, kesu…), van bolti keverék is, de magunk is összeállíthatjuk
  • 3 ek lenmag vagy őrölt lenmag
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/4 bögre / 60 ml sűrített paradicsom + 1-2 ek-nyi mennyiség a tetejére
  • szezámmag a szóráshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő légkeverés fokozaton 170 fokra.
  2. A magokat pirítsuk meg egy száraz serpenyőben és tegyük a késes betétű robotgép tartályába. Ha egész lenmagunk van, akkor azt is tegyük a tartályba és aprítsuk össze durvára az egészet.
  3. A lencsét csöpögtessük le. Felét vegyük ki, a másik felét tegyük a késes betétű robotgép tartályába az aprított diófélékhez.
  4. A  hagymákat pucoljuk meg, vágjuk össze és  pirítsuk meg egy kevés olajon egy kevés sóval, majd tegyük ezt is a robotgépbe.
  5. Tegyük a robotgépbe a főtt rizst is és a fűszereket, sűrített paradicsomot és az őrölt lenmagot, ha nem egészet használtunk. Mixeljük az egészet egy kicsit darabosabb masszává.
  6. Tegyük egy át tálba, keverjük hozzá a lencse másik felét. Egy piteformát béleljünk kis sütőpapírral (vagy amilyen formát szeretnénk a sültnek) és simítsuk bele lencsés keveréket. Vékonyan kenjük meg a tetejét sűrített paradicsommal és szórjuk meg szezámmaggal. 
  7. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 45 percig. Ha kész, tálaljuk a köretekkel, locsoljuk meg tahinivel, vagy valamilyen kedvenc öntetünkkel. (De ez elhagyható.)
    A körtével együtt is süthetjük és akkor időt tudunk spórolni. (Figyeljünk az időre, a körtének kevesebb kell, ezért kicsit később tegyük be a lencsesült mellé.)
Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Lencsesült – tálaláskor egy kis tahinit csorgattam rá, de ez el is hagyható, vagy kedvenc öntetünkkel helyettesíthető

Időzítés és tálalás

Ha elkészültünk a főfogás minden részével, tálalhatjuk is.

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Tálhatjuk is. 🙂 Én szeretek magvakkal, zöld levelekkel, fűszerekkel, gyümölcsökkel díszíteni, de ez ízlés kérdése.

Ha egyedül készítjük az egész kárcsonyi menüt, akkor talán az időzítés az egyik legnehezebb része az egésznek. Mindennel készüljünk el időben, de még meleg, friss maradjon minden… Nos ez még nekem sem megy mindig tökéletesen, de sok éves konyhai tapasztalatommal már szereztem annyi rutint, hogy tudjam, az egyes fogásoknak mennyi idő kell, így nagyjából tudom, hogy mivel kell kezdeni és miket lehet akár együtt is készíteni. Ezt az ember saját maga tapasztalja ki, de ha elfogadtok egy tanácsot, akkor azt mondhatom, hogy szerintem a legelső lépés mindig az előkészítés legyen. Mindent készítsünk elő, azaz dolgozzunk a saját kezünk alá, nagyon meg tudja könnyíteni az ember dolgát, ha egyszerre 3-4-5 tevékenységet is koordinálnia kell a konyhában. Aztán mikor mindennel megvagyunk (mosás, pucolás, hámozás, vágás, aprítás…), akkor el lehet kezdeni a tényleges sütést-főzést.

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Ha mindent egyedül készítünk, akkor talán az időzítés a legnehezebb feladat – de ha jól előkészítjük magunknak az alapanyagokat, akkor azzal rengeteget segítünk magunkon 🙂

Jelen esetben a köretek elég gyorsan elkészülnek, így célszerű a lencsesülttel kezdeni és míg az sül, addig a többit készíteni. A körtét be lehet tenni a lencse mellé a sütőbe, így időt tudunk spórolni és nem kell egymásra várniuk. (Ha több szintet is használunk a sütőben egyszerre, akkor érdemes a légkeverés funkciót bekapcsolni, ami segíti a hőt egyenletesen keringeni a sütőben.)

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Karácsonyi főmenü – lencsesült körtekkel

Azt is érdemes átgondolni, hogy mi az, ami egyáltalán nem jó melegítve, illetve aminek a minőségén az újramelegítés ront. Én ennél a menünél a kelbimbó-gomba párost és a pak choit hagytam a legvégére, ugyanis ha ezeknek újra alágyújtok, akkor már sokkal puhábbak lesznek, mint ahogy mi azt szeretjük. Ezt elkerülendő ezeket frissen tálalom, így a végére hagyom a készítésüket. A körte, az édesburgonya-püré és még a lencsesült is nagyon jól melegíthető (akár sütőben, akár serpenyőben, de még mikroban is), úgyhogy ha esetleg ezek már kicsit kihűltek, mire mindennel elkészültünk, akkor rá lehet melegíteni. De mint az írtam korábban is, a köretek viszonylag gyorsan elkészülnek, így míg a lencsesült sül, jóformán mindent el lehet készíteni és minden melegen kerülhet a tányérra. 🙂

Gluténmenes vegán karácsonyi menü - lencsesült köretekkel
Jó készülődést kívánok a karácsonyra! 🙂