Gombapástétom

Gombapástétom

Ismét egy fincsi kenőke receptet hoztam, ami különösen azoknak kedvez, akik nagyon szeretik a gombát.
Kedves B. úr, azt hiszem, ez most nem a te recepted, igaz? 🙂 🙂  A barátnőm férjének szólt ez a kis üzenet, aki nagyon-nagyon NEM szereti a gombát. 🙂 Pedig a gomba jó dolog, és nem csak jó, meg (szerintem) finom is, hanem nagyon egészséges. 

Gluténmentes vegán gombapástétom
A fő hozzávalók – természetesen fehér csiperkéből is el lehet készíteni

Gombákról

Azt mindenki tudja, hogy vannak ehető és vannak mérgező gombák. Az arány nagyjából azonos. Én gyerekkorom óta járok gombázni a szüleimmel (még most is), anno mindig nagyon jó kis móka volt, mert amellett, hogy egy jó nagyon kirándultunk, mindig izgatottan vártam, hogy miket fogunk találni és hogy ki találja meg az elsőt (ehetőt). Bátyámmal mindig versenyeztünk, hogy ki talál több gombát. 🙂 Attól függetlenül, hogy rengeteg finom, ehető gomba van, Anyuékkal sem szedtünk össze 4-5 fajtánál többet. A rókagomba vagy ahogy  mi hívjuk, a nyulica a kedvencem, már gyerekként is imádtam, nem csak megtalálni. A vargányával viszont csak most, felnőtt koromra kezdtem összebarátkozni, azt nagyon sokáig nem szerettem. Túl erősnek tartottam az ízét, meg nem is tudom, egyszerűen nem ízlett. Viszont nyilván azt volt a királyság megtalálni, úgyhogy mindig örültem, ha találtam, de enni már nem ettem belőle sokáig. 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán gombapástétom
Mennyei illat terjeng a lakásban készítés közben 🙂

Az erdei gombákat mindig is sokkal jobban szerettem, mint a termesztettet (de szerintem ezzel nem vagyok egyedül 😉 ), ettől függetlenül persze az év nagyobb részében mégiscsak az utóbbit esszük, hisz az elérhető folyamatosan. 

Gluténmentes vegán gombapástétom
Én általában pirítósra kenem a gombapástétomot, de friss kenyéren is isteni

Jótékony hatásaikról

Mint azt már korábban is írtam, a gombák nem csak finomak, hanem egészségesek is. Pár dolgot emelek csak ki: 

  • Sok bennük a fehérje, viszont zsír egyáltalán nincs bennünk, szénhidrát is minimális, amelyek már eleve jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre és cukorbetegeknek is kiváló táplálék az előbbiek miatt. Emellett még tartalmaznak olyan enzimeket és rostokat, melyek koleszterincsökkentő hatásúak, így aztán pláne jó a szívünk egészségének.
  • Szuper jó vas- és kalciumforrás a gomba, és ráadásul a benne lévő vas legalább 90%-a fel is szívódik, úgyhogy vashiányosoknak szinte kötelező lenne rendszeresen gombát fogyasztani. A kalcium meg jót tesz a csontoknak, így a rendszeres fogyasztása segíthet a csontritkulás megelőzésében.
  • Elég sok kutatás szól már arról, hogy a gombafélék rákmegelőző hatásúak lehetnek, sőt vannak kimondottan gyógygombák is. Az mindenesetre biztos, hogy úgy általában a gombák rengeteg antioxidánst tartalmaznak, amelyek védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól úgyhogy rosszul semmiképp nem járunk, ha gombát eszünk. 
  • Nem elhanyagolható D-vitamin mennyiség is van benne, ami nagyon fontos az egészségünk megőrzése szempontjából.
Gluténmentes vegán gombapástétom
Tálaláshoz rukkolát (és pár szem csicseriborsót) használtam, de ez el is hagyható vagy tetszőlegesen cserélhető másra

Nos hát röviden és kicsit tudományos ennyit arról, hogy miért is együnk gombát rendszeresen. 🙂 És itt is egy jó kis recept, amivel el is kezdhetjük a gombaevést! 🙂

Azért természetesen egy kis hüvelyest ide is csempésztem, biztos, ami biztos alapon! 😉 😀 Aki követte eddig az írásaimat, az tudja, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy hüvelyeseket is rendszeresen együnk. 

Gluténmentes vegán gombapástétom
Hűtőben három napig biztosan eláll – ennél több ideig nem próbáltam 🙂

Tipp

A receptben petrezselymet írtam csak, mert azt friss formában sokkal hosszabb ideig be tudjuk szerezni. De most, hogy itt a tavasz és a medvehagyma szezon, nyugodtan tegyünk bele medvehagymát is a petrezselyem mellé, nem fogunk mellélőni vele. A medvehagyma íze amúgy is fokhagymára emlékeztet, fokhagyma meg szerepel a receptben, tehát bátran készítsük el medvehagymával is. 

Gluténmentes vegán gombapástétom
Most van a medvehagyma szezon, így nyugodtan használjunk medvehagymát is a petrezselyem mellé!

Hozzávalók (egy nem túl nagy adaghoz):

  • 500 g barna csiperkegomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál újhagyma
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 tk szárított majoranna (friss is mehet)
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1 közepes csokor petrezselyem
  • 1/2 bögre / 100 g főtt csicseriborsó (konzerv is jó, lemosva, lecsepegtetve)
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A gombát, újhagymát, fokhagymát és a petrezselymet tisztítsuk meg és készítsük elő. A gombát vágjuk fel szeletekre, az újhagymát karikára, a petrezselymet durvára.
  2. Öntsünk egy serpenyőbe 1-2 ek. olajat, nyomjuk vagy reszeljük bele a fokhagymákat és kezdjük el pirítani.
  3. Pár perc után tegyük hozzá a gombát, fűszerezzük és közepes-magasabb lángon süssük addig, míg összeesik.
  4. Amikor ez megtörtént (összeesett a gomba), keverjük hozzá a karikára vágott újhagymát és petrezselymet, süssük még pár percig, míg ezek is megpuhulnak kicsit, majd húzzuk le a tűzről.
  5. Ha kicsit kihűlt, öntsük az egészet a késes betétű robotgépünk tartályába, adjuk hozzá a csicseriborsót és mixeljük az egészet pástétommá. Ha túl száraznak ítélnénk a masszát, akkor egy kis olajjal és vízzel beállíthatjuk a kívánt sűrűséget. 
  6. Pirítóssal éppúgy isteni, mint friss kenyérrel. 🙂

Szereted a kenőnkéket? Próbáltad már ezeket?



Hosszászólások