Aszalt paradicsomos padlizsánkrém

Régen hoztam már kenőkét, így már nagyon itt volt az ideje. Ahogy már többször említettem, mi reggelire leginkább sósat eszünk, így mindig van itthon valami kenyérre kenhető finomság. A boltok polcain is már egyre több zöldségkrém van, de én még mindig a házira esküszöm, főleg, hogy ezekhez sem kell hatalmas erőfeszítés, hogy elkészítsük.


A PADLIZSÁN
A padlizsánhoz a viszonyom elég kettős. 🙂 Valamiért úgy vagyok vele, hogy kencéket gyártani imádok belőle, a hummuszon kívül általában a leggyakrabban valami padlizsános kencét készítek, viszont ha pl. pirított zöldséges tésztát vagy zöldséges ragut ennék, akkor ritkán nyúlok a padlizsánra. Valamiért sütve, pirítva annyira nem lett a kedvencem. Persze megeszem azért úgy is, de valahogy ha ránézek egy szép padlizsánra, egyből az ugrik be, hogy valamilyen kencét kéne készítenem belőle. 🙂


SEMMI EXTRA
Ez most egy ultraegyszerű kenőke, tényleg nem „ragoztam agyon”, kb. 3 fő összetevője van, meg pár fűszer és ennyi. Az uram egyik nagy kedvence az aszalt paradicsom, ezért tartok is itthon szinte mindig. Van mikor olajban eltettet, van mikor csak a „sima” napon szárítottat, vagy ha nagyon tele a spejzem, akkor egyszerre mindkettő fellelhető 🙂 és nagyjából mindkettőt ugyanúgy használom fel. Ebbe a receptbe is jó bármelyik, az olajban eltett max. annyiban jobb egy kicsit, hogy puhább, az olajtól szaftosabb, így könnyebben krémesebbre lehet mixelni a robotgéppel.


TÁLALÁS
Pirítóson mennyei, de friss kenyérrel sem utolsó ez az aszalt paradicsomos padlizsánkrém és mellé természetesen olyan friss zöldségeket ehetünk, amit csak szeretnénk. Mostanában nagyon rákaptam a friss pici uborkára, hisz itt a szezonja, így a szendvicseinknek is állandó kísérői, fotózáskor is őt választottam feltétnek és díszítésnek. 🙂 (Hamarosan beérnek paradicsomok is a kiskertünkben, na azt még nagyon várom, akkor általában paradicsomot eszek paradicsommal. :D)


Na de nem is ragozom tovább a bejegyzést, főleg ha már a recept is tök egyszerű, a szövegelést sem nyújtom, 🙂 inkább azt javaslom, hogy próbáljátok ki és írjátok meg kommentben, hogy kinek hogy ízlett. 😉

Hozzávalók:
- 1 nagyobb padlizsán
- 1 fej hagyma
- 5-6 szelet olajban eltett szárított/aszalt paradicsom
- só ízlés szerint
- 1 tk szárított bazsalikom (frisset is használatunk)
- ½ tk szárított oregánó (frisset is használhatunk)
Elkészítés:
- A padlizsánt mossuk meg, a száras végét vágjuk le, a hagymát pucoljuk meg.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, a padlizsánt és a hagymát is vágjuk félbe, majd süssük őket puhára 200 fokon (nem szükséges előmelegíteni a sütőt, addig is puhulnak a zöldségek, míg bemelegszik)
- Ha megpuhultak, vegyük ki a sütőből, a padlizsánnak húzzuk le a hájét (néha könnyebb kikaparni a héjából a húst) és az összes többi hozzávalóval együtt tegyük késes betétű robotképbe és mixeljük simává.
- Tálaljuk pirítóssal és friss zöldségekkel.
Próbáld ki ezeket a kenyérre kenhető finomságokat is!