Lecsós kenőke

Lecsós kenőke

Ahogy a korábbi, padlizsános kenőke receptnél írtam, én inkább a sós típusú vagyok, ami a reggelit illeti, így gyakran készítek mindenfele kenyérre kenhető sós finomságot. Igaz, édes verziót is szoktam, mint például ez itt, de többségben a sós kencék vannak. Ezt a mostanit én személy szerint különösen szeretem, és ahogy látni fogjátok, több okból is. Leszögeznék azonban egy fontos dolgot:

Ez nem csak egy szimpla kenőke, ez egy univerzális zöldségkrém! 😉 Hogy miért?

1. Mert kenyérre lehet kenni.

Nekem a lecsó alapból is nagy kedvenc, de így aztán pláne! 🙂 Persze nem volt ám ez mindig így, gyerekként nagyon nem szerettem a lecsót, de hát ezt megbocsátom magamnak, hisz gyerekként az ember még máshogy áll a kulináris élvezetekhez. 🙂 Viszont az illatát már akkor is imádtam, a levét meg szerettem kenyérrel mártogatni, ezért mikor ezt a kenőkét pirítóssal eszem, gyerekkori “lecsózásom” ízvilága, hangulata tér vissza. 🙂

Gluténmentes vegán lecsós zöldségkrém kenőke - növényi alapú
Lecsós kenőke pirítóson

2. Mert tésztára lehet tenni.

Ha még nem írtam volna, mi nagy tésztások vagyunk. Rajongók. Mint Gombóc Artúr (alias férjem uram 😀 – erről egy korábbi posztban írtam 😉 ) a csokival, mi (főleg én és kislányom) úgy vagyunk a tésztával. 😀 Tehát véleményem szerint elképesztően jó kombináció ez a zöldségkrém és a tészta együtt, egyszerűen úgy használom ilyenkor, mint egy pestot. A kifőtt tésztára csak rákanalazok belőle, jól összeforgatom, összemelegítem és már mehet is a tányérra. Persze lehet extrázni és szórni még rá ezt-azt, de csak úgy simán, a maga egyszerűségében is remek.

Gluténmentes vegán lecsós zöldségkrém kenőke - növényi alapú
Lecsós zöldségkrém gluténmentes spagettin

3. Mert mártogatósnak lehet enni.

Például tortilla chips mellé fenomenális. De egyéb krékerekhez szintúgy. És akinek esetleg nem volt elég zöldséges, az akár még további nyers, roppanós zöldségeket (pl. répa, retek, paprika, szárzeller, uborka..) is mártogathat bele. 

A kenőkének van egy közös, fő tulajdonsága, ami mindhárom esetre érvényes. Mégpedig az, hogy pirított magokkal (len, szezám, napraforgó, tök…) az élmény még tovább fokozható! 😉 :

Az hiszem ezek után nem szorul bővebb magyarázatra, hogy én miért is szoktam belőle egy jóóóó nagy adagot készíteni. De ne ijedjetek meg, azért itt most egy kisebb mennyiség hozzávalóit írom, hátha nem mindenki akar egyből 1,5 liternyi kenőkét gyártani. 😉 😀 

Gluténmentes vegán lecsós zöldségkrém kenőke - növényi alapú
Lecsós kenőke – pirított magokkal és friss fűszernövénnyel

Tipp

Az az igazság, hogy ezt a receptet már jóval korábban, még paprika és paradicsom szezonban szerettem volna megosztani, de valahogy elmaradt. 🙁 Bár már november végén járunk, de a lecsópaprika szezon még tart egy kis ideig és a többi hozzávaló sem beszerezhetetlen, maximum annyi a hátrányunk, hogy nem a kertünkből tudjuk betakarítani őket. Azok viszont, akik tettek el télire lecsót, többszörösen is előnyben vannak, mert 1) ők biztos, hogy “szezonbéli” alapanyagokból készítették a lecsót és sokan saját terményből; 2) az előkészítési és főzési időt megspórolhatják. Maximum annyi a teendőjük, ha túl sok lével lett eltéve,  akkor azt el kell egy kicsit párologtatni, mivel majd a végeredménynek egy sűrűbb, kenhető zöldségkrémnek kellene lennie. 🙂

Gluténmentes vegán lecsós zöldségkrém kenőke - növényi alapú
A tésztás verziónál is szuper kiegészítő, ha megszórjuk pirított magokkal

Én sajnos nem tartozom ebbe csoportba, azaz nem tettem el lecsót, pedig szerettem volna. Rengeteg paradicsomunk és hagymánk termett, cukkinink és paprikánk is volt, de valahogy az is elmaradt, mint ez a bejegyzés időben történő megírása. 😀 

Hozzávalók szempontjából teljesen átlagos recept ez, mindent viszonylag egyszerűen beszerezhetünk hozzá, nincs benne semmi extra, kesudiót is már sok helyen kapni, nem kell érte napokat lótni-futni. Elkészítés szempontjából is könnyű étel ez, a lecsót kell csak megfőznünk, a többit pedig a robotgépre bízhatjuk.

Bízom benne, hogy kellőképpen meghoztam a kedvet a “kenőkézéshez”, és hogy valóban igazak-e a fenti állítások? Ezt úgy tudjátok ellenőrizni a legkönnyebben, ha elkészítitek a receptet. 😉 

Gluténmentes vegán lecsós zöldségkrém kenőke - növényi alapú
Univerzális lecsós zöldségkrém

Hozzávalók egy normál adaghoz (kb. 3-4 főnek elég):

  • 1/2 bögre / 80 g kesudió 
  • 1 db nagyobb fej hagyma
  • 3 db közepes nagyságú lecsópaprika
  • 1 db kisebb saláta cukkini, vagy nagyobbnak a fele
  • 2 db közepes nagyságú paradicsom
  • só és bors (ízlés szerint)
  • 2 tk majoranna
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek őrölt lenmag
  • Olívaolaj a lecsó készítéshez

Elkészítés:

  1. A kesudiót áztassuk be egy éjszakára, de legalább 4 órára.
  2. Szűrjük és csöpögtessük le a kesudiót.
  3. A zöldségekből (hagyma, paprika, cukkini és paradicsom) főzzünk egy sűrű lecsót, közben fűszerezzük.
  4. Ha megfőtt a lecsó, várjuk meg, míg kicsit kihűl, majd az összes többi hozzávalóval (lecsöpögtetett kesuval és a lenmaggal) együtt tegyük késes betétű robotgépbe és dolgozzuk kenhető kenőkévé és már kész is. 🙂 (Ha esetleg valami fűszert még kevesellünk belőle, nyugodtan fűszerezzünk utána.) 


Hosszászólások