Kakaós-csokis-diós muffinok

Kakaós-csokis-diós muffinok

Az első muffinos bejegyzésemnél – ami ez az áfonyás volt – már írtam a kevert tésztákhoz fűződő viszonyomról. 🙂 Azaz arról, hogy nagyon szeretem őket, így gyakran készítem valamilyen formában. Nemrég a család kedvenc kuglófját is megmutattam nektek, most azonban megint egy muffint hoztam. Az áfonyással ellentétben – ami alakor liszttel készült –  ez nem csak  teljesen növényi alapú, hanem teljesen gluténmentes is. És kakaós is. Meg csokis is. Meg még egy csomó más jóság is van benne. 🙂

A kevesebb néha… nem elég 🙂

Ha most hirtelen legörgettetek a hozzávalók listájához, lehet teljesen elszörnyedtetek, hogy “te jó ég, mennyi minden kell hozzá, ezt én ugyan meg nem sütöm!” de ne ijedjetek meg! Ahogy a kuglófos bejegyzésben írtam, nem mindig tudom és akarom megoldani csak pár hozzávalóval a dolgot, hogy olyan legyen a végeredmény, amilyet megálmodtam. Ebben az esetben főleg a “nem akarom” dominált, mert egy olyan muffint szerettem volna gyártani, amit akár reggelire is lehet enni tea, kávé vagy kakaó mellé. És ha reggeli, akkor viszont olyan alapanyagok kellettek, amik egészségesek, tartalmasak, táplálóak és még finomak is! 😉 Persze azt nem állítom, hogy süteményt enni reggelire a világ legegészségesebb dolga, de sütemény és sütemény között óriási különbségek vannak. Ez a muffin mindenesetre sokkal jobb választás reggelire is, mintha csak gyorsan bedobnánk egy bolti kakaós csigát vagy lekváros táskát (és társaikat), melyek persze finomak, de sok tartalom nincs bennük. 

Gluténmentes vegán növényi alapú kakaós csokoládés diós muffinok
Kakaós-csokis-diós muffinok

Ezek a muffinok tényleg tele vannak “jóságokkal”, mert jó lisztekből, jó zsiradékkal, jó tejjel és magvakkal készülnek, melyek meg önmagukban jók. 🙂 🙂 Talán a cukorba lehetne leginkább belekötni (ha valaki kötözködni akarna, de azt nagyon nem szeretném 😀 ), ugyanis kókuszcukrot használtam, amelynek a kalória- és szénhidráttartalma közel azonos a hagyományos cukoréval, de aki erre nagyon figyel, az kicserélheti a neki kedves édesítővel.

Beérett a gyümölcs 🙂

Ennek a muffinnak számomra már története van, mert kevés az olyan receptem, amivel ennyit kísérletezgettem, mint ezzel. 🙂 De tényleg. Mindig volt valami, ami nem tetszett benne. Kb. az 5. próbálkozásra találtam meg a tökéleteset (legalább is nekem az 🙂 ), és ezután még párszor megsütöttem, hogy valóban működik-e, megosztható-e a nagyközönséggel. 🙂 A legelején nem is mandula, hanem (török) mogyoróliszttel álmodtam meg, de a végeredmény nem ízlett. Aztán volt olyan kísérlet is, mikor az arányok nem tetszettek, vagy túl szétesős vagy túl tömör lett. Egyébként a konjac lisztet itt is bevetettem – a kuglófnál írtam róla először – két szempontból is. Egyrészt azért, mert tényleg nagyon jó kis cucc, szuperül sűrít, egyben tarja a tésztát, ráadásul íztelen, szagtalan, így semmi mellékízt nem ad; másrészt ha valaki már a kuglóf miatt megvette, akkor itt van még egy recept, ahol újra lehet használni. Egyébként egy elég takarékos lisztről van szó – ellenben az ára nem éppen takarékos sajnos -, mivel kevés is elég belőle, hogy jó eredményeket érjünk el. 🙂 

Gluténmentes vegán növényi alapú kakaós csokoládés diós muffinok
Kakós-csokis-diós muffinhalom 🙂

Tojás helyett

Ebben a receptben több tojáshelyettesítőt is bevetettem a konjac liszt mellett, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy mindegyik úgy is működik benne. 🙂 🙂 Viszont együtt az összes nagyon jól szerepelt! 😀

A lenmag”tojás” már itthon sem ismeretlen szerintem, főleg növényi étrendet követők táborában. A lenmag, főleg kicsit megőrölve, vízzel elkeverve jól kocsonyásodik, – ugyanúgy egyébként, ahogy a chia mag is – így gyakran használják tojás helyettesítésére. Segít egyben tartani a tésztát. Nos az én tapasztalatom az, hogy vannak receptek, ahol remekül működik és vannak, ahol azért még elkél mellé egy kis segítség. Amiben biztos voltam, az az, hogy lenmagot mindenképp szerettem volna tenni a muffinomba, mert azon túl, hogy hasznos, nagyon egészséges is és – ahogyan azt a legelején írtam – egy viszonylag egészséges muffint szerettem volna megalkotni. 🙂 Egyébként a lenmag-víz arányra már rengeteg variációt találhatunk recept szerte, nekem nagyjából az 1 tojás = 1 ek őrölt lenmag + 2,5 ek víz arány jött be. Ebben a receptben 3 tojásnyit használok.
Gyümölcsökkel is szoktak helyettesíteni tojást, tipikusan ilyen a banán vagy az almapüré. Nálam ez utóbbi került a receptbe. Nem is kimondottan a tojás miatt, amúgy is szeretek almát tenni a kevert sütikbe, finom zamatot és textúrát ad neki és kevésbé karakteres ízű, mint a banán. 

Gluténmentes vegán növényi alapú kakaós csokoládés diós muffinok
Reggelire is jó választás

Tipp

Ez a muffin az uram kedvence. Aki eddig már olvasta a bejegyzéseimet, az tudja, hogy miért. Mert ő egy igazi Gombóc Artúr, na de nem a termete miatt. 🙂 🙂 Hanem mert csokoládé imádó. Persze-persze, tudom, nincs ezzel egyedül, rengeteg ember érez így a csoki iránt. 😀 Viszont ha csak kis családunkat tekintem, akkor egyértelműen ő az, aki miatt ilyen süteményeket gyártok.  Én inkább a gyümölcsösebb verziókra szoktam szavazni, kislányunk meg épp arra, amilyen kedve van. 😀 
Természetesen ebbe a receptbe is lehet csempészni gyümölcsöt is, valamint a dió és csoki helyett (vagy mellé 😉 ) más magokat is, ahogy szimpatikus. 

Karácsony közeledtével szerintem az ünnepi sütemények sorába is teljesen beillenek ezek a kis kupolák éppen úgy, mint egy sima hétköznap, munkába vagy suliba vinni reggelire vagy nasinak. 🙂 

Hozzávalók kb. 12-14 darabhoz:

  • 1 bögre / 110 g zabpehelyliszt
  • 1/2 bögre / 50 g mandulaliszt
  • 1/2 bögre / 70 g barna rizsliszt
  • 1 ek konjac liszt
  • 1/2 bögre / 50 g kakaópor
  • 1 bögre / 140 g kókuszvirágcukor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
  • 3 lenmagtojás (3 ek őrölt lenmag+7,5 ek víz)
  • 3/4 bögre / 180 ml / 200 g almaszósz
  • 1/2 bögre / 125 ml növényi tej (én zabtejet használtam)
  • 1 tk almaecet
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1/3 bögre / 80 ml szőlőmag olaj
  • 1/2 bögre dió apróra vágva
  • 1/2 tábla étcsoki apró kockákra vágva

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt alsó felső sütési fokozaton 200 fokra.
  2. Készítsük el a lentojást. Egy kis tálkába keverjük össze a 3 ek őrölt lenmagot a 7,5 evőkanál vízzel és tegyük félre kb. 5 percig.
  3. Míg készül a lentojásunk, addig a száraz hozzávalókat (lisztek, kakaópor, cukor, szódabikarbóna, sütőpor) keverjük össze egy tálba.
  4. Egy másik kisebb tálba, keverjük el a nedves (lentojás, almaszósz, növényi tej, almaecet, vaníliakivonat és olaj) hozzávalókat. 
  5. Öntsük össze a két részt, majd elegyítsük el jól.
  6. Keverjük a tésztához a csokit és a dió 3/4 részét, majd béleljük ki a muffinsütőt papírkapszlikkal.
  7. Töltsük a kapszlikat 3/4-ig tésztával, szórjunk mindegyik tetejére a maradék dióból és süssük kb. 20-25 percig, vagy amíg tisztán jön ki a beleszúrt tű.

Sütőnként a sütési idő eltérhet! Vigyázzunk, a kakaós tészta hamarabb megég, ezért figyeljünk a hőfokra, ha úgy látjuk közben, vegyük alacsonyabbra! 



Hosszászólások