Áfonyás muffinok

Ki ne szeretné a muffinokat, igaz? Bár biztos vannak jópáran, bár én még olyannal nem találkoztam. Aki nem szereti, az lényegében a kevert tésztát nem szereti, mert a muffin – és persze még rengeteg más sütemény is – ezzel az eljárással készül. A muffin attól lesz muffin, hogy muffinformában sütjük meg. 🙂 Végtelenül egyszerű elkészíteni, csak összekeverjük az alapanyagokat és már tölthetjük is a formákba. Nem is szükséges feltétlenül először külön tálba a száraz hozzávalókat és külön tálba a nedveseket összekeverni, ha extra gyorsan akarom elkészíteni, nem szoktam ezzel „vacakolni”, mindent beleszórok egy nagy tálba és kézi robotgéppel 3 perc alatt homogén masszává keverem. (Azért itt a „vacakolós”, azaz a precízebb verziót írom, és ilyenkor nem használok robotgépet. 😉 )

Muffinok – a változatosak
A muffinnak kismillió fajtája létezik, szerintem kb. ahány ház, annyi muffin recept, édes és sós verzióból egyaránt. Ez, amit most megosztok veletek, nekem nagyon bevált. Folyamatosan kísérletezgetek új lisztekkel, de ez az egyik kedvenc verzióm. Finom, puha, szaftos, könnyű tésztájú áfonyás, alakor lisztes recept, ami nem utolsó sorban teljesen növényi alapú is. Azért is ezt osztom meg legelőször, mert ha esetleg már elkészítettétek az alakor kenyeremet és maradt “felesleges” alakor lisztetek, akkor ehhez fel lehet használni (egy jó részét megint). 🙂

Variáljuk!
Az áfonya lehet friss és fagyasztott (én most fagyasztottat írtam, mert az egész évben elérhető), de igazából cserélhető bármire. Más gyümölcsre, magokra, csokidarabokra… ízlésünknek megfelelően. Nekem a gyümölcsös muffinok a kedvenceim, de mivel saját Gombóc Artúrom van a férjem személyében, így azért készítek csokis-kakaós verziókat is. 🙂 Ez ügyben családunk harmadik, legkisebb tagjának, azaz kislánykánknak az ízvilágáról még egyértelműen nem tudok nyilatkozni, az ő ízlése még eléggé kiszámíthatatlan. 😀 😀 Persze vannak neki is favorit ételei, amikről tudom, hogy bármikor bevethetőek, de összességében még hozza azt a tipikus kisgyerek jellemzőt, hogy ugyanazt a valamit egyszer jóízűen megeszi, másszor rá sem néz. Összességében azonban panaszra semmi okom, mert még nincs két éves, de elég nyitottnak és kíváncsinak látom az új ízekre. Általában mindent megkóstol, amit elé rakunk, csak valamiből 3 falatnál nem jutunk tovább, valamiből meg repetázik is. 🙂 Muffinok tekintetében is így állunk, néha már forrón megenné bármilyen fajtát sütök, néha meg egyáltalán nem érdekli, akkor sem eszik belőle, mikor mi (felnőttek) igen. 🙂 Viszont segédkezni minden verziónál nagyon szeret, még akkor is, ha a végeredményből nem is eszik. 😀

De visszatérve a recepthez, szerintem feltétlenül próbáljátok ki és ha nálatok is úgy van, mint nálunk, hogy a család egyik tagja/fele csokiimádó, akkor készítsétek el mellé a házi nutellámat és neki(k) kenjetek a tetejére abból. Szerintem nem fognak reklamálni! 😉 🙂
Hozzávalók (kb. 10 dabarhoz):*
- 1 1/2 bögre / 190 g Alakor ősbúza fehér liszt
- 1 ek sütőpor
- 1/2 bögre / 90 g barna cukor
- 1/4 bögre / 60 ml olaj
- 1 bögre / 250 ml növényi tej (én zabtejet használtam)
- 1/4 bögre / 60 ml növényi joghurt (én kókuszjoghurtot használtam)
- 1 tk vaníliakivonat
- 1/2 bögre / 90 g fagyasztott áfonya (friss esetében a súly eltérhet)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Egy keverőtálba keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, cukor).
- Egy másik tálba keverjük össze a nedves hozzávalókat (olaj, növényi tej, növényi joghurt, vaníliakivonat).
- Öntsük össze a két részt, jól vegyítsük el egymással, majd forgassuk bele az áfonyát.
- Kanalazzuk a tésztát muffinpapírral bélelt muffinformába, és süssük 25-30 percig (vagy amíg viszonylag tisztán jön ki a beleszúrt bármi. 🙂 )
*A képen látható muffinok xxl-es formában sültek, egy ilyen muffin kb. 2 db hagyományosnak felel meg