Házi „Nutella”
Ez megint egy olyan recept, ami sok magyarázatra nem szorul. Ugyanarra használható, mint a bolti fajta, csak ez az egészségesebb alternatívája. Nem is igazán szeretem használni rá a Nutella kifejezést (főleg, hogy ez csak egy márkanév), de a beazonosítás miatt könnyebb. Édes-kakaós törökmogyoró-vaj/krém lenne az igazi neve. Sosem voltam Nutella rajongó, sem semmilyen más bolti, agyoncukrozott kenhető mogyoróvajé (azokról a csíkos fajtákról meg ne is beszéljünk, gyerekkorom idejében úgy reklámozták őket, hogy a kenyérre is csíkosan lehet kenni… jaj… ), én inkább a lekváros típus voltam. Pirítósra és palacsintára is inkább azt kentem.
Tényleg mogyoróból van!
Azonban mivel a magvajakat szeretem, gondoltam kipróbálom kicsit édesítve, kakaósan, biztos nem lehet rossz úgy sem. Hát nem az! Sőt! A Nutella megnevezés azért is megtévesztő, mert ennek a házi fajtának egyáltalán nem olyan íze van, mint a boltinak. Véleményem szerint sokkal finomabb! 🙂 Ez tényleg mogyoróvajból készül, a többi hozzávaló is mind természetes alapanyag, nincsenek benne ismeretlen, betűs-számos adalékok. Nagyon gyorsan elkészíthető, a legidőigényesebb része a mogyoró 10 perces pirítása és utána a héj ledörzsölése. Ha ezzel megvagyunk, innét kb. 5 perc az egész (ha van egy jó robotgépünk).
Amióta egyszer kipróbáltam, azóta rendszeresen készítem, mert ezt a fajtát már én is előszeretettel kenem pirítósra (főleg a házi sütésű alakor kenyeremre 😉 ), palacsintákra is, de sütemények mellé és zabkása tetejére is kiváló. Hűtőben, üvegben tárolva elég sokáig eláll, de szerintem senki nem fogja kivárni a szaviidő végét. 😉 Fő tulajdonsága még, hogy bármilyen gyümölccsel kompatibilis, így nekem elválaszthatatlan “társak” lettek. 🙂
Nutella rajongóknak és Nutella utálóknak is egyaránt ajánlom. 🙂 Az első táborba tartozóknak egy új, minőségibb mogyoróvaj élmény miatt, az utóbbi táborba tartozóknak meg szintén pont ugyanezért, mert ez tényleg nem Nutella. 🙂 🙂
Hozzávalók (kb. 1 bögrényi mennyiséghez):
- 200 g törökmogyoró
- 3 ek kakaópor
- 3 ek datolya szirup (vagy ízlés szerinti mennyiség; más folyékony édesítő is jó)
- 1/4 bögre mogyorótej (más növényi tej is jó, ami nem karakteres ízű – pl. zab, mandula vagy rizs – , hogy ne legyen mellékíze a mogyoróvajnak)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt alsó felső fokozaton 180 fokra.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, öntsük bele a mogyorót, együk a sütőbe és pirítsuk meg a kb. 10-12 percig (látni fogjuk, hogy a héja kezd repedezni)
- Vegyük ki a sütőből és dörzsöljük le a héját. (Konyharuhával gyorsabb, de kézzel is megoldható)
- Tegyük késes betétű robotgépbe és dolgozzuk krémesre, folyós állagúra (kb. 3/4 bögrényi magvajat kapunk)
- Szitáljuk bele a kakaót, tegyük hozzá a szirupot és a növényi tejet, forgassuk jól össze és kész is. 🙂