Fahéjas zabpalacsinta

A palacsinta sosem megy ki a divatból, legyen az kicsi vagy nagy, hagyományos vagy amerikai. Sőt, mióta hozzánk is betört az amerikai palacsinta láz, időről-időre előkerülnek az újabb változatok.


Én személy szerint mindkét fajtáért rajongok, és mindkettőt készítem is. Bár, hogy őszinte legyek, mióta gluténmentesen kezdtem sütni-főzni, azóta az arány az amerikai felé billent, ugyanis mentes lisztekből szerintem sokkal könnyebb ezt a változatot készíteni, mint a nálunk hagyományosnak számító, lapos, vékony fajtát. Ez utóbbiból eddig még nem sikerült egy olyan teljesen gluténmentes receptet kreálnom, ami még másnaposan is élvezhető. Sok gluténmentes liszttel próbáltam már, frissen mindegyik nagyon finom, viszont ha már kihűlt, vagy megmarad másnapra, akkor elveszti rugalmasságát, törős, szárazkás lesz, úgyhogy még fejlesztenem kell a dolgon. 🙂 Alakor liszttel amúgy teljesen jól működik az is, de ugye az nem gluténmentes.


Egyszerű, gyors, könnyű
Az amerikai palacsinta esetében azonban nem is lényeges, hogy hajtogató legyen, mivel méretben és vastagságban egyaránt eltérő. Lehet hogy a lepényke szó jobban is illik rá, de bárhogy is nevezzük, a lényeg, hogy nagyon egyszerűen és gyorsan összeállítható, elkészíthető finomságról van szó, és a sütéssel sem kell bajlódni sokat, nem ragad le, nem nehéz megfordítani, ami sokaknak mumus a hagyományos palacsinták esetében. A végeredmény pedig magért beszél. Finom, puha, fahéjasan illatozó, abbahagyhatatlan palacsinták lesznek. 🙂



Egy sütőtökös verziót már hoztam nektek, most viszont még egy annál is egyszerűbbet mutatok. Ehhez aztán tényleg semmi olyan alapanyag nem kell, amit előre el kéne készíteni, így ha hirtelen tör ránk a gondolat, hogy ennénk, akkor sincs semmi baj, mert ha a hozzávalók kéznél vannak, akkor legkésőbb 20 perc múlva már ehetjük is a zabpalacsintákat. 🙂 Ennél a receptnél engem is a gyorsaság és az egyszerűség motivált, mivel sajnos mostanában nincs annyi időm pepecselni a konyhában, mint szeretném.


Mint a palacsinták általában, úgy ez is teljesen gyerekbarát étel, kislányom nagyon szereti, ő mindenféle “flanc” nélkül, csak simán eszi; mi felnőttek meg épp ahogy jól esik, lekvárral, friss gyümölcsökkel, magvajakkal… stb.

Érdemes kipróbálni, nagyon finom! 🙂
Hozzávalók kb. 15-18 darabhoz
- 2 bögre / 200 g (gm) zabpehelyliszt
- 1,5 tk sütőpor
- 1/4 tk őrölt fahéj
- 1 közepes nagyságú érett banán
- 1 1/2 bögre / 375 ml zabtej
- 3 ek agavé szirup (vagy ízlés szerint és más szirup is lehet, de el is hagyható)
Elkészítés:
- Tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe vagy késes betétű konyhai robotgépbe, mixeljük simára.
- Tapadásmentes palacsintasütőt kezdjük el melegíteni közepes hőfokon.
- Ha már elég meleg a sütő, evőkanalanként tegyük bele a tésztát. Én egyszerre 3 darabot tudok sütni, annyi fér el kényelmesen a palacsintasütőmben. A tészta nem tapad le, így én nem szoktam olajat használni a sütéshez.
- Oldalanként süssük pár percig, és inkább alacsonyabb hőfokon, mert hamar megég. Akkor szoktam megfordítani, ha kis buborékok keletkeznek a palacsinta felületén.
- Ha kész, tálaljuk gyümölcsökkel, lekvárokkal, esetleg szirupokkal, ha édesebben szeretjük.