Kívül-belül gyümölcsös zabkása
Zabkásából már elég sok receptem van a reggelik menüben, de zabkásából sohasem elég! 😀 Leírtam nektek a főzött és éjszakai zabkása alapreceptemet, valamint mindkettőre már írtam egy magokkal, gyümölcsökkel dúsított verziót is. Most szintén egy főzött verziót kaptok nyári kiadásban. 🙂 Színek tekintetében is élénkebb az áfonyás-körtés zabomnál, nyáron sokkal színesebben lehet enni a szó szoros értelmében is. 🙂 Ebben a zabkásában belül is és kívül is sok a gyümölcs, szerintem így az igazi. Én mindig igyekszem minden jóval megtömni a kásáinkat, férjem néha meg is jegyzi, hogy lassan megfordul az arány, gyümölcstálat eszik egy kis zabkásával. 😀 Na de döntsétek el ti magatok, hogy valóban így van-e. 🙂
Hozzávalók 1 (nagy) adagra:
(Alaprecept+sok gyümölcs és granola)
- 100 ml (40 g) / 1/2 bögre zabpehely (kis vagy nagy szemű, az mindegy)
- 200 ml / 1 bögre növényi tej (én leggyakrabban mandula vagy zabtejet használok)
- 1 csapott ek chiamag
- 1 csapott ek lenmagpehely (őrölt lenmag)
- 1 érett banán
- egy kisebb alma (vagy egy nagyobb fele) nagy lyukú reszelőn lereszelve
- 5-6 szem nagyobb eper negyedelve (erre a célra teljesen jók a kevésbé szebb szemek, pl amik már meg vannak nyomódva, vagy amiről már le kell vágni részeket), de fagyasztott is jó, akkor nem vágom szét, egybe megy bele
- díszítéshez: áfonya, sárgabarack, málna, ribizli, granola (az enyém házi)
Elkészítés
- A zabot és a tejet mérjük egy lábasba, tegyük bele a lereszelt almát és az epreket, majd kevergetve kezdjük el főzni.
- Ha elkezd forrni, vegyük vissza a hőfokot közepes/alacsonyra és kb. 2-3 percig még főzzük, míg besűrűsödik.
- Húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá a magokat és a villával összenyomkodott banánt, keverjük jól össze.
- Tegyük egy müzlistálba (én mióta megkaptam a kókusztáljaimat, megszállottan abból eszem a zabkásáimat 😀 ) és dekoráljuk a többi gyümölccsel és a granolával. Aki édesszájúbb, az még juharsziruppal (vagy tetszőleges édesítővel) meglocsolhatja az egészet.