Zabkása alaprecept

A zabkása manapság nagyon népszerű, ezért rengeteg verziót lehet találni a neten, újságokban, mindenhol. Nem véletlen, hisz valóban szinte végtelen módon, ízben, színben elkészíthető, rettentő gyorsan kész van, nagyon tápláló és nem utolsó sorban nagyon finom is. Főleg reggelire ajánlják, de szerintem minden napszakban megállja a helyét. Nálunk is van hogy reggeli, van hogy ebéd és uzsira is szoktuk enni, kislányom is nagyon szereti.

Szeretek zabkását főzni (bár van, hogy nem is főzöm meg, hanem az éjszakai, úgynevezett “overnight oat” verziót készítem, ami szinte ugyanez, csak nem kell megfőzni, hanem egy éjszakára hűtőbe tenni, de ehhez is van receptem), mert attól függetlenül, hogy pofon egyszerű, rengeteg módon lehet variálni és ráérősebb reggeleken szépen megdíszíteni. Kerülhetnek bele és rá egyaránt friss és fagyasztott gyümölcsök, magok, szirupok, méz, porok (kakaó, gyümölcsporok, spirulina, maca…), magvajak, kompótok, gyümölcsszószok , aszalt gyümölcsök és csoki rajongóknak akár csokoládé is. Határ a csillagos ég! Szerintem nem lehet megunni.
Az alábbi recept a saját alapreceptem, ez a kályha, és ezt variálom mindig úgy, ahogy épp kedvem tartja vagy amilyen alapanyagaim vannak itthon.


Édesítés banánnal
Édesítésnek szinte 90%-ban (érett) banánt használok, ha véletlenül nincs itthon akkor valamilyen szirupot vagy mézet.
Nekem 1:2 arány vált be, tehát egy egységnyi zabhoz két egységnyi folyadék. Így se nem túl sűrű, se nem túl híg.
A kiméréshez poharas mérőedényt vagy bögre mérőt használok.

Lenmag és chiamag
Amitől az én zabkásám olyan barnás, az az őrölt lenmag és chiamag. Természetes nem muszáj beletenni, de nagyon egészségesek ezek a magok, ezért gyakran használom őket. Korábban a lenmagot egészben tettem bele, de már egy jó ideje lenmagpelyhet, azaz őrölt lenmagot használok az egész helyett, mert sokkal jobban hasznosul a szervezet számára a lenmagban lévő mindenféle jó, ha eleve őrölve esszük meg, és nem arra bízzuk, hogy összerágjuk a magocskákat. Elég picik, úgyhogy biztos jó része rágás nélkül csúszik le. 🙂 Semmi nagy és bonyolult művelet nem kell az őrölt lenmag elkészítéséhez, nem kell megijedni. Az egész magocskákat beleszórom a késes betétű robotgépem tartályába, párszor megforgatom és már kész is, lehet használni.


Hozzávalók (1 adag):
- 100 ml (40 g) vagy 1/2 bögre zabpehely (kis vagy nagy szemű, az mindegy)
- 200 ml vagy 1 bögre növényi tej (én leggyakrabban mandula vagy zabtejet használok)
- 1 csapott ek chiamag
- 1 csapott ek lenmagpehely (őrölt lenmag)
- 1 érett banán
Elkészítés
- A zabot és a növényi tejet mérjük egy lábosba, majd kevergetve kezdjük el főzni.
- Ha elkezd forrni, vegyük vissza a hőfokot közepes/alacsonyra és kb 2-3 percig még főzzük, míg besűrűsödik.
- Húzzuk le a tűzről. Adjuk hozzá a magokat és a villával összenyomkodott banánt, keverjük jól össze és kész.
Lehet dekorálni, hozzáadni ezt azt, megszórni bármivel. Például itt van az áfonyás-körtés zabkásám, itt meg egy kívül-belül sok gyümölccsel készült zabkása, próbáljátok ki ezeket is. 🙂
Tipp
Ha fagyasztott gyümölcsöt használok, akkor azt már a elején hozzárakom, azzal együtt főzöm meg a zabkását. Sokszor a reszelt almát is már az elején hozzáadom, így egy kicsit megpuhul és jobban beleolvad a zab textúrájába. A többi gyümölcsöt általában főzés után keverem hozzá, vagy a tetejére teszem, vagy így is úgy is. 😉