Sült zabkása

A sült zabkása az egyik kedvenc édességünk. Vannak hetek, hogy kétnaponta sütök. Télen is jó, nyáron is jó, mindig az aktuális gyümölcsből. Nagyon egyszerű elkészíteni, és bárhogy lehet variálni. Ez most egy körtés-bogyósgyümis verzió, de nagyjából bármiből elkészíthetjük, amink épp van otthon. Télen is használok bogyós gyümölcsöket, csak akkor fagyasztottat. Amíg kitart a saját készlet, addig azt, ha az elfogyott, akkor boltit. Azért is sült zabkása a neve, mert valóban szinte teljesen az alap zabkásámra épül, csak ebbe még kerülnek plusz fűszerek is.
Tipp
Fogyaszthatjuk reggelire vagy uzsira egyaránt, de szerintem a nap bármely szakaszában tökéletes nasi. 🙂

Hozzávalók (egy 24 cm x 18 cm-es sütőtálhoz):
- 200 g zabpehely (100 g apró 100 g nagy szemű)
- 100 g szeletelt mandula
- 1 tk sütőpor (elhagyható)
- 1 tk őrölt fahéj
- 50 g barna (nád) cukor
- 1 csapott ek chiamag
- 1 csapott ek lenmagpehely (őrölt lenmag)
- 2 értett banán összenyomkodva
- 250 ml növényi tej (én általában mandula vagy zabtejet használok, de bármi más is jó)
- 1 db körte (közepes nagyságú) lereszelve
- 1 tk vanília kivonat
- 150 g vegyes bogyós gyümölcs (lehet fagyasztott is, pl.: áfonya, málna, szeder, ribizli…)
- Kókuszzsír a forma kikenéséhez
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
- A száraz hozzávalókat (zab, mandula, sütőpor, fahéj, cukor, magok) egy tálban keverjük össze.
- Egy másik tálban a nedves hozzávalókat (banán, tej, körte, vanília kivonat) keverjük össze.
- Öntsük össze a két részt és jól keverjük el.
- Forgassuk bele a bogyós gyümölcsöket.
- Kenjünk ki egy hőálló sütőformát kókuszzsírral és öntsük bele a zabot.
- Tegyük be az előmelegített sütőben és süssük 30-35 percet. Hagyjuk a formában kihűlni.
Tetejére én kókuszjoghurtot tettem és fagyasztott bogyós gyümivel díszítettem.