Sütőtökös amerikai palacsinta

Újra itt a sütőtökszezon, lehet mindenféle finomságot készíteni belőle. A sütőtöknek számos fajtája létezik, amik színben, formában és akár ízben is eltérhetnek egymástól, viszont abban teljesen megegyeznek, hogy sós és édes ételekhez egyaránt felhasználhatjuk őket. Szinte minden készíthető belőlük, csak egy kis fantázia kérdése, na meg persze egy jó recepté (főleg ha csak úgy magatok nem állnátok neki kísérletezgetni), azért pedig a legjobb helyen jártok! 😉

Én sem mindig szerettem
Bevallom, gyerekként, mikor az óvodában elénk tettek egy megsült szelet sütőtököt csak úgy teljesen “natúrban”, na az nem volt a kedvencem, ebben a formában nagyon sokáig nem ettem meg. Viszont anyukám már akkor is készített levest és egyéb fogásokat belőle, így viszonylag korán rájöttem, hogy amúgy egy igazán finom dologról van szó. Azóta meg már én is rengeteg ételt sütöttem-főztem belőle, a krémlevesektől, zöldséges raguktól, püréktől kezdve, tészta- és pizzaszószokon, palacsintákon át a brownie-ig mindent. Még forró fűszeres ital is készíthető belőle, nagyjából hasonló, mint a kurkumás latte, csak a sütőtök pürétől egy sűrűbb, kanalazhatóbb állagot kapunk.
Azt hiszem kijelenthetem, hogy mi, családilag minden formában szeretjük, mivel kislányom is eddig megette, bármilyen módon is készítettem.

Amerikai palacsinta
Most – sütőtökös receptből – elsőként egy amerikai típusú palacsintát hoztam, ami mostanában nagy kedvencünk. Villámgyorsan összeállítható, mivel csak beledobálok mindent a robotgépbe, összekeverem és már sütöm is. A titkos hozzávalóm a kurkumás mix, amitől egy igazán finom, mézeskalács jellegű ízvilágot kap. 🙂 Nagyon fincsi lesz tőle! 🙂 Napszakot tekintve mi általában ebéd után desszertként vagy délután esszük uzsira, de reggelire is el tudom képzelni, főleg annak, aki inkább édessel indítja napot.

Ha kisültek, kiteszem az asztal közepére házi lekvárokkal és gyümölcsszószokkal, saját készítésű magvajakkal, és persze a házi nutellámmal, gyümölcsökkel, magokkal, szirupokkal körbevéve és mindenki azzal eszi, amivel szeretné. 🙂
Hozzávalók (kb. 12 darabhoz):
- 1/2 bögre / 110 g sütőtök püré (sült sütőtökből)
- 1 bögre / 110 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
- 2 ek őrölt lenmag
- 1 púpos tk kurkumás mix
- 1 tk sütőpor
- 1 bögre / 250 ml növényi tej (én mandulatejet használtam)
- 2 ek szőlőmagolaj (más olaj is jó)
- 3 ek tápióka szirup (vagy más édesítő ízlés szerint)
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót tegyük a késes betétű konyhai robotgép tartályába és mixeljük jól össze. Ha túl sűrű lenne a massza, növényi tejjel hígíthatunk rajta.
- Melegítsünk fel közepes-alacsony hőfokra egy tapadásmentes serpenyőt vagy palacsintasütőt, kenjük ki vékonyan olajjal és tegyünk bele egy-egy evőkanálnyi masszát. Én 3 db-ot szoktam egyszerre sütni, ennyi fér el kényelmesen a serpenyőmben. Süssük kb. 2-3 percig, vagy amíg szép, sárgás-barnás színt nem kapnak, majd fordítsuk meg és a másik oldalt is süssük pár percig.
- Tálaljuk lekvárokkal, magvajakkal, gyümölcsökkel, szószokkal. 🙂