Granola

Granola

Granola. Ki ne ismerné, igaz? Már jó ideje virágkorát éli, nagyon kedvelt rágcsálnivaló. Tulajdonképpen nem más, mint sült müzli. Házilag is nagyon gyorsan összedobható, ráadásul ez megint egy olyan “fogás”,  amire nincsenek kötelező előírások, szinte mindenki úgy készíti, ahogy neki tetszik. Pelyhek, magvak, diófélék, aszalt gyümölcsök a fő hozzávalók, kinek-kinek szimpatikus arányban és fajtában. 

Gluténmentes vegán házi granola
Granola hozzávalók

Granola, de minek? 🙂

Hogy őszinte legyek, nagyon sokáig nem voltam rajongója, ahogy a müzlinek sem. Bár ez így rossz kifejezés, hogy nem voltam rajongója, mert utálója sem, igazából közömbös voltam. Teljesen jól megvoltam nélkülük, nem hiányzott, eszembe sem jutott, hogy ennem kéne, éppen ezért  nem is érdekelt ez az egész granola és müzli “ipar”. 🙂

Aztán egyszer csak megváltozott ez a hozzáállásom. Már nem tudom pontosan, hogy mitől, bár biztos köze volt hozzá a “marketing gépezetnek”, hiszen mint az elején is írtam, a granolák és müzlik sikertörténete már egy jó ideje tart, így időről-időre egyre több helyről jött szembe, csupa dicsérő és elismerő szavak kíséretében. Így aztán úgy láttam, hogy ideje nagyobb figyelmet fordítani rá, hisz ha az összetevőiket nézem, azokat nagyon is szeretem külön-külön is, akkor valószínű együtt sem lehet rossz. 🙂

Bolti vs. házi

Nos ebben nagyon igazam lett, de az első bolti fajta próba után azért nem ez volt a véleményem. És itt most gyorsan megjegyzem, hogy anno teljesen tudatlanul, azaz minden előtanulmány és kutatómunka nélkül mentem granolát vásárolni, így nem is sikerült jót kifogni. Azóta már ebben is okosabb vagyok, ismerek pár nagyon jó márkát, de a sajátomra esküszöm. 😉 😀 Én azokat szeretem, amikben sok mag, dió- és mogyoróféle, valamint asztal vagy liofilizált gyümölcsök vannak. Bolti fajtákat tekintve, ezek a magasabb árkategóriásak, ami olcsóbb, abban jórészt zabpehely található, ami nyomokban diófélét tartalmaz… 😉

Egyébként sok bolti granola és müzli tapasztalatom végülis nincs is, mert miután megvettem mindkettőből – akkor én úgy gondoltam, hogy drága pénzért – az olcsóbb verziót, ami igazából nem is ízlett annyira, rájöttem, hogy ezeknél tuti, hogy sokkal jobbat készítek itthon 🙂 És így is lett. 😉 Elkezdtem gyártani a müzliket és granolákat, így a bolti beszerzés már eszembe sem jutott, hisz ehhez aztán tényleg nem kell egy konyhatündérnek lenni, nem igényel semmi extra szaktudást, csak be kell szerezni a hozzávalókat, összekeverni és jóformán kész. 

Gluténmentes vegán házi granola
Száraz és nedves hozzávalók jól összekeverve

Így esett, hogy a házi granola az egyik nagy kedvence lett az egész családnak, főleg kislányom a fő “kismókus”, mindig rájár a magokra, nagyon szereti. 😀
Zabkásáink, smoothie-jaink állandó feltétje, növényi joghurttal/tejjel és gyümölcsökkel szoktuk még enni, de sokszor önmagában fogy el a nagy része. Nagyon szeretjük csak úgy nasinak, sokszor csak belemarkolunk az üvegbe és már ropogtatjuk is. Nekem reggeli után (ha sósat ettem) gyakran ez az édes íz, megeszek egy szelet kenyeret valami kenőkével és után jön egy marék granola levezetésnek. 🙂

Gluténmentes vegán házi granola
Indulhat a sütőbe

Én/mi ahogy írtam, a magvakban, diófélékben és gyümölcsökben gazdag fajtát szeretjük, így ez a recept is ilyen és egy jóóó nagy adag lesz belőle. Egy egész nagy tepsinyi. 🙂 Az az igazság, hogy kisebb “kiszerelésben” felesleges lenne nekiállnom, hisz ez is elég gyorsan elfogy, jóformán hetente gyártom. 😀 

Gluténmentes vegán házi granola
Sütőből kivéve – hagyom így kihűlni

Az alapanyagok beszerzése egyáltalán nem macerás, hisz már szerencsére a kisebb boltban is találunk zabpelyhet, magvakat és aszalt gyümölcsöket. A “ragasztó”, amitől összesülnek a magvaink az nálam a legtöbb esetben tahini (szezámmagból készült paszta) és juharszirup, egyik sem beszerezhetetlen és igény szerint lecserélhető más magvajra és más szirupra is. 

Gluténmentes vegán házi granola
Ha teljesen kihűlt, mehet üvegbe

Szezámpaszta, azaz tahini

Szezámpasztát otthon is tudunk egyszerűen gyártani, ha van egy jobb robotgépünk. Egy zacskónyi (200 g, de lehet a fele is) szezámmagot megpirítok száraz forró serpenyőben, majd az egészet átborítom a késes betétű robotgép tartályába – de a mixer részbe is mehet -, majd elkezdtem őrölni és fokozatosan adagolok hozzá szezámmag- vagy olívaolajat, amíg krémes, kissé folyós állagú nem lesz. A szezámmaghoz – a többi házi magvajjal ellentétben – mindig szoktam adni olajat, mert az csak önmagától nem lesz annyira krémes állagú és az olajjal tudjuk “beállítani” a kívánt sűrűséget. Ha sűrűbb pasztát szeretnénk, akkor kevesebb olaj kell, ha hígabbat, akkor több. Ízlés és recept kérdése, amibe fel akarjuk használni. Ebben az esetben szinte mindegy, hogy mennyire sűrű a szezámpasztánk, mivel a juharszirup úgyis hígít rajta. 🙂

Gluténmentes vegán házi granola
Felhasználásra kész 🙂

Egytálas megoldás

Ha a szezámpaszta megvan, akkor innentől a granola “összeszerelése” végtelenül egyszerű. Én mindent beleszórok egy nagy tálba, még az aszalt gyümiket is, rá a “ragasztó”, jól átforgat, összekever és már mehet is a sütőbe. Vannak receptek, ahol az aszalt gyümölcsöket a végén keverik hozzá, próbáltam úgy is, de nekem jobban ízlik, ha az egész össze van sütve, sülés közben az asztalt gyümölcsök is adnak egy plusz ízt az egésznek. Vannak, akik sütés közben félúton átkeverik a egészet, de én azt sem szoktam már, mivel jobban szeretem/szeretjük a nagyobb darabos granolát, így ha megkeverjük, akkor sokkal jobban szét fog esni a végén. Ami persze nem baj, ha valaki inkább az apróbbat szereti, az nyugodtan keverje egyet át, bár a széttöredezés úgyis szinte elkerülhetetlen, mikor átrakjuk üvegbe, ha teljesen kihűlt. (És még ott is rásegíthetünk akár kézzel is, ha nagyobb darabba állt össze.)

Gluténmentes vegán házi granola
Ajándéknak is szuper ötlet

Manapság a kézzel készített ajándékok reneszánszát is éljük – ami szerintem szuper jó-, főleg a gasztro vonalon lett nagy divat ehető, házi finomságokat ajándékozni. Na erre egy nagyon jó ötlet a granola. 🙂 Szerintem mindenképp érdemes kipróbálni és ajándékba vinni is, úgy gondolom, hogy egyik oldalon sem lesz csalódás. 😉

Hozzávalók:

  • 1 bögre / 100 g nagy szemű zabpehely (gluténmentes)
  • 1 bögre / 40 g puffasztott amaránt
  • 1 bögre / 30 g puffasztott köles
  • 1/3 bögre / 40 g tökmag
  • 1/3 bögre / 40 g mandula (pálcika, vagy durvára vágott, lehet héjas és héjatlan is)
  • 1/3 bögre / 50 g földimogyoró
  • 1/2 bögre / 60 g durvára vágott dió
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek chiamag
  • 1/2 bögre / 80 g mazsola
  • 1/2 bögre aszalt vörösáfonya
  • 1/2 bögre / 80 g darabokra vágott aszalt szilva
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1/4 bögre tahini (szezámpaszta)
  • 1/4 bögre juharszirup

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. A száraz hozzávalókat egy tálba keverjük össze (az aszalt gyümölcsöket is). 
  3. Egy másik (kisebb) tálba keverjük össze a tahinit és a juharszirupot, majd ezt öntsük a száraz hozzávalókra és jó alaposan forgassuk össze, hogy a szirupos keverék mindenhol befedje a magokat.
  4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd szórjuk rá a keveréket és simítgassuk el egy kanállal. Süssük 15-20 percet, vagy amíg kap egy szép aranybarnás színt. Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, mielőtt üvegbe raknánk. 

A sütési idő sütőnként eltérő lehet, így folyamatosan ellenőrizzük, hogy ne égjen meg!