Mediterrán avokádókrém

Mediterrán avokádókrém

Avokádó. Köztudott róla, hogy szuperélelmiszer, tele van mindenféle jóval, zöldség, gyümölcs és gyógynövény is egyszerre. Sokunk csak a húsát használjuk fel, pedig a magja is értékes. Olajat készítenek belőle, amihez otthoni körülmények között nem hiszem, hogy érdemes nekiállni. 😀  Viszont otthon is készíthető belőle paszta, turmixok és akár kenőcsök is. Bevallom, én a magot eddig még nem használtam fel ilyen célokra. De ami késik…. (lehet el sem jön 😀 )

Gluténmentes vegán mediterrán zöldfőszeres avokádókrém guacamole
Mediterrán avókádókrém hozzávalói

Imádom, de…

Az avokádóhoz fűződő viszonyom az utóbbi időben megváltozott kicsit. Nagy avokádó rajongó voltam és végülis vagyok is, de mostanában mégis kevesebbszer vásárolok. Ennek több oka van. 

1.

Az első a csalódás. Leírhatatlanul sokszor jártam úgy, hogy a megvett avokádókat egy az egyben el kellett dobni, mert a kívülről hibátlannak tűnő gyümölcs belül rohadt, penészes volt, vagy épp teljesen vegyszer ízű. Ez nagyon bosszantó, főleg azért is, mert aki már vett avokádót (meg aki nem, az is), tudja, hogy nem olcsó mulatság. Volt hogy akcióban (ami azért még úgysem nevezhető olcsónak, de olcsóbb) vettem 8-10 darabot és ebből 1-et, azaz egyet SEM ettünk meg, mert mind rossz volt. Ilyenkor azért mérges vagyok. 

2.

Másodszor a fent leírtak alapán nem is vagyok meggyőződve róla, hogy mire idekerül hozzánk szerencsétlen avokádó az őshazájából több ezer kilométert utazva földön-vízen-levegőben, az még ugyanolyan baromi egészséges, mint amit írnak róla. Mivel a hosszú út miatt kezelni kell ezzel-azzal és eleve sokkal éretlenebbül szedik le, mint hogy normál esetben kéne, így valószínű ezek a vegyszerek, tartósítók is okozzák a fent leírt problémákat. És ha nincs is ilyen probléma, sikerül jót kifogni, az attól még szintén messziről jött és a tartósítási folyamaton átesett. Mikor az uram Amerikában töltött egy egész hónapot, ahol rengeteg avokádót evett, azt mondta, hogy az idehaza kaphatók íze, zamata, illata csak csekély mértékben hasonlít az ottanira…
(Nyilván ez a probléma nem csak az avokádó sajátja, ezt minden más nagyon messziről jött „friss” zöldségről gyümölcsről el lehet mondani.)

3.

Harmadrészt – bár nem vagyok zászlót vivő nagy környezetvédő, sajnos a mi háztartásunkban is még előfurdalnak egyszer használatos műanyag nejlon zacskók, néha ki van dobva a maradék étel, a vízfelhasználásunkon még lehetne optimalizálni…stb,  de igyekszem odafigyelni, hogy időről-időre egyre kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után – az avokádó világméretű népszerűsége miatt – ami évről évre csak fokozódik (ha még lehet hová fokozni) – termesztése érdekében ijesztő méretű erdőket, fás területeket irtanak ki, nem beszélve az egyre nagyobb méreteket öltő nem legális ültetvényekről, ahol etikátlan munkakörülmények között dolgoztatják a helyieket. Persze ezt itthon kevésbé érezzük a mi problémánknak, és hajlamosak vagyunk ezen hamar túllendülni, és ezzel nem foglalkozni, de ezek akkor is tények és a világ másik felén élő emberek, állatok sokszor szinte az életüket adják, hogy a mi tányérunkon is lehessen avokádó.

Gluténmentes vegán mediterrán zöldfőszeres avokádókrém guacamole
Készül az avokádókrém

De hiába a fent leírtak, időnként én is elgyengülök és veszek néhány darabot, bízva abban, hogy sikerül jót kifogni és a nyugtalanító gondolataimat, hogy lehet többet ártok vele, mint használok, félre teszem, elhessegetem, csak örülök a végeredménynek és élvezem az ízeket. 

Most jöjjön is a mediterrán avokádókrémem vagy ahogy már itthon is népszerű nevezni: guacamolé-m receptje, amibe sok-sok friss zöldfűszert tettem és ami rengeteg minden mellé passzol köretnek is (salátákoz, grillekhez, pizzára sütés után, sült zöldségek mellé, tepsiben sült krumplihoz… a lehetőség határtalan)  vagy éppen csak úgy önállóan, tortilla chips-szel mártogatva is kitűnő választás. 🙂

Gluténmentes vegán mediterrán zöldfőszeres avokádókrém guacamole
Mediterrán avokádókrém tortilla chips-szel

Hozzávalók:

  • 2 db érett avokádó
  • 2 tk citromlé (frissen facsart)
  • 2 ek aprított friss petrezselyem
  • 1 ek aprított friss bazsalikom
  • 1 tk aprított friss oregánó 
  • 1/2 fej apróra vágott lila hagyma
  • 6-7 db bébi szilva paradicsom
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Az avokádókat mossuk meg, vágjuk ketté, a magját szedjük ki, a húsát kanalazzuk egy tálba.
  2. Villával törjük össze az avokádót, hogy krémes masszát kapjuk, de maradhatnak benne nagyobb darabok is.
  3. Keverjük az összes többi hozzávalót az avokádóhoz, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 
  4. Tálaljuk. 🙂

Én házi sütésű tortilla chips-el tálaltam, ami ebben az esetben a házi annyit tesz, hogy tortilla lapokból sütöttem. Nem volt itthon épp tortilla chips, ezért bolti gluténmentes torilla lapokat vágtam fel és sütőben ropogósra sütöttem. 🙂 



Hosszászólások