Curry-s karfiol tahinis joghurtöntettel

A karfiol nálam alap zöldség, szinte mindig van itthon. Nagyon szeretjük, rengeteg mindent lehet belőle készíteni, és nem kell hozzá sok idő, tévhit, hogy nehezen puhul. Zöldséges tésztáim, raguim, zöldségleveseim, pizzáim feltétjének állandó szereplője és wok serpenyőben is pillanatok alatt megpuhul, előfőzés nélkül is.
Most egy köretet készítettem belőle, de salátával, pirítóssal vagy barna rizzsel, quinoával, kölessel (kinek mi) akár egy könnyű ebéd vagy vacsi is lehet. Grillek mellé is nagyon jól passzol, grillszezonban a ketchupot (hozzávalóknál) lecserélhető BBQ szószra, így kap egy kis füstös ízt is, ami aztán pláne harmonizál a grillen sütött finomságokkal. Egyébként ha grillezünk, a karfiolokat is megsüthetjük grillrácson is, de én most az általam gyakrabban készített, sütőben sütött verziót írom le.
Curry paszta
A curry pasztát jelen esetben nem célszerű – a könnyebben beszerezhető – curry porral helyettesíteni, pont az állaga miatt. A paszta házilag is elkészíthető, de eddig én is a könnyebbik utat választottam és boltban vettem meg. Ázsiai és távol-keleti élelmiszereket forgalmazó webshopokban és üzletekben mindig beszerezhető, de manapság már egyre több hiper- és szupermarketben is kapható. Időnként az Aldi/Lidl is szokott távol-keleti heteket tartani, akkor ott is beszerezhető, valamint a nagyobb Tesco-k kínálatában is egyre több extrább alapanyag fellelhető, így érdemes ott is körülnézni. Elég sokáig elállnak, felbontás után én hűtőben tartom. A curry pasztáról egybként már ennél a lencse-karfiol curry-s receptemnél írtam kicsit. Alapvetően 3 színűt különböztetünk meg: sárgát, pirosat (vörös) és zöldet. A sárga a legkevésbé erős, épp csak egy kis pikánsságot ad az ételeknek, nálam ez van leggyakrabban itthon. (Nem szeretem, ha nagyon erős egy étel – elnyom minden más ízt.) A karfiolhoz egyébként szerintem nagyon jól megy a curry, gyakran fűszerezem ilyen ízesítéssel. 🙂
Tahini, azaz szezámpaszta
Az öntethez a tahinit beszerezni talán könnyebb, mint a curry pasztát de higgyétek el, jobban jártok, ha otthon készítitek el, mert csak szezámmag és egy kis (olíva-, de még jobb a szemámmag- ;)) olaj kell hozzá, no meg egy robotgkép, kis türelem és már meg is van a tahini pasztánk. 🙂 A szezámmagot megpirítom száraz serpenyőben zsemleszínűre, majd beleöntöm a késes betétű robotgépem tartályába és elkezdem mixelni. Közben fokozatosan öntök hozzá egy kis olajat, mert a szezámpasztához kell némi hozzáadott olaj, egyéb magvajakhoz nem szoktam plusz zsiradékot adni. Mikor már krémes állagúvá dolgoztam, lekapcsolom a gépet és kész is. Átöntöm egy üvegbe, megvárom míg kihűl és megy is a spejbe. 🙂

Curry-s karfiol hozzávalók:
Karfiolhoz:
- 1 fej karfiol
- 3 ek kukoricaolaj (jó más is)
- 1 ek sárga curry paszta
- 6 ek ketchup (én saját készítésűt használtam, de jó a bolti is)
- friss petrezselyem
Szószhoz:
- kis pohár (2 dl) növényi joghurt (én kókuszjoghurtot használok szinte mindig)
- 2 ek tahini paszta (szezámmag paszta – szintén házit használtam, de a bolti natúr is jó)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt alsó-felső sütés fokozaton 200 fokra.
- A karfiolt szedjük rózsáira (a nagyobbakat vágjuk félbe), mossuk meg, csöpögtessük le és tegyük egy mély keverőtálba.
- A petrezselyem kivételével a többi hozzávalót (olaj, curry paszta, ketchup) tegyük egy tálkába és jól keverjük el.
- Öntsük a karfiolra és jól dörzsöljük be, hogy mindenhol befedje.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, tegyük rá a karfiol rózsákat és süssük 25-30 percig vagy amíg a karfiolok megpuhulnak (én nem szoktam nagyon puhára, úgy szeretem a sült zöldségeket, ha még ressek maradnak).
- Míg sül a karfiol, készítsük el a tahinis szószunkat. Az összes hozzávalót tegyük egy tálba és jól keverjük össze.
- Ha megsültek a karfiolok, tegyük egy tálra, locsoljuk meg a tahinis joghurtszósszal és szórjunk rá apróra vágott friss petrezselymet.