Lencse-karfiol curry
Nagyon szeretem a curryket. Főleg télen, de főleg nyáron is! 🙂 🙂 Na jó, viccet félretéve, télen, mikor kint mínuszok röpködnek, sokkal jobban tud esni egy tál isteni finom fűszeres, melengető étek, mint melegebb időszakban, de ettől függetlenül nálunk nyáron is gyakori fogás. Mióta kislányom megszületett, nem csinálom annyira erősre, hogy ő is meg tudja enni, bár bevallom, én sem szeretem a nagyon csípős ételeket, így a chilivel mindig csínján bánok.
Az alábbi hozzávalókból kb. 4 személy jól tud lakni, bár ezt sosem mértem le, mert nálunk vagy két alkalommal fogy el (maradék másnapra pont elég), vagy még aznap. (Férjem IF életmódot folytat, így ha csak egyszer eszik egy nap, akkor kapásból két adagot el is tüntet). 1,5 éves kislányommal még nem igazán kell normál adaggal számolni, mert egyszerre mennyiségeket nem eszik.
Curry por és paszta
A receptben mindkettőt használom, de ha csak az egyiket tudjuk beszerezni, az is jó. Használjuk egy kicsivel többet abból, amink van.
A curry paszta egyébként a thai konyha alapfűszere, ami nem más, mint különböző fűszernövényekből készített pép. Alapvetően 3 színűt különbözetenek meg: zöldet, vöröset és sárgát. Ezek csípősségükben térnek el egymástól, a zöld a legerősebb, a sárga meg a leggyengébb, az inkább csak pikáns, mint csípős. A piros meg a kettő között félúton. 🙂
Én a sárgát használom a legtöbbször.
Hozzávalók (kb 4 személyre):
- 1 ek szezámolaj (más is jó)
- 1 kis/közepes fej karfiol
- 250 g száraz lencse (barna vagy zöld, legtöbbször utóbbit használom)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt garam masala fűszerkeverék
- 1 tk currypor
- 1 ek sárga currypaszta (ha nincs, tegyünk kicsit többet a porból)
- 1 tk friss vagy őrölt gyömbér (ha frisset használunk, akkor azt megtisztítás után vágjuk nagyon apróra, vagy apró lyukú reszelőn reszeljük le)
- só (ízlés szerint)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 ml)
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- víz/zöldség alaplé
- 1 db lime leve
Elkészítés:
- Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a lencse megpuhul, akkor áztassuk be előző éjszaka. (Én a zöldet nem mindig szoktam, de egyáltalán nem árt, úgyhogy csak nyugodtan.)
- Egy wokban/mélyebb serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a kockára vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát és a fűszereket. Pirítsuk, dinszteljünk 5-6 percig, míg kicsit összeesik a hagyma és jól illatoznak a fűszerek. (Nem kell magas hőfokon, ne égjenek meg.)
- Szűrjük le a lencsét, majd adjuk a fűszeres hagymához, öntsük fel kb. 200-300 ml vízzel (vagy zöldségalaplével) és a darabolt paradicsommal, majd főzzük további kb. 15-20 percig, míg majdnem teljesen megpuhul a lencse.
- Adjuk hozzá a rózsákra szedett, megmosott karfiolt és pótoljuk a vizet (vagy alaplevet), hagy úgy látjuk szükséges (általában kell pótolni, de ne túl sokkal, mert még jön hozzá a kókusztej). Főzzük puhára a karfiolt kb. 15 perc alatt, majd adjuk hozzá a kókusztejet. Keverjük át, forraljunk rajta párat (főleg ha túl hígnak találjuk), nyomjuk bele a lime levét és már készen is van. 🙂
Jázmin rizzsel tálaltam, valamint avokádót és egy fél lime-ot tettem még mellé, meg koriander leveleket a tetejére (férjem miatt, mert én a koriander levelet nem túlzottan szeretem 😉 ).