Lencse-karfiol curry

Nagyon szeretem a curryket. Főleg télen, de főleg nyáron is! 🙂 🙂 Na jó, viccet félretéve, télen, mikor kint mínuszok röpködnek, sokkal jobban tud esni egy tál isteni finom fűszeres, melengető étek, mint melegebb időszakban, de ettől függetlenül nálunk nyáron is gyakori fogás. Mióta kislányom megszületett, nem csinálom annyira erősre, hogy ő is meg tudja enni, bár bevallom, én sem szeretem a nagyon csípős ételeket, így a chilivel mindig csínján bánok.

Az alábbi hozzávalókból kb. 4 személy jól tud lakni, bár ezt sosem mértem le, mert nálunk vagy két alkalommal fogy el (maradék másnapra pont elég), vagy még aznap. (Férjem IF életmódot folytat, így ha csak egyszer eszik egy nap, akkor kapásból két adagot el is tüntet). 1,5 éves kislányommal még nem igazán kell normál adaggal számolni, mert egyszerre mennyiségeket nem eszik.
Curry por és paszta
A receptben mindkettőt használom, de ha csak az egyiket tudjuk beszerezni, az is jó. Használjuk egy kicsivel többet abból, amink van.
A curry paszta egyébként a thai konyha alapfűszere, ami nem más, mint különböző fűszernövényekből készített pép. Alapvetően 3 színűt különbözetenek meg: zöldet, vöröset és sárgát. Ezek csípősségükben térnek el egymástól, a zöld a legerősebb, a sárga meg a leggyengébb, az inkább csak pikáns, mint csípős. A piros meg a kettő között félúton. 🙂
Én a sárgát használom a legtöbbször.
Hozzávalók (kb 4 személyre):
- 2 ek szezámolaj (más is jó)
- 1 kis/közepes fej karfiol
- 250 g száraz lencse (barna vagy zöld, legtöbbször utóbbit használom és nem szoktam beáztatni és előfőzni előtte)
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 tk kurkuma
- 1 tk őrölt garam masala fűszerkeverék
- 1 tk currypor
- 1 ek sárga currypaszta (ha nincs, tegyünk kicsit többet a porból)
- 1 tk friss vagy őrölt gyömbér (ha frisset használunk, akkor azt megtisztítás után vágjuk nagyon apróra, vagy apró lyukú reszelőn reszeljük le)
- só (ízlés szerint)
- 1 konzerv darabolt paradicsom (400 ml)
- 1 konzerv kókusztej (400 ml)
- víz/zöldség alaplé
- 1 db lime leve
Elkészítés:
- Ha biztosra szeretnénk menni, hogy a lencse megpuhul, akkor előfőzhetjük egy kicsit. Én ha zöld lencsét használok akkor nem szoktam se áztatni, se előfőzni, mert az hamar megpuhul. A klasszikus barna lencsénél lehet nem árt legalább beáztatni.
Ha előfőzzük a lencsét, akkor tegyük a lencsét egy lábasba (szűrjük le, ha bezáztattuk éjszakára), öntsük fel vízzel (nem kell sokkal, csak épp, hogy ellepje) és főzzük meg. Ne főzzük nagyon puhára, csak ehető keménységre, mert a curryben még párolódni, főni fog. Ha kész, szűrjük le a felesleges vizet (ha maradt alatta) és tegyük félre. - Egy wokban/mélyebb serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a kockára vágott hagymát, az összenyomott fokhagymát és a fűszereket. Pár percig pirítsuk.
- Innét két módon folytathatjuk az elkészítést: A) ha a lencsét nem főztük előre, akkor először adjuk a lencsét fűszeres hagymához, öntsük fel kb. 200-300 ml vízzel (vagy zöldségalaplével) és a darabolt paradicsommal és főzzük 10-15 percig, míg kicsit megpuhul.
- Adjuk hozzá a rózsákra szedett, megmosott karfiolt és pótoljuk a vizet (vagy alaplevet), hagy úgy látjuk szükséges (általában kell pótolni, de ne túl sokkal, mert még jön hozzá a kókusztej). Főzzük puhára a karfiolt 5-10 perc alatt, majd adjuk hozzá a kókusztejet, keverjük át, forraljunk rajta párat (főleg ha túl hígnak találjuk), nyomjuk bele a lime levét és már készen is van.
- B) Ha előfőztük a lencsét (vagy esetleg konerveset használunk), akkor a hagymához adjuk a rózsákra szedett karfiolokat, öntsünk alá kb. 100 ml vizet vagy zöldségalaplevet és a darabolt paradicsomot. Tegyünk fedőt az edényre és hagyjuk, hogy a karfiol kicsit megpárolódjon. Kb. 5-10 percig főzzük, nem kell teljesen puhára, mert még a többi hozzávalóval úgyis főni fog.
- Vegyük le a fedőt és ha úgy látjuk, hogy sok a lé, akkor nagy lángon párologtassunk el belőle. (Az számít soknak, ha nagyon híg marad, leves állagú, nem pedig egy sűrűbb, krémesebb.)
- Adjuk hozzá az előfőzött lencsét és a kókusztejet. Forraljuk össze az egészet kb. 5-10 percig, kóstoljuk meg közben, ha szükséges fűszerezzük, sózzuk még.
- Nyomjuk bele a lime levét, keverjük össze és már kész is. 🙂
Jázmin rizzsel tálaltam, valamint avokádót és egy fél lime-ot tettem még mellé, meg koriander leveleket a tetejére (férjem miatt, mert én a koriander levelet nem szeretem 😉 ).