Alakor fonott kalács

Alakor fonott kalács

Azt hiszem, a kalácsról sok mindent nem kell magyaráznom, mindenki ismeri és szinte mindenki szereti is. És igen, ezt is alakor lisztből készítettem. Tudom, nagyon jó lenne egy teljesen gluténmentes verzió is, de az az igazság, hogy az eddig kísérleteim eredményeivel nem vagyok elégedett, úgyhogy még folytatom a próbálkozást. Már korábban is írtam, hogy lisztkeverékeket nem használok (szeretem a kihívásokat 😀 ), éppen ezért a folyamat egy kicsit bonyolultabb.  Még nem sikerült kitalálnom azt a saját összeállítású lisztkombinációt, amivel vállalható kalácsot tudok sütni. 😀 😀 De talán erre is igaz a mondás, hogy ami késik… 😉

Alakor fonott kalács készül - növényi alapú vegán
Alakor fonott kalács hozzávalói
Alakor fonott kalács készül - növényi alapú vegán
Kezdhetjük gyúrni 🙂 – alakor fonott kalács
Alakor fonott kalács készül - növényi alapú vegán
Megkelt a tészta

Tippek

Na de kanyarodjunk vissza az alakor kalácsra. Főleg most így húsvét előtt jött el a fonott kalácsok ideje, ezért igyekeztem én is még az ünnepek előtt megosztani a receptet, hogy ha valaki szeretné, meg tudja sütni.
Összetevők tekintetében semmi különleges nincs benne, viszont két hozzávaló mennyiségéről ejtenék pár szót. A sót és a cukrot emelném ki egy kicsit.

Alakor fonott kalács készül - növényi alapú vegán
Négyes fonás – készül az alakor kalács
Alakor fonott kalács készül - növényi alapú vegán
Egyiket ide, másikat oda 🙂

A sóról röviden annyit, hogy általában nem szoktam konkrét mennyiségeket írni, ahogy most sem teszem, de arra mindenképp felhívnám a figyelmet, hogy ebbe a receptbe a csak egy csipetnyi nem elég. Ugye az ember az édes-édeskés dolgokba általában csak egy minimális sót tesz, ha egyáltalán tesz, de ide azért több kell. Én rózsaszín Himalája sót használok, az kevésbé sós, ha lehet így fogalmazni, mint a hagyományos – legalábbis én ezt vettem észre – így abból kicsit több is kell, kb. 1 teáskanálnyit teszek bele.

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Ha befontuk, kenjünk meg a tetejét növényi tejjel …
Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
… majd szórjuk meg szezámmaggal – volt segítségem is 🙂
Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Mehet is a hideg sütőbe

CUKOR

Szívem szerint a cukorhoz is azt írtam volna, hogy ízlés szerint, de azért mégis kicsit konkrétabb voltam. Ezzel a 4-5 evőkanálnyi cukorral (barnát használok) egy jó közepes átlagot lőttem be, se nem sós, se nem édes, olyan pont édeskésbe hajló, olyan kalácsos. 🙂 Hogy őszinte legyek, én inkább édesebben szeretem a kalácsot, nem zavar akkor sem, ha sós feltéttel eszem. Férjem viszont meg inkább kevésbé édesen – sós ételek mellé pláne – ezért így maradtunk az arany középúton. Tehát a cukrozás is mindenkinek a saját szájízére van bízva, ha édesebben szeretnénk, akkor nyugodtan lehet még tenni bele. Nekem kb. 6-7 esetleg 8 evőkanálnyi mennyiség lenne ideális. 😀 😀

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
30 perc után frissen a sütőből – alakor fonott kalács
Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
A legnehezebb rész: megvárni míg kihűl 🙂

FONÁS

A képekkel ellentétben az egész mennyiséget be lehet fonni egy nagy kaláccsá. Nálam azért van kettő, mert mostanában, amikor tésztát gyúrok, nyújtok, sodrok a kislányom is szeret aktívan közreműködni, segédkezni és ő is kér magának egy darabka „gyurmát”, amiből ő is azt csinálja, amit Anya, vagy épp, amihez kedve van. 🙂 Így mindig kap egy kicsit a tésztából, ami nekem is jó megoldás, mert addig, amíg ő szépen elmolyol azzal, én gyorsabban tudok haladni a munkában. 🙂 🙂 Ezért miután befontam „Anyáét”, addig ő megsodorta a „Babáét” és a végén együtt befontuk azt is. 🙂

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Friss, puha alakor fonott kalács – mennyei 🙂
Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Ha sikerült kivárni, hogy kihűljön, akkor már lehet szépen szeletelni

Egészen a kalács „projektemig” csak a hagyományos 3-as fonást tudtam, viszont mikor ebben fontam meg a kalácsot, mindig eléggé szétlapult sütés közben, ami persze nem olyan nagy baj, csak úgy ítéltem meg, hogy nem fotózható szépen. 🙂 A tészta elég lágy, viszont, ha keményebbre gyúrtam, akkor meg elég száraz lett a végeredmény és úgysem maradt annyira magas. Hármas fonásban szerintem bárhogy fonja az ember, az nagyjából mindig szétterül valamennyire, max. akkor nem, ha nem tepsin sütjük, hanem valamilyen formában, aminek fala van.

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Frissen magában a legfinomabb 🙂

Úgy gondoltam, hogy az állagon inkább nem variálok, az teljesen jó, inkább a fonástudásomat próbálom fejleszteni. 😀 Ezért kiokosítottam magamat négyes fonásból (YouTube), abból is „búbos” fajtából, és azzal próbálkoztam. Nos profiknak biztos ment volna szebben is, de ezzel valóban nem lapult el annyira és jobban látszanak „szálak” is, nem sültek össze annyira. 🙂

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
Nemcsak húsvétra ideális – alakor fonott kalács

Mindenkinek jó készülődést kívánok a húsvéti ünnepekre és remélem, lesztek páran, akik ezt a finom, puha, illatos alakor fonott kalácsot sütik meg a húsvéti ételek mellé.

Alakor fonott kalács - növényi alapú vegán
De sokak szerint a húsvét kötelező eleme – alakor fonott kalács
Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek!

Hozzávalók:

 • 500 g fehér alakor liszt
 • Só ízlés szerint
 • 25 g friss élesztő
 • 250 ml zabtej (vagy más növényi tej)
 • 4-5 ek cukor (vagy ízlés szerint)
 • 4 ek olaj

Elkészítés:

 1. 100 ml langyos tejben keverjük el cukrot és az élesztőt, majd futtassuk fel.
 2. Mérjük ki a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót.
 3. Ha felfutott az élesztő, keverjük el benne az olajat és öntsük a liszthez, majd kezdjük el gyúrni, dagasztani.
 4. A maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, amennyit felvesz. Egy lágy tésztát kell kapnunk. Kicsit ragacsos is lehet.
 5. Ha megdagasztottuk, takarjuk le a tálat és kelesszük meleg helyen a duplájára a tésztát.
 6. Ha megkelt a tészta, öntsük lisztezett nyújtófelületre, osszuk 3 vagy 4 részre (attól függően, hányas fonást szeretnénk), majd fonjuk be.
 7. Kenjük meg a tetejét egy kevés zabtejjel és szórjuk meg szezámmaggal.
 8. Tegyük hideg sütőbe és 200 fokon süssük 30 percig vagy amíg kap egy szép aranybarnás színt.

Alakor? Akkor lehet ez is érdekelhet: