Spárgás-répás quinoa

Spárgás-répás quinoa

Lehet, hogy egy kicsit későn osztom meg ezt a receptet, már ami a spárgát illeti, hisz már a végét járja a szezonja, de az a jó ebben a köretben, hogy a spárgát bármivel tudjuk helyettesíteni. Én is készítettem már sütőtökkel, édesburgonyával, vagy épp brokkolival, karfiollal… kinek mi szimpatikus. Tényleg lehet bármivel, amit szeretünk. 

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Quinoa, hagyma és répa – együtt főnek

Quinoa, az álgabona

A quinoa már itthon sem ismeretlen fogalom, egyre több helyen lehet kapni és egyre többen eszik is. Ezeknek a kis magocskáknak az őshazája Dél-Amerika, főleg Peru és Bolívia vidékein terem. Az egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai miatt a quinoa bekerült a szuperélelmiszerek közé, de számomra az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes, így a gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják. Több fajtája is létezik, fehér, vörös és fekete quinoa. Én leggyakrabban a fehér változatot veszem, de most éppen van itthon olyan csomag is, amelyben mind a három színű magocska megtalálható.

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Kevés olajon kevergetve pirítjuk a spárgát

Használd úgy, mint a rizst!

Én a quinoát szinte teljesen úgy használom mint a rizst, főzés és tálalás szempontjából egyaránt. Ugyanúgy dupla mennyiségű víz kell hozzá, és szintén kb. 15-20 perc alatt kész. Sok helyen lehet olvasni, hogy nem árt főzés előtt átöblíteni, mert keserű lehet. Nos nálam már volt, hogy kimaradt ez a lépés, és nem lett keserű, de ha valaki biztosra akar menni, akkor öblítse át főzés előtt. (Én a rizst sem szoktam.) 

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
A citrom másik felének a leve a spárgára kerül

A receptben a főzéshez írok répát és hagymát is, de természetesen ugyanúgy, mint a rizst “natúran” is meg lehet főzni, azaz az előzőek hozzáadása nélkül, de szerintem zöldségekkel finomabb. Én a rizst is gyakran “extrázom” az ízhatás kedvéért.

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Ha megfőtt a quinoa, mehet a spárgára – akár az egész, vagy csak a fele

Tálalás szempontjából leggyakrabban köretként esszük, de készítettem már úgy zöldséglepényeket is, hogy főt quinoávál dúsítottam. Édes verzióban főleg kásákat és gombócokat készítenek belőle, hogy őszinte legyek, én eddig kásának nem próbáltam, nekem arra a zabpehely tökéletesen megfelel. 🙂 

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Jól összeforgatjuk…

Az egyetlen hátrány…

Ami miatt azért nem mindennapos eledel náluk sem, az főleg az ára. Ugyanis nem az olcsó kategóriába tartozó élelmiszerről van szó, sőt, talán inkább úgy helyes, ha azt írom, hogy sajnos elég borsos az ára. Ha valahol találok akciósan, akkor veszek pár csomaggal, és tart, ameddig tart alapon használom, és ha újra látok jó áron, megint veszek.

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
… és már tálalhatjuk is 🙂

Variáld!

Mint az elején említettem, a spárga tetszőlegesen lecserélhető más zöldségre, de akár el is hagyható. Ránk van bízva, hogy mivel komináljuk, hogy variáljuk. 🙂 Én általában 1 bögrényi quinoát főzök meg, amiből néha csak a felét keverem össze pirított zöldséggel vagy valamilyen hüvelyessel (bab, borsó), a másik felét “üresen” hagyom. Kislányom nem mindig kapható az épp aktuális pirított zöldségre – pl. az édesburit nem nagyon szereti – viszont “simán” a quinoát megeszi, ezért is szoktam felesben gyártani. 🙂  

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Spárgás-répás quinoa

Ha még nem próbáltad a quinoát, akkor itt a kiváló alkalom, mivel semmivel sem macerásabb, mint megfőzni egy pohár rizst, de mégis egy extrább, nem mindennapi köret lesz a végeredmény. 🙂 

Gluténmentes vegán spárgás-sárgarépás quinoa
Ízlés szerint a spárgát más zöldségre cserélhetjük

Hozzávalók 4-6 főre:

  • 1 bögre quinoa
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 citrom leve
  • 1 mindenmentes zöldségleveskocka
  • 2 bögre víz
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csomag (kb. 20 szál) spárga

Elkészítés:

  1. A hagymát és répát tisztítsuk meg, majd a hagymát vágjuk apró kockákra, a répát reszeljük le apró lyukú reszelőn.
  2. Öntsünk egy lábosba 1 evőkanál olajat, tegyük bele quinoát, a kockára vágott hagymát, a lereszelt sárgarépát, majd öntsük fel a 2 bögre vízzel, adjuk hozzá a fél citrom kifacsart levét, a zöldségleveskockát és sót, ha nem (elég) sós a leveskocka. 
  3. Magas lángon kezdjük el főzni, kevergessük, mikor elkezd forrni, vegyük vissza lángot alacsonyra és főzzük meg a quinoát 15-20 perc alatt. Akkor van kész, ha elfőtte az össze levet és megpuhult.
  4. Míg fő a quinoa, mossuk meg a spárgát, törjük le a fás végeket, vágjuk kb. 1/2-1 centis darabokra. 
  5. Egy serpenyőbe öntsük a maradék 1 evőkanál olívaolajat, tegyük hozzá a spárgát, kezdjük el pirítani, közben sózzuk, borsozzuk és facsarjuk rá a citrom másik felét. Kevergetve pirítsuk közepes-magas lángon kb. 3-5 percig (vagy míg ízlésünknek megfelelőre puhul a spárga). 
  6. Ha megfőtt a quinoa, kanalazzuk a felét vagy akár az egészet a spárgára, keverjük át és már tálalhatjuk is.