Padlizsánkrém

Padlizsánkrém
Így készítem a padlizsánkrémet

Ismét egy kenőkét hoztam, méghozzá egy klasszikusat. A padlizsánkrém mára már elég elterjedté vált és nem csak a növényevők körében. Szerintem egy elég népszerű ételről van szó, melyet diétától, életmódtól függetlenül rengetegen szeretnek. Népszerűségét mutatja az is, hogy ma már elég sok étterem előétele között szerepel, tehát valóban már-már egy hétköznapi fogásról van szó.

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Mostanában már egyben sütöm meg őket. Itt-ott bevagdosom egy éles késsel, hogy a hő távozni tudjon sütés közben.

Ha viszont a készítését nézzük, akkor egyáltalán nem hétköznapi, hisz annyi változata létezik, hogy se szeri, se száma. 🙂 Azt hiszem ide megint illik az „ahány ház, annyi szokás” közmondás. Azonban nem csak nálunk népszerű, hanem a világ egyéb tájain is örömmel fogyasztják, így aztán tényleg nem meglepő, hogy a verziók száma végtelen felé konvergál. 🙂

Itthon sokan az erdélyi változatokra esküsznek, de az is valószínű, hogy kb. ugyanennyien a libanoni fajtát, a baba ganoush-t kedvelik. Na és persze mindenkinek van egy saját változata is, így egy szó, mint száz, sosem unalmas. 🙂

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Megsültek. 🙂

A fentiekből kiindulva most én is a saját változatomat hoztam, amit persze én is szoktam variálni. 😀 Azonban ez egy nagyon jó kis kiindulási alap lehet, kevés hozzávalóval, de tökéletes ízharmóniával. 🙂 

Egyébként két verzió már jó ideje elérhető itt a blogon, méghozzá ez az aszalt paradicsomos változat és ez a paprikás-csicseriborsós változat. Ezek is nagyon finomak, és ahogy látjátok, kapásból én is már 3 fajtát mutatok, tehát tényleg sosem unalmas. 🙂 

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Mehet minden hozzávalóval együtt a késes betétű robotgépbe.

Padlizsán

Sokáig a padlizsánt csak jóformán krém formájában ettem, mert valahogy más módon nem igazán ízlett. Pár éve azonban, főleg mióta én is termesztek a kiskertemben, már nem csak kenőkéket készítek belőle, hanem ragukhoz és sült zöldségekhez is szívesen adom. Legutóbb egy öntetet készítettem sült padlizsánból, az is nagyon finom volt. 🙂 

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Néhány pillanat múlva készen is van. Lehet tálalni.

A padlizsánnak a héja is ehető, tehát nem szükséges kikaparni a belsejét a krémhez sem. Én mostanában már azzal együtt mixelem, egyáltalán nem zavaró. Sütni is többféleképpen lehet, akár egyben, akár szétvágva, ahogy kedvünk tartja. Én korábban mindig kettévágtam, néha kicsit bevagdostam a húsát és csak natúran, sütőben megsütöttem. Mostanában viszont már egészben sütöm, itt-ott bevagdosom kicsit a héját, hogy a hő távozni tudjon és ne robbanjon szét az egész. Bárhogy is sütjük, a lényeg az, hogy puha legyen a végén, akkor tudunk belőle krémes krémet készíteni. 🙂 🙂

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Leginkább kenyérre szeretem kenni, és friss zöldségekkel enni, de mártogatósnak is kiváló.

Azt tudtátok, hogy a padlizsán rendszertanilag – ugyanúgy, mint a paradicsom – a gyümölcsök közé tartozik? 🙂 Viszont őt is, a paradicsomhoz hasonlóan, inkább zöldségként használjuk fel, ezért zöldségként hivatkozunk rá. És hát természetesen padlizsánból is találhatunk több faját, nemcsak a náluk leginkább ismert és kapható klasszikus sötét lila, már-már feketés héjú terméseket. Létezik és időnként itthon is lehet kapni a fehér-lila csíkos verziót és a sima fehéret is, de van még belőle egy pufókabb változat is, melynek világos lila a színe. És van olyan is, ami egészen hosszúkás, mint kb. egy kápia paprika és annak is lila a színe (kínai padlizsán a hivatalos neve). Ezeken túl is létezik még néhány fajta, akit jobban érdekel, az nyugodtan keressen rá, hamar meg fogja találni.

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Tetejére is mehet bármi, amit szeretünk. A friss fűszerenövények, mikrozöldek is jól passzolnak hozzá.

Elkészítés

A krémeket én mindig késes betétű robotgépben készítem el, hogy biztos jó krémes legyen, ezért maga az elkészítés alig igényel valami kis időt, hisz csak bele kell pakolni a gépbe az alapanyagokat és krémesre mixelni. Ebben az esetben is így járok el, ezért percek alatt elkészül az egész. Friss hagymát használok, de aki nem szeretne nagyon intenzív hagymaízt, az akár meg is piríthatja, párolhatja előtte, majd úgy adja hozzá. Pirítva már nem erős az íze és nem is marad meg az utóíz sem. 

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Jó étvágyat kívánok! 🙂

Ahogy feljebb írtam, ez egy nagyon jó alaprecept, önmagában is isteni, de akár dúsíthatjuk is egyéb hozzávalókkal. Most például itt a medvehagyma szezonja, egy kis csokornyival feldobhatjuk vele, de bármi más is jól passzol bele. Friss zöldfűszerek szezonja is érkezik nemsokára, bátran használhatjuk azokat is ízlésünknek megfelelően. 🙂 

Gluténmentes vegán padlizsánkrém
Padlizsánkrém

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű padlizsán sütőben puhára sütve
  • 2 szál újhagyma vagy egy közepes fej hagyma
  • 1 ek mustár
  • 2 ek vegán majonéz
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Minden hozzávalót tegyünk a késes betétű robotgépünk tartályába, majd mixeljük krémesre.
    (Én a padlizsánt héjával együtt mixeltem, de ízlés szerint csak a húsát is használhatjuk.)