Áfonyás-mandulás zabkekszek

Egy gyorsan összedobható, reggelire is ehető áfonyás zabkekszet hoztam. Annyira népszerű lett az utóbbi időben nálunk, hogy úgy gondoltam, titeket sem hagylak ki a jóból és megosztom a receptet itt is. 🙂

Puha keksz
Kicsit csalóka lehet a keksz kifejezés erre a receptre, mert ha az ember ezt a szót meghallja, akkor többségünkben a klasszikus keksz képe jeleneik meg, ami ropogós, keményebb és törhető. Na ez a keksz nem ilyen. 🙂 A keksz kifejezést főleg a formája miatt adtam neki, nem is igazából az állaga miatt. Barátnőm szerint átmentet a palacsinta és a keksz között. 😀

Ha megnézitek a hozzávalókat, látható, hogy jóformán nagyobb arányban vannak benne a nedvesebb alapanyagok, mint száraz, tele van gyümölccsel, így valóban nem egy hagyományos keksz lesz a végeredmény. Viszont nem találtam rá ennél jobb kifejezést, így maradtam a puha keksznél. Sütőben sül, tehát azért palacsintának mégsem mondanám, de igazából talán a lényeg nem is a nevén van. 🙂



Gyorsan elkészül
Maximum 10 perc alatt össze lehet dobni a tésztáját, úgyhogy ez tényleg azok közé a receptek közé tartozik, amivel nincs sok pepecselés. Ha az alapanyagok kéznél vannak, akkor egy tálba csak beleszórja őket az ember, összekeveri és kész is. A zabpehely és a lenmag/chiamag miatt lehet pihentetni 5-10 percet, mielőtt kiadagolnánk (hogy jobban felvegyék a nedvességet és masszívabb tészta legyen), de nem szükséges. Én sem várok vele mindig, néha egyből megy a sütőbe.

Gyümölcsök
Az áfonya helyett természetesen mást is lehet használni. Most épp itt a szilva, körete, szőlő szezonja, ezekkel is tökéletes, de fagyasztott áfonyával, málnával, eperrel… is működik. A banán összetartó funkciót is képvisel (tojáshelyettesítő), így én azt nem hagynám ki, maximum almapürével helyettesíteném, ha valaki nagyon nem akar banánt. 🙂

Reggelire, tízóraira, uzsonnára, nasinak
Mindezekhez és csak úgy is tökéletes megoldás lehet ez a keksz, nálunk bármely napszakban el tud fogyni, szóval univerzális finomság. Nemrég a közösségi oldalaimon is megosztottam a receptet és a visszajelzések alapján másoknak is nagyon ízlett, sok helyen bekerült az állandó receptek repertoárjába. Külön öröm, hogy a gyerekek körében is népszerű. 🙂

Fűszerezés
Én most csak fahéjat írtam hozzá, de itt az ősz, amihez a klasszikus őszi fűszerek is hozzátartoznak. 🙂 Nyugodtan használható a fahéj mellett vanília, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom, mézeskalács fűszerkevérék, kurkumás mix… bármi, amit szeretünk és amihez kedvünk van. Hangulatnak sem utolsó, mikor sütés közben betölti a házat a fűszerek illata.


Mennyiség
Én közepes méretű fagyis kanállal adagoltam a tésztát a sütőpapírra, amiből 11 db keksz jött ki. Ez természetesen változhat annak függvényében, hogy mekkora halmokat gyártunk. Lehetnek kisebbek, nagyobbak ízlés szerint. A mennyiség ennek megfelelően lesz több vagy kevesebb. A tetejüket kanállal lenyomkodtam, hogy keksz formák legyenek, és ahol úgy látni, hogy kevesebb áfonya jutott, oda még utólag is lehet pár szemet tenni. 🙂


Én csak biztatni tudok mindenkit, hogy próbálja ki, szerintem nem fogja megbánni. 🙂
Hozzávalók kb. 11 db puha áfonyás kekszhez:
- 2 érett banán összenyomkodva
- 1 bögre / 130 g mandulaliszt
- 3/4 bögre / 90 g zabpehely
- 2 ek őrölt lenmag vagy chiamag
- 3 ek / 30 g teljes értékű nádcukor vagy ízlés szerint
- 1/4 tk fahéj
- 3/4 bögre / 100 g áfonya
- 1/3 bögre / 80 ml növényi tej
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő alsó-felső fokozaton 200 fokra.
- A hozzávalókat keverjük össze egy nagy tálban és pihentessük 5-10 percet. (Hogy a zabpehely és magok jobban felvegyék a nedvességet, dz el is hagyható, én sem pihentetem minden esetben.)
- Adagoljuk a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire egy kanállal (én fagyis kanalat használtam), nyomkodjuk le a tetejüket, hogy kekszformájúak legyenek, majd tegyük be a sütőbe sülni.
- Süssük 20-25 percig, majd hagyjuk kicsit kihűlni, mielőtt fogyasztanánk. (Sütőből kivéve még elég lágy lehet, hűlés közben megszilárdul.)