Ha csak 30 perced van főzni

Ha csak 30 perced van főzni

Összegyűjtöttem nektek a receptjeim közül (első körben) 5+1 olyan finomságot, ami nagyon időtakarékos, így abszolút tökéletes választás lehet, ha nincs idő órákat ténykedni a konyhában. Ebben a vírushelyzetes időszakban sokan még otthonról dolgoznak és bár hiába vagyunk itthon, nem feltétlenül van idő minden nap 3 fogásos ebédet vagy vacsorát készíteni. 

Saját tapasztalatból is tudom ezt mondani, hisz én is még jórészt itthonról dolgozom, de bizony vannak napok, mikor ennek ellenére az itthoni teendőimmel szinte semmit sem haladok és a hosszú főzőcske sem fér bele. 

Enni azonban kell és ha már unod a gyors szendvicseket ebédre, akkor fusd át ezt a bejegyzést, hátha találsz valami kedvedre valót. Azokat a recepteket válogattam össze, amiket én is előszeretettel készítek, – és nem csak akkor 😉 – ha nincs sok időm a konyhában pepecselni. 🙂

Receptekért katt a címekre (aláhúzott részek)!
  1. Bazsalikomos borsófőzelék
30 perces étel - bazsalikomos borsófőzelék
Bazsalikomos borsófőzelék

Főzelékek nem túl népszerűek sokak körében, pedig ha félretesszük a közétkeztetésben szerzett rossz tapasztalatinkat, akkor bizony igenis nagyszerű ételekről van szó. 🙂  Bármiből készíthetjük, gyorsan megvan és amit én még nagyon szeretek benne, hogy melegítve is ugyanolyan, mintha pont akkor készítettük volna el. A borsófőzelék kislányom nagy kedvence, így általában egy nagyobb adagot készítek belőle, ami több napra elég. Ezzel meg pláne időt takarítok meg, mert másnap akkor biztos nem kell főzni, csak elővenni és melegíteni. 

Feltétnek isteni finom a csicserifasírt, de ha arra már végképp nincs idő, akkor egy-két szelet kenyérrel is tökéletes. 🙂

  1. Lencse dhal
30 perces étel - lencse dhal
Lencse dhal rizzsel, pirított kesuval

Maradjunk még egy kicsit a főzelék vonalon. A dhal is tulajdonképpen az, csak egy fűszeresebb verzió, mint a hagyományos. Mi nagyon szeretjük, elég gyakran készítem. Elég időtakarékos recept, ugyanis nem kell ott állni mellette, míg fő, csak felteszed lábasban a hozzávalókat, néha átkevered, aztáh ha megpuhult a lencse, már kész is. Főzhetsz mellé rizst vagy kölest is, még talán úgy is belefér a 30 percbe, de ha nagyon gyorsak akarunk lenni, akkor két szelet kenyérrel is tökéletes. Ráérősebb időben meg szerintem érdemes a naan kenyeret is megsütni mellé, isteni finom! 

  1. Pirított zöldséges tészta
30 perces étel - zöldséges tészta
Pirított zöldséges tészta

Nagy kedvenceim a tészták! Mondhatjuk megúszós kajáknak is, főleg ha egy egyszerűbb verziót készítünk, hisz igazából tényleg csak annyi a dolgunk, hogy a kedvenc tésztánkat feltesszük főni, közben összeütünk rá valami feltétet és ha megfőtt a tészta, ehetjük is. Én leggyakrabban sült zöldségekkel keverem össze, vagy valami zöldségszószt készítek rá. Előbbire ez egy nagyon jó alternatíva, utóbbira meg az következő pontban láthattok megoldást. A zöldségeken nyugodtan variáljatok, mindig elmondom, hogy a receptben leírtak csak iránymutatók, ha valamelyik zöldség nem szimpi, hagyjátok ki, vagy cseréljétek ki mással. Van, hogy én is csak 2-3 fajta zöldséget használok, ami épp kéznél van. Szóval csak kreatívan! 🙂  Kislányom nagy favoritja még a lencse bolognai, napi szinten tudná enni. 🙂 🙂 

  1. “Sajtos”-fűszeres sütőtökszósz tésztával, pirított kelbimbóval
30 perces étel - Vegán sajtszószos tészta
„Sajtszószos” tészta

Egyik kedvenc szószunk a vöröslencsés-sült édesburgonyás tésztaszósz mellett. Amilyen alapanyagom van itthon, abból készítem. A sütőtök és az édesburi jól helyettesíthető egymással, úgyhogy csak bátran kísérletezzetek ti is, akár a két recept kombinálásával is (nagyon hasonló a kettő egyébként.)

  1. Gombapörkölt galuskával
30 perces étel - gombapörkölt
Gombapörkölt galuskával, de kenyérrel is isteni

Mostanában kaptam rá jobban a gombapörkölt készítésre, bár valójában ez férjem kívánsága volt először. Aztán olyan jól sikerült, hogy azóta már saját kívánságomra is elkészítem, elég gyakran. 🙂 Nálunk ez egyelőre még nem igazán gyerekbarát fogás, kislánykánk nem rajong érte, úgyhogy mikor gombapörit készítek, neki mindig van valami más szósz a nokira. 🙂 Például egy lencséset, mert a lencse minden körülmény között megy nála (is). 😉 🙂 Ha a nokedlivel nem akarunk időt húzni, ez is jó (akár egy előző napról marad) rizs vagy krumpli (püré) mellé is, de ugyanúgy érvényes rá, hogy tökéletes két szelet kenyérrel és mondjuk pár darab savanyú uborkával.

+1. Mexikói ragu

30 perces étel - Mexikói ragu
Mexikói ragu

Szintén nagy kedvencem, bár lehet nem vagyunk sokan ebben a táborban. Viszont ha magával a mexikói fűszerkeverék ízvilágával nincs gondunk, akkor ez tényleg csak egy “összeöntögető” étel, ami 20 perc alatt megvan. Ha nagyon sietek, akkor mindenből konzerves alapanyagot használok, így aztán tényleg csak az a dolgunk, hogy összeöntjük és forralunk rajta párat. A paprikákból természetesen nem muszáj minden színből beletenni, ahogy épp kedvünk és lehetőségünk van, azt használjunk. Bolti tortillalapokba tekerve szintén nagyon időspórolós megoldás, de ez is jó akár tészta vagy rizs körettel is. 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Remélem tudtam kicsit segíteni, vagy inspirációt adni a fenti receptekkel, mikor viszonylag rövid időnk van a főzésre. Persze nálam is becsúsznak napok, mikor se előző napi maradék, de még 20 perc sem igen, hogy bármit is nekiálljak “kotyvasztani” a konyhában, ilyenkor én is egy gyors szendviccsel oldom meg az ebédet. De tapasztalatból mondom, hogy azért a munkahelyen is néha hosszabbra “csúszik” az ebédidő, mint 30 perc (és szerintem ezzel nem vagyok egyedül 😉 😀 ), tehát ha nagyon akarjuk, bele tud férni egy gyors főzés két e-mail és telefon között, sőt ha ügyesek vagyunk, még egy gyors mosogatás vagy mosogatógépbe bepakolás is beleférhet. 🙂 🙂 Utóbbi szintén időtakarékos megoldás, ráadásul a káosz sincs szem előtt. 🙂 🙂 

Jó főzőcskét kívánok! 

Gaby