„Sajtos”-fűszeres sütőtökszósz tésztával, pirított kelbimbóval

„Sajtos”-fűszeres sütőtökszósz tésztával, pirított kelbimbóval

Tészta tészta tészta! 🙂 Ahogy itt már írtam, mi nagy tésztarajongók vagyunk, átlagban heti kétszer biztos, hogy kerül az asztalra valamilyen formában. Ez a kombináció meg különösen nagy kedvenc. Nagyon gyorsan elkészíthető és alapanyagok tekintetében is egyszerű ételről van szó. Talán a legextrább hozzávaló a sörélesztő pehely, de beszerzés szempontjából egyáltalán nem beszerezhetetlen, a legtöbb bio-, vagy natúrboltban kapható. Aki nem ismeri még, annak a neve elég érdekesen csenghet első hallásra.

Gluténmentes vegán növényi alapú sütőtökszósz gluténmentes tésztával és pirított kelbimbóval
Sütőben sült sütőtök, hagyma, fokhagyma- a hagymákat alufóliába csomagolva sütöm a tök mellett

Nekem is az volt anno, főleg, hogy férjem hobbi sörfőző mester, így egyből arra gondoltam, hogy akkor most majd ezek szerint dupla adagot kell rendelnünk, hogy ne csak a sörbe jusson, hanem nekem is. 🙂 De aztán persze kiderült, hogy számos sörélesztő létezik és a férjem nem ezt a verziót használja a söréhez, így nincs „marakodás” az élesztőért! 😀 😀 Egyébként mára már a sörélesztő-pelyhet a szuperélelmiszerek között tartják számon számos jótékony egészségügyi hatása miatt.

Gluténmentes vegán növényi alapú sütőtökszósz gluténmentes tésztával és pirított kelbimbóval
Sütőtökszósz alapanyagai

Új ízek

Akik növényi alapon étkeznek, gyakran sajt helyettesítőként is használják az íze miatt. Ezért adtam a „sajtos” nevet a szósznak, bár hogy őszinte legyek, én nem vagyok híve annak, hogy mindenáron helyettesítsük ill. „előállítsuk” az állati eredetű hozzávalókat, növényiekkel, növényiekből. Igaz, én saját elhatározásból döntöttem úgy, hogy vegán módon étkezem, és ezért egyáltalán nem az volt az első gondolatom, hogy akkor az addig megszokott ízeket hogy tudnám pótolni, létrehozni növényi alapanyagokkal. Most itt persze nem arra gondolok, hogy például egy kedvenc ételt ne lehetne vegánosítani, hanem inkább az ízekre, állagra és magukra a késztermékekre. Nem volt fontos, hogy legyen növényi sajt, növényi májkrém, növényi felvágott, növényi kolbász és hasonlók. Vagy ha van és megkóstolom, nem az az elvárásom, hogy teljesen ugyanolyan legyen, mint az állati eredetű verziója.

Gluténmentes vegán növényi alapú sütőtökszósz gluténmentes tésztával és pirított kelbimbóval
Gluténmentes tészta – várja a sütőtökszószt 🙂

Nem kerestem és keresem a régi ízeket a növényi alapú termékekben, hisz szerintem ez eleve lehetetlen is, meg szerintem felesleges is. Persze már kóstoltam én is szinte teljesen virsli ízű növényi „kolbászt”, de nem azért mondom valamire, hogy finom, vagy ízlik, mert teljesen hasonló íze van, mint az „eredeti” verziónak, hanem mert tényleg ízlik az az ízvilág. Egyébként személy szerint én eleve igyekszem kerülni a feldolgozott élelmiszereket, legyen az állati, vagy növényi  alapú. Hiába vegán egy „virsli”, azért azok közül sem lehet mindegyik fajtára rámondani, hogy nagyon egészséges.

Gluténmentes vegán növényi alapú sütőtökszósz gluténmentes tésztával és pirított kelbimbóval
„Sajtos”-fűszeres sütőtökszósz gluténmentes tésztával, pirított kelbimbóval, megszórva petrezselyemmel és újhagymával

Tipp

Na de térjünk vissza a sütőtökszószhoz, amelyhez ugyan raktam sörélesztő pelyhet, amitől kicsit sajtos íze lesz (bár valakit meg egyáltalán nem emlékeztet a sajtra az íze, szóval ez is ízlés kérdése), de elsősorban az élettani hatása miatt (teljes értékű B-vitamin forrás)  és nem azért, hogy sajt íze legyen. 🙂 Aki szereti a sütőtököt, annak ez a szósz nagy kedvence lesz. Az alapja a sült sütőtök, ehhez kerül még egy kis sült hagyma, fokhagyma, finom melengető fűszerek, kókusztejszín, mandula- vagy kesudióvaj és már kész is. A sima állag elérésére mixert használok, mindent beleszórók, egy perc alatt simává turmixolom a hozzávalókat és már mehet is a tésztára.  Az élmény fokozása érdekében még kelbimbót vagy gombát szoktam a tetejére pirítani, nagyon jól passzol hozzá mindkettő. Egy kis friss petrezselyemmel meghintem az egészet a végén és kész is a mennyei lakoma. Hmmm! Most is de megenném! Azt hiszem, megyek is és készítek is egy jó nagy adagot! 😀

Gluténmentes vegán növényi alapú sütőtökszósz gluténmentes tésztával és pirított kelbimbóval
Ugyanaz az étel – másfajta a tálalás 🙂

Hozzávalók 2-3 főre

Sütőtökszószhoz:

  • 200 g sült sütőtök
  • 1 fej sült hagyma
  • 1-2 gerezd sült fokhagyma
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1/4 tk őrölt gyömbér
  • 1/2 tk őrölt koriandermag
  • Só, bors
  • 2 tk mandula- vagy kesudióvaj
  • 160 ml kókusztej (konzerves) (vagy más növényi tejszín, de akár víz vagy zöldségalaplé is jó – hígításra szolgál)
  • 1/4 bögre sörélesztő pehely

Tálaláshoz:

  • Tészta (az enyém gluténmentes)
  • 2 marék kelbimbó
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés:

  1. A szósz összes hozzávalóját tegyük a turmixgépük tartályába és kezdjük el mixelni. Közben adagoljunk hozzá annyi vizet, hogy egy sima, krémes szószt kapjunk. (A 160 ml kókusztejen/alaplén felül, ha az nem lenne elég.)
  2. Főzzünk ki 2-3 adag tésztát a kedvencünkből.
  3. Míg a tészta fő, tisztítsuk meg a kelbimbót, vágjuk félbe és egy serpenyőben 1-2 ek olívaolajon, egy kis sóval, borssal 5-10 perc alatt pirítsuk, süssük meg.
  4. Ha megfőtt a tésztánk, szűrjük le, öntsük rá a sütőtökszószt, forgassuk, melegítsük jól össze, majd tálaljuk is. Halmozzuk a tetejére a megpirult kelbimbókat és szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Update: 2022. március: Már egy ideje általában 4-5 evőkanálnyi főtt babot is adok a szószhoz, hogy hüvelyes is kerüljön bele 🙂 , valamint a növényi tejszín helyett vagy vizet, vagy alaplevet, vagy a hüvelyesek főzőlevét használom hígításra.