Bazsalikomos borsófőzelék

Bazsalikomos borsófőzelék

Borsófőzi. Gyerekkorom kedvence és a rajongás még mindig tart. A zöldborsót minden formában szeretem, és ha Anyukámat kérdeznétek, mondaná, hogy gyerekként sokszor kértem ebédre borsólevest borsófőzelékkel. 😀 Egyenlőre nagyon úgy tűnik, hogy kislányom is örökölte azt a “borsóimádat” gént, mert minden ételt szeret, ami borsós. Vagy ha nem is szereti kimondottan, a borsókat akkor is kiszedegeti belőle. 😀 Ha meghallja, hogy indulunk a kertbe, egyből felkiált, hogy “bojsó, bojsó”. 😀 Tök cuki!

Idén a kiskertünkbe rengeteg borsót ültettünk, ha az egyik “ültetvény” letermett, már mélyítettük is az újabb ágyásokat a következő adagnak. A borsóban az a jó, hogy egész nyáron folyamatosan lehet ültetni. Bár, annak ellenére, hogy volt és van sok borsónk, fagyasztani eddig még nem sikerült belőle, mert nincs az a kiskerti mennyiség, amit ne tudnánk megenni frissen. 😀

Tippek

Ez a recept is nagy sláger nálunk , főleg így nyáron, friss borsóból, de fagyasztottal is teljesen jól működik. Tulajdonképpen ez egy hagyományos borsófőzelék egy kicsit modernizálva, hogy Anyut idézzem. 🙂 🙂 Feltétnek csicseriborsós “fasírtot”(csak hogy maradjunk a borsónál 😀 ) szoktam sütni, ami önállóan is megállja a helyét, nem csak kísérőként. És természetesen más főzelékek mellé is passzol, remekül kiegészíti őket.

Vegán tejtermékmentes laktózmentes gluténmentes bazsalikomos zöldborsó főzelék
Bazsalikomos zöldborsó főzelék csicserifasírttal

Ha főzelékeket készítek, akkor azokat én általában önmagukkal sűrítem (már amelyiket lehet), nem használok liszteket, keményítőket, ha nem muszáj. Na nem azért, mert valami bajom van velük, szimplán csak azért, mert az önmagával sűrítéssel teljesen tökéletes főzelék állagot lehet elérni, ráadásul sokkal krémesebb is lesz ezzel a módszerrel (szerintem).  Ez a borsófőzi is így készül, főzés után egy jó része leturmixolásra kerül. De ne aggódjatok, még marad benne így is elég egész szem, lesz mit rágni! 😀

Hozzávalók kb. 2-3 főre:

  • 600 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • 3-4 szál újhagyma felkarikázva
  • 2 ek olívaolaj
  • 400 ml kókusztej (konzerves!)
  • 1 db vegán zöldségleveskocka 
  • 1 marék friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. Egy lábasban melegítsük fel a 2 ek olívaolajat, majd tegyük bele a felkarikázott hagymát. Sózzuk meg egy picit és kevergessük, pirítsuk addig, míg a hagyma összeesik.
  2. Adjuk hozzá a zöldborsót, keverjük jól át, öntsük hozzá a kókusztejet és dobjuk bele a leveskockát. (Összekeverés után kóstoljuk meg, hogy elég sós-e)
  3. Fedő alatt közepes lángon pároljuk puhára a borsót. Közben készítsük el a csicserifasírtot, ha azt ennénk feltétnek.
  4. Ha megfőtt a borsó, keverjük bele az apróra vágott bazsalikomot, majd kb. a borsó felét lével együtt tegyük a turmixba és turmixoljuk pépesre (külön edényben botmixert is használhatunk).
  5. Öntsük vissza a borsópépet a lábasba a többi borsóhoz, keverjük át és már tálalhatjuk is a csicserifasírttal. 

Főzelék mellé:



Hosszászólások