Diós-gyömbéres zöldségfasírt

Diós-gyömbéres zöldségfasírt

Egy újabb finom zöldséges fasírt receptet hoztam nektek. Kicsit hasonlít ehhez a receptemhez, mivel mikor először készítettem ezt a diós változatot, eredetileg ebből indultam ki. Aztán út közben mégis kicsit módosítottam a dolgokon és megszületett ez az új változat. 🙂 Mindenképp szerettem volna egy olyan zöldségfasírtot is megalkotni, amiben van valami dióféle is, hisz egyrészt nagyon egészséges, másrészt én bírom, mikor ropog a fogam alatt. 🙂 🙂 Első körben dióra gondoltam, de elkészíthető mandulával, mogyoróval is, kinek hogy. A diónak és a mogyorónak (bármelyik fajtát is választjuk – földi vagy török) szerintem karakteresebb íze van, mint a mandulának, ezért ízlés kérdése, hogy kinek hogy passzol egy sós ételbe. Sokan csak süteményekbe tesznek csak dió- és mogyoróféléket, de szerintem sós ételekhez is jól passzolnak. Én rendszeresen teszek a tésztaszószokhoz magvajakat, nagyon jó ízt ad neki. 

Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
A hozzávalók egy része
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Száraz, forró serpenyőben pirul a dió (de sütőben is megpirítható)
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Pirul a hagyma is 🙂
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Ha minden hozzávalót előkészítettünk, tegyük egy nagy tálba és keverjük jól össze
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Készítsünk a masszából pogácsákat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Mehet is a sütőbe

Diófélék

A diófélékről elmondhatjuk, hogy jó hatással vannak az egész szervezetre. Dr. Greger szerint (Hogy ne halj meg. c könyvében írta), ha rendszeresen, heti legalább 5-ször 1 marékkal (ez kb. 1/4 bögre) fogyasztanánk dióféléket, akkor kb. 2 évvel meghosszabbíthatjuk az életünket. Ez azért nem annyira rossz bolt szerintem. Talán egy dióféle biztos van mindenkinek, amit szeret (vagy amire nem allergiás), így ha annak fogyasztását rendszeresítjük a napjainkban, akkor azzal sokat teszünk az egészségünkért, meg a hosszú életért. 🙂 

Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Sütés után 🙂
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Tálalhatjuk is – fokhagymás vegán joghurtöntetet készítettem mellé
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Diós-gyömbéres zöldségfasírtok – mennyei lakoma 🙂
A diófélék rengeteg tápanyagot, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaznak. 
  • Gondoltad volna, hogy pl. megelőzhetőek vele a szív – és érrendszeri betegségek? Sokan – tévesen – úgy gondolják, hogy mivel a diófélék, magvak tele vannak zsírokkal, biztosan nem túl egészségesek. Pedig mint látjuk, pont fordítva. A dióféléknek, magvaknak tényleg magas a zsírtartalma, de ezek a zsírok telítetlen zsírok, amik meg a segítségünkre vannak. Kiváló omega-zsírsav források, ami meg köztudottan az egyik legjobb dolog a szívre és érrendszerre.
  • A vér koleszterin szintjének a szabályozásában is segít: csökkenti a “rossz” koleszterin mennyiségét és növeli a “jó” koleszterinét.
  • Az egészséges vérnyomás fenntartásában is a segítségünkre vannak.
  • Csökkentik a daganatos megbetegedések kockázatát: rengeteg sejtvédő hatású antioxidánst tartalmaznak.
  • Fogyókúrázók is nyugodtan beilleszthetik az étrendjükbe, mert bár nem túl kalóriaszegények, de a bennük lévő rost, fehérje és zsír segít az étvágy kordában tartásában. 
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Zöldségtorony 🙂
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Univerzális fogás: főételnek, főzelékek feltétjének de szendvicsbe is tökéleteseek ez a diós-gyömbéres zöldségfasírtok

Még ezt a listát is hosszan lehetne folytatni, de én csak pár érdekesebb tulajdonságot emeletem ki, amit a diófélékről mindenképp érdemes tudni.  Ezek után szerintem nem is kérdés már, hogy ezt a receptet elkészítsük-e, inkább az, hogy milyen gyakran! 😀 😉

Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Ha főételnek tálalom, akkor általában többféle köretet is kínálok mellé. Például egy finom saláltát, tepsiben sült krumplit és párolt káposztát.
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Önmagában is nagyon finom!

Fűszerek

A fűszerekről és azok mennyiségéről most is csak azt tudom mondani, mint máskor, ami az összes receptemre érvényes. Nyugodtan módosítsatok rajta, ha valami nem szimpatikus, vagy szerintetek túl sok, vagy túl kevés. A mennyiségeket általában a saját ízlésünk szerint adom meg, amitől természetesen el lehet térni a ti ízlésvilágotok szerint. 

Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Szerintem mindenképp érdemes kipróbálni!
Diós-gyömbéres zöldségfasírtok
Gluténmentes vegán diós-gyömbéres zöldségfasírt
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Hozzávalók kb. 15 db pogácsához:

  • 1 fej hagyma
  • 1 db alma
  • 1 közepes méretű salátacukkini 
  • 1 nagyobb vagy két kisebb szál sárgarépa
  • 400 g főtt bab (én fehéret használtam, de jó más is, vagy helyettesíthető csicseriborsóval is)
  • 1 bögre dió
  • 2 lentojás (2 ek őrölt lenmag + 6 ek víz 5 percet állni hagyjuk)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/3 bögre / 40 g apró szemű zabpehely
  • só, bors, ízlés szerint
  • 1/2 tk kurkuma
  • 2 tk gyömbér (ha friss, akkor egy nagyobb darabka lereszelve)
  • 2 tk majoranna
  • 1 1/2 tk őrölt kömény
  • 2 tk pirospaprika
  • 1/2 bögre / 60 g csicseriborsóliszt (vagy valamilyen keményítő)
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra alsó-felső fokozaton.
  2. Készítsük el a lentojást. 2 ek őrölt lenmagot mérjünk egy kis tálkába, adjunk hozzá 6 ek vizet és hagyjuk állni legalább 5 percet (vagy feldolgozásig)
  3. A diót száraz forró serpenyőben pirítsuk meg, majd robotgépben vagy mozsárban törjük durvára.
  4. A hagymát vágjuk kockákra és serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsuk meg.
  5. A babot robotgépben vagy villával nyomkodjuk össze. (Nem baj, ha maradnak benne egész darabok)
  6. A cukkinit reszeljük le nagy lyukú reszelőn, tegyük egy tálba, sózzuk be egy kicsit, hagyjuk állni 5 percet, majd nyomkodjuk ki a levét, amennyire tudjuk.
  7. A répát pucoljuk meg és reszeljük le kis lyukú reszelőn.
  8. Az almát pucoljuk meg és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
  9. A petrezselymet vágjuk össze.
  10. Vegyünk egy nagy keverőtálat és tegyük bele az összes hozzávalót: lentojást, diót, hagymát, babot, répát, almát cukkinit, petrezselymet, zabpelyhet, fűszereket, csicseriborsólisztet és hagyjuk a masszát 10-15 percet állni.
  11. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a masszából készítsünk pogácsákat: egy jó evőkanálnyi mennyiségből formázzunk gombócot, majd tegyük a tepsire és lapítsuk le a tenyerünkkel. Ezt addig folytassuk, míg tart a massza.
  12. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-40 percet, vagy amíg kicsit megbarnul a teteje.
  13. Tálaljuk sült zöldségekkel, szószokkal, salátákkal vagy ízlés szerinti köretekkel. 


Hosszászólások