Csicseriborsós fasírtok

A változatosság jegyében mindig próbálok új recepteket kreálni, de a legtöbbször az alapján készül el egy fogás, hogy “na lássuk, mi is van itthon”. 🙂 Nem vagyok az a nagy előre tervezgetős, nem írom meg előre a heti menüt, általában igény, kedv és a spájzom, hűtöm adottságai szerint főzök. Persze ha valamilyen ünnepre vagy jeles eseményre készülünk, akkor azért én is szoktam előre tervezni, de a hétköznapokban nincs szigorúan megírt forgatókönyv a napi menüsorokra. Spájzomat és a hűtőmet általában mindig úgy töltöm fel, hogy az alapvető zöldségekből, alapanyagokból mindig legyen itthon, melyekből jópár egyszerűbb fogás bármikor kihozható.





Ezek a csicseris fasírtok is nagyjából így születtek meg, nem volt előre eltervezve. Ha nincs konkrét kérés (főleg kislánykámtól 🙂 ), és teljes egészében rám van bízva a döntés, hogy mit együnk, akkor általában azt lövöm be elsőnek, hogy mihez is lenne kedvem és aztán aszerint körbenézek, hogy mi is van hozzá itthon, amiből elő tudom állítani. Ennél a receptnél olyan jól sikerült a rögtönzés, hogy azóta már számtalanszor el kellett készítenem ezeket a fasírtokat, mert hirtelen nagy kedvenc lett. Úgyhogy szépen kiméregettem a hozzávalókat, leírtam és most veletek is megosztom, hátha másnak is nagy kedvence lesz. 🙂 Vagy csak egy alternatíva valami másra. Bárhogy is legyen, szerintem érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon finom.




Ötletelés
Mikor ötletelek, hogy miből is készítsek ezt-azt, azért van pár saját szabályom, ami szerint haladok. Már többször írtam azt is, hogy igyekszem nagyon figyelni a napi tucat ajánlásra (Hogy ne halj meg c. könyvben részletesen van erről szó), és aszerint étkezni. Ezért ha ilyen fasírtokat készítek, mindig szem előtt tartom, hogy hüvelyes, teljes kiőrlésű gabona, lenmag és fűszerek szinte mindig legyenek benne, amit meg nem tudok (akarok) beletenni, azt meg általában mellé esszük meg, mondjuk köretként. Persze minden törekvésem ellenére sem sikerül azért minden nap minden egyes pontot kipipálni, de igyekszem ezen nem aggodalmaskodni, hanem a következő nap jobban odafigyelni. 🙂




Ezekben a csicseriborsós pogácsákban az a jó, hogy tényleg sok minden benne van az ajánlásból, és mellé egy vagy több jól megválasztott körettel még tovább bővíthető a pipák száma. 🙂 Én személy szerint az ilyen pogácsák mellé a legjobban a sült zöldségeket és friss, zöld levelekből készült salátákat szeretem, de szoktam még mellé barna rizst, kölest vagy quinoát is főzni. Igazából szerintem mindenhez passzol, nagyjából mint a húsos fasírtok is, hisz ezt a változatot is ugyanúgy lehet enni főzelékek feltétjének, mint akár két szelet kenyér között friss, ropogós zöldségekkel. Rajtunk múlik, hogy mivel tálaljuk.


Tipp
Elkészítettem már úgy is, hogy a csicseriborsó helyett babot használtam, és ugyanolyan isteni lett, szóval aki inkább a babot szereti, az nyugodtan készítse azzal.

Hozzávalók kb. 10-11 db-hoz:
- 1 bögre / kb. 180 g főtt csicseriborsó
- 1 db alma
- 1 nagyobb (vagy két kisebb) sárgarépa
- 1 kisebb (saláta)cukkini
- 1 fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1/3 bögre / 35 g apró szemű zabpehely
- 3/4 bögre / 90 g csicseriborsóliszt
- 1 csokor petrezselyem
- 2 lentojás (2 ek őrölt lenmag + 4 ek víz)
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1/2 tk kurkuma
- 1/4 tk őrölt bors
- só ízlés szerint
- olaj (olíva) a sütéshez
Elkészítés:
- Készítsük el a lentojást: egy kis tálkában az őrölt lenmagot keverjük el a vízzel és hagyjuk állni 10-15 percet.
- A csicseriborsót törjük át robotgépben (de villával, vagy krumplinyomóval is jó), majd öntsük egy nagyobb keverőtálba.
- A hagymát hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra, a petrezselymet aprítsuk fel, majd ezeket is tegyük a tálba.
- Az almát, répát, fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le apró lyukú reszelőn és szintén tegyük a tálba.
- A cukkinit mossuk meg, reszeljünk le apró lyukú reszelőn, nyomkodjuk ki a levét, amennyire tudjuk és tegyük ezt is a keverőtálba.
- Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót (lentojást, zabpelyhet, csicseriborsólisztet, fűszereket) és keverjük jól össze.
- Hagyjuk állni a masszát legalább 30 percig.
- Pihentetés után formáljunk belőle gombócokat, lapítsuk kicsit meg és kezdjük el kisütni.
- Egy serpenyőbe melegítsünk 1-2 evőkanálnyi olajat, tegyük bele a fasírtokat és közepes hőfokon süssük oldalanként 3-5 percig.
- Tálaljuk a kedvenc köretünkkel, salátákkal, szószokkal, mártogatóssal.