Vöröslencsés-sült édesburgonyás tésztaszósz

Vöröslencsés-sült édesburgonyás tésztaszósz

Tésztával és pirított brokkolival, cukkinivel

Megint egy finom fűszeres sárga tésztaszószt hoztam, ami nagyon hasonlít erre a receptre. 🙂 És megint vöröslencse, igaz? 😀 Igazából nem gondoltam – pont ezekért -, hogy poszt fog születni erről a fogásról mostanában, de mikor nemrég az Instagram sztoriban megosztottam a készítést, nagyon sok üzenetet kaptam, hogy kíváncsiak lennének a pontos receptre, mert nagyon guszta. Egyébként tényleg nagyon finom ez a szósz, bár mint azt már tudhatjátok rólam, szeretem a keleties ízvilágú ételeket, így ez is olyan a kurkumával, korianderrel és kókusztejjel ízesítve.

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
A szósz hozzávalói

Édesburgonya és sütőtök

A korábbi receptem sütőtökös, mert amikor írtam, pont annak volt szezonja, most viszont édesburit használok, de a kettő teljesen jól helyettesíthető egymással. Állagra és ízre is nagyon hasonlóak, bár én is hallottam már olyanról, aki az egyiket szereti, másikat nem, nos ez egyéni ízlés. 🙂 

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Megfőtt a vöröslencse – jó krémes már így magában is
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Könnyen lejön a héja a sült édesburinak
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Kicsit szétszabdalom és úgy teszem a robotgép tartályába

Ebbe most került egy kis hüvelyes is a biztonság (és az egészségünk 😉 ) kedvéért, méghozzá vöröslencse, mert azzal a legkönnyebb bánni és nagyon finom krémes állagot ad a szószoknak. Próbálok minden nap beiktatni hüvelyest is, ahogy a napi tucatban javasolja Greger doki (Hogy ne halj meg c. könyv egyik szerzője), ezért sokszor a régi receptjeimet is updatelem magamnak és dúsítom egy kis hüvelyessel, már amiben elfér. 🙂 Ha úgy nézzük, akkor ez a recept is a korábbinak egy frissített, hüvelyessel kibővített verziója. 🙂 

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
A kókusztej kivételével minden mehet a robotgépbe és kezdődhet a mixelés
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Néhány pillanat múlva így néz ki
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Így még kicsit sűrű, így mehet hozzá a kókusztej sűrűbb része (ha hűtőbe tesszük a konzervet pár órára vagy egy éjszakára, jól elválik a két rész)
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Párszor megforgatjuk és már hígabb is. Ha még mindig sűrűnek találnák, hígítsuk a kókuszlével

Hozzávalókról

Szinte az összes hozzávalóról írtam már korábbi receptjeimnél, ezért most nem ismétlem önmagam. A vöröslencséről például ennél a receptnél, a kesuról és a házi kesuvaj készítésről itt, a sörélesztőpehelyről meg itt találtok infókat. 

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Közben megpirítottam a brokkolit és a cukkinit, valamint megfőztem a tésztát és összekevertem őket
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Mehet rá a vöröslencsés-édesburgonyás szószból jócskán, nem kell sajnálni 🙂
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Akkor jó, ha jó szaftos 🙂

Univerzális

Ami magát a szószt illeti, én már átléptem azt a korlátot, hogy mit mivel “szokás” enni. 🙂 Itt most arra gondolok, hogy ezt most klasszikusan valóban tésztaszósznak hoztam, de én ettem már hidegen kenyérre kenve is, valamint salátára is, mint salátaszósz. 🙂 Nem mindig fogy el az egész egyszerre, a maradékot hűtőben tárolva egy hétig teljesen jól eláll. A hűtőben kicsit megdermed, a készítéskor tapasztalt viszonylag folyékony állaga kenhetővé válik hűtést követően, ezért teljesen jó pirítósfeltét is. Vagy zöldségeket mártogatni bele. (Újramelegítve újra folyékony lesz.)

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Tálalhatjuk is azonnal
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Tetejére friss fűszernövények leveleit szórtam

Azonban ha tésztára tesszük, akkor nem kell sajnálni, nyugodtan tegyetek rá jócskán belőle, hisz amúgy is elég nagy adag lesz a lenti recept alapján, de nem véltelenül. Ez a szósz szerintem úgy jó, ha úgy igazán körbeveszi a tésztát és a zöldségeket, és nem csak meg van mutatva neki. Az általános tésztás szabály itt is érvényben van, miszerint frissen, azonnal érdemes enni, mert úgy a legfinomabb. 

Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Ne várjuk a tálalással, mert a tészta beszívja a nedvességet
Gluténmentes vegán növényi alapú vöröslencsés-édesburgonyás tésztaszósz
Jó étvágyat hozzá 🙂 Vöröslencsés-sült édesburgonyás tésztaszósz

A szósz hozzávalói 4 főre:

  • 1/2 bögre vöröslencse
  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 db közepes méretű édesburgonya
  • 1 konzerv kókusztej sűrű része (egy éjszakát hűtőbe téve szépen elválik a sűrű és a híg rész)
  • ételízesítő (mindenmentes) vagy só
  • 1/2 tk kurkuma
  • 2 tk őrölt koriander (mag)
  • 1/4 tk bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 3 ek mustár
  • 2 ek kesuvaj
  • 1-2 ek sörélesztő pehely
  • Só ízlés szerint

Zöldségekhez:

  • 1-2 közepes méretű salátacukkini
  • 1 brokkoli rózsákra szedve
  • majoranna
  • bazsalikom
  • oregánó
  • olívaolaj

Tésztához:

  • Tészta formája és mennyisége ízlés és adott fő szerint (én általában valamilyen gluténmentes tésztát használok és fejenkét 100-120 grammot számítok egy felnőtt főnek)

Elkészítés:

  1. Az édesburgonyákat fóliában héjastul süssük meg puhára sütőben.
  2. A vöröslencsét 3-szoros mennyiségű enyhén ételízesítős vagy sós vízben főzzük meg a hagymával, fokhagymával.
  3. A főtt lencsét és a sült édesburgonyákat (ha szép a héja és a jó a gépünk, nem muszáj meghámozni) tegyük a késes betétű robotgép tartályába.
  4. Tegyük hozzá a fűszereket, mustárt, kesuvajat és a sörélesztőt, majd turmixoljuk össze. Sót nem tettem bele, mert a vöröslencsét enyhén sós lében főztem, nekem az elég volt. 
  5. Összeturmixolás után adjuk hozzá a konzerv kókusztej sűrű részét és forgassuk át párszor újra a szószt. Ha esetleg még így is túl sűrűnek találnánk, tegyünk hozzá a híg részéből is és hígítsuk ízlés szerint.
  6. Közben főzzük meg a tésztát és pirítsuk meg a zöldségeket.

Zöldségek:

  1. A cukkinit mossuk meg, vágjuk fel kisebb darabokra vagy ízlés szerint. 
  2. A brokkolit szedjük rózsákra, mossuk meg és forrázzuk le. Hagyjuk állni a forró vízben 15 percig. (Ha ez valakinek nem lenne elég, nyugodtan főzze elő jobban.)
  3. Kezdjük el megfőzni a tésztát.
  4. Öntsünk 1-2 ek olívaolajat egy serpenyőbe, kezdjük el melegíteni, majd adjuk hozzá a cukkinit, brokkolit és a fűszereket ízlés szerint. Pirítsuk kb. 5 percig. 
  5. Mikor a zöldségek megfelelő keménységűre puhultak és a tészta is megfőtt,  szűrjük le és adjuk a zöldségekhez. Keverjük át párszor. 
  6. A lencsés-édesburgonyás szószból öntsünk a zöldséges tésztára egy jó nagy adagot, (ha több személyre főzünk, akkor akár az egészet is), majd jól forgassuk össze és tálaljuk azonnal. A szószt nem kell sajnálni a tésztáról, akkor jó, ha sok van rajta, közben úgyis szív be a tészta belőle.
  7. Tetejére friss bazsalikom leveleket és egyéb zöldfűszereket szórtam.


Hosszászólások