Gombapörkölt galuskával

A gombapöri szerintem eléggé ismert és – talán mondhatom azt is, hogy – népszerű étel, nem csak a vegák, vegánok körében. Legalábbis ha visszagondolok gyerekkoromra, Anyukám elég sokszor készítette, főleg gombaszezonban, pedig akkor még vegyes étrenden volt az egész család. 🙂 🙂 Gyakran jártunk gombázni szüleimmel a környék erdeibe, mindig jó móka volt, szerettem keresni a gombákat. Bátyámmal versenyezni is szoktunk, hogy ki talál többet, bár az nem mindig volt kikötés, hogy ehető is legyen, csak a kutatás, keresés élménye hajtott minket. 🙂 Amikor találtunk egyet, mindig hívtunk Anyuékat, hogy nézzék meg, ez ehető-e, ha igen, akkor több pont járt érte a versenyben. 😀 😀 Közben-közben meg szép lassan meg is tanultuk, hogy melyik gombákat szedhetjük össze és melyikeket nem.


Aki szokott gombázni, az tudja, hogy azért nem minden esetben garantált a teli kosár, így esetünkben is előfordult, hogy időnkét csak néhány példánnyal tértünk haza, ami maximum egy gombás rántottához volt elég. 🙂 Viszont ha pont jókor, jó helyre, jó időben mentünk, akkor akár két teli kosár is lehetett a jutalmunk, amiből aztán jutott mindenre.




Gomba, gomba, gomba
A gomba nem túl jól tárolható, viszonylag hamar fel kell dolgozni, így az ilyen teli kosarak után Anyu mindig egyből nekiállt a pucolásnak, szortírozásnak, a “miből mit készítek”-nek, és a sok gombából biztos hogy jutott gombapörinek is. 🙂 Nagyjából rántott gombát, tojásos gombát, gombapörit szokott Anyu anno készíteni a gombákból, de szárítani is szokott, amiből levesbe került és ha tényleg sok volt, még fagyasztóba is jutott.


A mai napig járunk gombázni szezonban, azonban az év nagyobb részében én is boltban veszem, így most a receptet is bolti, barna fejű csiperkegombából készítem el, de természetesen bármi más fajtából is el lehet készíteni. Gombaszezonban próbáljuk ki eredi gombákból is, szerintem sokkal jobb íze lesz tőlük, főleg ha mondjuk több fajta is kerül bele. 🙂

A gombák jótékony hatásáról már ebben a gombapástétomos receptemnél írtam, így most még egyszer nem ismétlem önmagam, akit érdekel, ott el tudja olvasni.

Nokedli
Több próbálkozásom volt nokedli fronton. Egy olyan nokedlit szerettem volna készíteni, ami teljesen gluténmentes, nincs benne keményítő, teljes kiőrlésű lisztekből készül és még finom is. 🙂 🙂 Szerintem ez olyan lett. Nem azt mondom, hogy nem fogom még idővel tökéletesíteni, de elsőre szerintem megfelelő. Egy kicsit lágy és ragacsos lesz, ettől ne ijedjen meg senki. Nekünk bejön ez az állag, viszont elképzelhető, hogy nem mindenkinek. Ha meg egyáltalán nem szereted a nokedlit, akkor természetesen teljesen jó más körettel – rizs, tészta, krumpli, köles, quinoa stb. – tálalva is, vagy ha még ezeket sem szeretnék, akkor mondjuk két szelet (friss házi) kenyérrel is elfogyaszthatjuk. 🙂


Hozzávalók 2-3 főre:
Gombapörkölt:
- 500 g csiperkegomba szárastól (vagy tetszés szerinti gomba)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db zöldpaprika (kisebb)
- 1 db paradicsom (kicsi)
- só, bors, ízlés szerint
- 1/2 tk őrölt kömény
- 1 1/2 tk majoranna
- 2 tk pirospaprika
- olívaolaj
- díszítéshez (de akár belekeverni is ) petrezselyem
Habaráshoz:
- 150-200 ml hideg víz
- 1 kis doboz vegán tejföl (150 g-os)
- 1 csapott ek sűrítő: én nyílgyökérlisztet használtam, de jó más keményítő is
Nokedli:
- 150 g zabpehelyliszt
- 150 g rizsliszt
- 1 ek útifűmaghéj
- só, ízlés szerint
- 400 ml víz
Elkészítés:
- A hagymát, paprikát vágjuk össze és kezdjük el pirítani 1-2 ek olívaolajon.
- Pár perc után adjuk hozzá a sót, borsot, köményt és majorannát, majd ismét pár perc után az összevágott paradicsomot és a pirospaprikát, majd keverjünk rajta párat.
- Adjuk a paprikás-hagymás alaphoz a szárával együtt összevágott gombát és főzzük/pároljuk meg 5-10 perc alatt. Ha úgy látjuk, önthetünk alá egy kis vizet, de a gomba úgyis engedni fog levet, úgyhogy nem szükséges.
- Ha megpuhult a gomba, keverjük bele habarást, forraljunk rajta párat és le is húzhatjuk a tűzről. A gombapörkölt elkészült. (Közben kóstoljuk meg, hogy elég fűszeres-e az ízlésünknek, ha nem, fűszerezzük még.) Keverhetünk bele (vagy majd szórhatunk a tetejére) apróra vágott petrezselymet. Íznek sem utolsó, de ez elhagyható.
- Míg fő a pörkölt, készítsük el a nokedlit. Egy tálba keverjük össze a nokedli hozzávalóit és készítsünk belőle tésztát.
- Forraljunk egy lábasban vizet, és nokedliszaggatóval szaggassuk bele tésztát. Én 2-3 részletben szoktam, de az edény méretétől is függ, hogy mennyi fér bele. A nokedlik hamar feljönnek a víz tetejére, főzzük pár percig és szedjük ki. Meglocsolhatjuk egy kis olívaolajjal, hogy ne ragadjanak nagyon össze.
- Ha az összes tésztát kiszaggattuk, már tálalhatjuk is a gombapörkölttel. Savanyúság és egy kis plusz tejföl jól illik mellé. 🙂