Lencsebolognai alaprecept

Lencsebolognai alaprecept

A lencsebolognai alapötlet természetesen nem az én találmányom, sok helyen lehet vele találkozni, én is egy külföldi blogon olvastam először róla pár éve. Az ötlet nagyon megtetszett, mivel a bolognai ragut nagyon szeretjük, régebben húsos verzióban is gyakran készítettem, viszont akkor is mindig igyekeztem kicsit zöldebbé tenni, sokszor csempésztem zöldségeket a hús mellé. Viszont mióta először elkészítettem a lencsés verziót, azóta csak így készítem.  Nagyon finom! 🙂 Az alaprecept állandó, ezt szoktam még variálni plusz zöldségekkel.

Vegán gluténmentes lencse bolognai glluténmentes spagetti
Lencsebolognai gluténmentes spagettivel

Szerintem abszolút gyerek-kompatibilis, legalább is nálunk ez a fogás tuti siker. Kislányom nagyon szereti a tészta ételeket, a paradicsomosokat meg kiváltképp, úgyhogy mikor ezt főzöm, nem kérdés, hogy kiürül-e a kis tányérkája. 🙂

Lencsebolognai alaprecept, ahogy én készítem:

Hozzávalók kb 3-4 főre, attól függ, hogy ki mennyire nagyétkű 🙂

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes nagyságú sárgarépa
  • 1 szál szárzeller (elhagyható, én sem mindig teszek bele, nem mindig kapok)
  • 400 ml paradicsomszósz (lehet házi, konzerv, üveges… amink épp van otthon vagy amit szeretünk. Én általában saját eltevésűt használok, amíg kitart a készlet, ha meg már nincs, akkor vagy konzerves darabos paradicsomot vagy valami püré állagút, de nem sűrítettet)
  • 250 g főtt lencse (gyorsaság és egyszerűség kedvéért természetesen konzerv is használható)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • pár szem olívabogyó (zöld vagy fekete,mindegy, én általában egészet szoktam venni és kettévágom)

Fűszerek ízlés szerint:

  • bors
  • bazsalikom (friss vagy szárított mindegy)
  • oregánó (ez is lehet friss vagy szárított is)

Elkészítés:

  1. A hagymát vágjuk apró kockákra, a sárgarépát hámozzuk meg, majd nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a szárzellerről húzzuk le a vastagabb ereket és azt is vágjuk fel apróra.
  2. Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a hagymát, répát, zellert, nyomjuk rá a két gerezd fokhagymát, fűszerezzük és kevergetve pirítsuk 5 percig, míg a zöldségek kicsit megpuhulnak.
  3. Tegyük hozzá a lencsét és az olívabogyót, forgassuk és melegítsük össze.
  4. Öntsük a zöldségekre a paradicsomszószt. Ha friss paradicsomból vagy házilag eltett paradicsomból készítjük, akkor az hígabb lehet, mint a bolti, így forraljuk el a levét nagy lángon, míg kicsit besűrűsödik. Ha boltit használtunk, ami sűrűbb, akkor elég, ha egyet forr.
  5. Kóstoljuk meg, hogy elég sós, fűszeres-e, ha még tennék bele valamit (esetleg cukrot, ha túl savanyú a paradicsom), akkor csak bátran és már kész is a ragu.
Vegán gluténmentes lencse bolognai glluténmentes spagetti
Lencse bolognai

Főzzük meg a tésztánkat az útmutató szerint (én gluténmenteset használok). Szűrjük le a tésztát, majd keverjük össze a raguval és már tálalhatjuk is.

Tippek

Én általában zöld levelekkel megszórom a tetejét, leggyakrabban rukkolával, bébispenóttal vagy madársalátával – néha avokádót kockázok rá.

Amikor nemcsak az alapot készítem, hanem még plusz zöldségeket is teszek bele, pl. cukkinit, articsóka szívet, fodros kelt, brokkolit, karfiolt, kelbimbót, sütőtök kockákat…stb, akkor ezeket a hagymával-répával együtt az elején beleszórom és megpirítom őket is. Ha cukkinit és karfiolt is teszünk bele egyszerre, akkor érdemes a cukkinit nagyobb/vastagabb, a karfiolt kisebb/vékonyabb darabokra vágni, mert a cukkini sokkal hamarabb puhul, mint a karfiol vagy kis időkülönbséggel beletenni.



Hosszászólások