Sütőtökös-körtés muffinok

Sütőtökös-körtés muffinok

Ismét egy sütőtökös finomságot hoztam, méghozzá egy édes finomságot. Ahogy az előző, sütőtökkrémleveses bejegyzésemben írtam, nagyon szuper alapanyag a sütőtök, mert sós és édes életekhez egyaránt használható. Én nagyon szeretem, így most, hogy itt a szezon, nagyon gyakran használom is. 🙂 

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
A csicserilé és a körte kivételével minden mehet a robotgépe, majd mixeljük masszává
Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Így ni, kész is 🙂

Szaftos, illatos muffinok

Azt hiszem már azt is írtam párszor, hogy a kevert tésztákat is nagyon szeretem, mert amellett hogy nagyon finomak, nagyon egyszerű elkészíteni is. Nagyjából mindent összekeverünk egy tálban (vagy robotgépben) és már kész is van.

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Jöhet is a csicserilé, amit felverünk kemény habbá

A sütőtök mellett körtét is használtam, aminek most szintén szezonja van, de természetesen bátran cserélhető más gyümölcsre ízlésünk szerint. 

Majd elegyíthetjük is a kettőt egymással 🙂
Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Utolsó lépésként jöhet a körte, forgassuk bele a masszába lapáttal!

Ezek a muffinok nem csak nagyon finomak, puhák és szaftosak, de nagyon illatosak is, köszönhetően a kurkumás mixnek, amiből csempésztem bele 1 teáskanálnyi mennyiséget. A kurkumás mix hozzávalóit a kurkumás latte receptemnél találjátok. Érdemes szerintem elkészíteni, mert egyáltalán nem egy bonyolult dolog, viszont elég sok mindenhez fel lehet használni. Én a lattén kívül még zabkásákba, palacsintákba, smoothie-kba, kekszekbe teszem rendszeresen, de még gyümölcslevest is szoktam vele ízesíteni. 

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Adagoljuk kapszlikba és mehet is a sütőbe

Ízre és illatra hasonlít a bolti mézeskalács fűszerkeverékhez, amiben szintén hasonló fűszerek vannak – talán még több is – eltérő arányban. Természetesen bolti verzióval is elkészíthetitek, de én inkább a kurkumás mixre szavazok. 😉

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Egyenesen a sütőből! 🙂 Már csak egy kis türelem kell, hogy hűljön kicsit és lehet is enni 🙂
Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Sütés közben isteni illat lengi be az egész házat

Csicserilé

A csicseriborsó levét nem most használom először. Aki nézegeti a desszert kategóriát, az már pár receptemnél (például ennél a kuglófnál, vagy ebben a brownie-ban is) láthatta. Sokan még mindig nehezen hiszik el, amikor csak szóban mondom, hogy a csicseriborsó levét kemény habbá lehet verni. Ugyanolyan keménnyé, mint a tojáshabot. Tavaly karácsony tájékán még habcsókot is készítettem egy maradék adag csicserihabból, ami ízre, állagra és kinézetre is megszólalásig hasonlított a tojáshabos verzióra. Szóval bátran próbáljátok ki, semmi más nem kell hozzá, csak egy konzerv csicseriborsó. Szűrjük le, fogjuk fel a levét és már verhetjük is. Én általában nagy konzervet (800 g) szoktam venni, mert csicseriborsóból is elég sok fogy nálunk, de a receptben leírt csicserilé mennyiség egy kisebb konzervből (400 g) is kinyerhető. (Persze sokszor a márka is válogatja, hogy mennyi lé van a konzervben.) Nem kell megijedni, nem lesz csicseriborsó ízű a muffin, főleg, hogy van benne egy csomó finom fűszer, de ezek nélkül sem lenne. 🙂 Ha meg már leszűrted a csicseriborsót, de nem tudod mire használd, akkor itt egy finom csicserifasírt vagy a nagy klasszikus hummusz; ezekhez pont jól is fog jönni. 🙂 

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Nem szórtam és nem is kentem meg a tetejükre semmit, szerintem így is szépek és nem hiányzik róluk semmi

Zabpehelyilszt és őrölt lenmag

Az utóbbi időben nem szoktam külön zabpehelylisztet venni, csak zabpelyhet és ha lisztként szeretném használni, akkor őrölök belőle. Csak beleteszem a turmixomba és tekerek rajta párat. Szóval ha jól állsz otthon zabpehelyből, akkor őröld meg akár késes betétű robotgépbe, mixerbe vagy egyéb aprítóba; tökéletes lesz az is. A lényeg, hogy viszonylag liszt állaga legyen, de nem gond, ha maradnak benne nagyobb darabok. 🙂

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Mennyei finom, puha, szaftos és illatos sütőtökös-körtés muffinok

A lenmaggal is ugyanígy vagyok. Az utóbbi időben lenmaglisztet sem vettem, hanem általában egész lenmagom van, amit szintén megőrlök. Lenmagliszttel is működik a recept természetesen: ebben az esetben a kettő abszolút kiváltja egymást. (A lenmagliszt általában sokkal simább, mint az én őrölt lenmagom, de itt szerintem nem zavaró a darabos lenmag.)

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Mennyi körte! 🙂

Azt hiszem nem is kell már tovább ragozni ezt a receptet, hisz nincs is már mit, mert végtelenül egyszerű és könnyű mind összeállítani, mind megsütni. 

Gluténmentes vegán sütőtökös-körtés muffinok
Sütőtökös-körtés muffinok
Mindenképp kirpóbálásra érdemes! 🙂

Jó sütögetést kívánok!

Hozzávalók 12 darabhoz:

  • 1 bögre / 130 g zabpehelyliszt
  • 1 bögre / 150 g barna rizsliszt
  • 3 ek őrölt lenmag
  • 1/2 bögre / 130 g sült sütőtök
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk kurkumás mix (Lásd feljebb a szövegben is)
  • 1/2 bögre / 100 g nyírfacukor (barna cukor is jó, ha nem fontos, hogy nyírfa legyen)
  • 1 bögre / 250 ml növényi tej
  • 50 ml olívaolaj
  • 100 ml csicserilé
  • 2 közepes nagyságú körte

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt légkeverés funkción 200 fokra.
  2. A csicserilé kivételével tegyünk minden hozzávalót a késes betétű robotgép tartályába és mixeljük sima masszává.
  3. A csicserilevet öntsük egy nagy keverőtálba és verjük fel kemény habbá. 
  4. A sorrend mindegy, de ezt már kézzel: vagy a habot keverjük a masszába (de akkor először ki kell venni a robotgép tartályából egy másik nagy tálba, mert ott nincs elég hely), vagy a habba keverjük bele a masszát. (Én ez utóbbit alkalmazom, nem koszolok annyi tálat).
  5. Vágjuk kis kockákra (vagy ahogy sikerül) a körtét és forgassuk bele a sütőtökös masszába.
  6. Adagoljuk a masszát muffinformákba (én kibéleltem muffinpapírral, de szilikonos formához nem feltétlenül szükséges) és süssük az előmelegített sütőben 30 percig (vagy tűpróbáig).


Hosszászólások