Sütőtökös-körtés muffinok

Ismét egy sütőtökös finomságot hoztam, méghozzá egy édes finomságot. Ahogy az előző, sütőtökkrémleveses bejegyzésemben írtam, nagyon szuper alapanyag a sütőtök, mert sós és édes életekhez egyaránt használható. Én nagyon szeretem, így most, hogy itt a szezon, nagyon gyakran használom is. 🙂


Szaftos, illatos muffinok
Azt hiszem már azt is írtam párszor, hogy a kevert tésztákat is nagyon szeretem, mert amellett hogy nagyon finomak, nagyon egyszerű elkészíteni is. Nagyjából mindent összekeverünk egy tálban (vagy robotgépben) és már kész is van.

A sütőtök mellett körtét is használtam, aminek most szintén szezonja van, de természetesen bátran cserélhető más gyümölcsre ízlésünk szerint.


Ezek a muffinok nem csak nagyon finomak, puhák és szaftosak, de nagyon illatosak is, köszönhetően a kurkumás mixnek, amiből csempésztem bele 1 teáskanálnyi mennyiséget. A kurkumás mix hozzávalóit a kurkumás latte receptemnél találjátok. Érdemes szerintem elkészíteni, mert egyáltalán nem egy bonyolult dolog, viszont elég sok mindenhez fel lehet használni. Én a lattén kívül még zabkásákba, palacsintákba, smoothie-kba, kekszekbe teszem rendszeresen, de még gyümölcslevest is szoktam vele ízesíteni.

Ízre és illatra hasonlít a bolti mézeskalács fűszerkeverékhez, amiben szintén hasonló fűszerek vannak – talán még több is – eltérő arányban. Természetesen bolti verzióval is elkészíthetitek, de én inkább a kurkumás mixre szavazok. 😉


Csicserilé
A csicseriborsó levét nem most használom először. Aki nézegeti a desszert kategóriát, az már pár receptemnél (például ennél a kuglófnál, vagy ebben a brownie-ban is) láthatta. Sokan még mindig nehezen hiszik el, amikor csak szóban mondom, hogy a csicseriborsó levét kemény habbá lehet verni. Ugyanolyan keménnyé, mint a tojáshabot. Tavaly karácsony tájékán még habcsókot is készítettem egy maradék adag csicserihabból, ami ízre, állagra és kinézetre is megszólalásig hasonlított a tojáshabos verzióra. Szóval bátran próbáljátok ki, semmi más nem kell hozzá, csak egy konzerv csicseriborsó. Szűrjük le, fogjuk fel a levét és már verhetjük is. Én általában nagy konzervet (800 g) szoktam venni, mert csicseriborsóból is elég sok fogy nálunk, de a receptben leírt csicserilé mennyiség egy kisebb konzervből (400 g) is kinyerhető. (Persze sokszor a márka is válogatja, hogy mennyi lé van a konzervben.) Nem kell megijedni, nem lesz csicseriborsó ízű a muffin, főleg, hogy van benne egy csomó finom fűszer, de ezek nélkül sem lenne. 🙂 Ha meg már leszűrted a csicseriborsót, de nem tudod mire használd, akkor itt egy finom csicserifasírt vagy a nagy klasszikus hummusz; ezekhez pont jól is fog jönni. 🙂

Zabpehelyilszt és őrölt lenmag
Az utóbbi időben nem szoktam külön zabpehelylisztet venni, csak zabpelyhet és ha lisztként szeretném használni, akkor őrölök belőle. Csak beleteszem a turmixomba és tekerek rajta párat. Szóval ha jól állsz otthon zabpehelyből, akkor őröld meg akár késes betétű robotgépbe, mixerbe vagy egyéb aprítóba; tökéletes lesz az is. A lényeg, hogy viszonylag liszt állaga legyen, de nem gond, ha maradnak benne nagyobb darabok. 🙂

A lenmaggal is ugyanígy vagyok. Az utóbbi időben lenmaglisztet sem vettem, hanem általában egész lenmagom van, amit szintén megőrlök. Lenmagliszttel is működik a recept természetesen: ebben az esetben a kettő abszolút kiváltja egymást. (A lenmagliszt általában sokkal simább, mint az én őrölt lenmagom, de itt szerintem nem zavaró a darabos lenmag.)

Azt hiszem nem is kell már tovább ragozni ezt a receptet, hisz nincs is már mit, mert végtelenül egyszerű és könnyű mind összeállítani, mind megsütni.

Mindenképp kirpóbálásra érdemes! 🙂
Jó sütögetést kívánok!
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 1 bögre / 130 g zabpehelyliszt
- 1 bögre / 150 g barna rizsliszt
- 3 ek őrölt lenmag
- 1/2 bögre / 130 g sült sütőtök
- 1 ek sütőpor
- 1 tk kurkumás mix (Lásd feljebb a szövegben is)
- 1/2 bögre / 100 g nyírfacukor (egyéb cukor is jó)
- 1 bögre / 250 ml növényi tej
- 50 ml olívaolaj (elhagyható)
- 100 ml csicserilé
- 2 közepes nagyságú körte
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés funkción 200 fokra.
- A csicserilé és a körte kivételével tegyünk minden hozzávalót a késes betétű robotgép tartályába és mixeljük sima masszává.
- A csicserilevet öntsük egy nagy keverőtálba és verjük fel kemény habbá.
- A sorrend mindegy, de ezt már kézzel: vagy a habot keverjük a masszába (de akkor először ki kell venni a robotgép tartályából egy másik nagy tálba, mert ott nincs elég hely), vagy a habba keverjük bele a masszát. (Én ez utóbbit alkalmazom, nem koszolok annyi tálat).
- Vágjuk kis kockákra (vagy ahogy sikerül) a körtét és forgassuk bele a sütőtökös masszába.
- Adagoljuk a masszát muffinformákba (én kibéleltem muffinpapírral, de szilikonos formához nem feltétlenül szükséges) és süssük az előmelegített sütőben 30 percig (vagy tűpróbáig).