Vörös lencsés sütőtökkrémleves

Újból itt a meleg levesek időszaka, úgyhogy hoztam is gyorsan egy finom kanalaznivalót. Bár mi egész évben rajongunk a levesekért, nyáron, 30 fokban is minden gond nélkül lecsúszik egy tál forró leves, persze akkor nem melengető tulajdonságáért. 🙂 Ilyenkor viszont, mikor már beköszönt a hűvös idő, ez is egy fontos szempont, hisz nagyon jól tud esni, mikor átmelegít egy tál gőzölgő leves.
És mivel újra itt a sütőtökszezon, naná hogy ezt használtam az egyik fő alapanyagnak. A másik fő hozzávaló a nagy kedvenc vörös lencse, így e kettő barátságából – finom fűszerek közbenjárásával – egy isteni, fűszeres, illatos, mennyeien krémes leves született.


Sütőtök
Én most Hokkaidó tököt használtam, aminek a héja ehető, nagyon vékony és főzés (ha sütjük, akkor sütés) közben megpuhul, így könnyebb az előkészítés is, mert nem kell megpucolni, csak a magokat kell kiszedni a közepéről. Természetesen másfajta sütőtökből is elkészíthető, így ha csak más van otthon, használjuk azt. A sütőtök egyébként édesburgonyával remekül helyettesíthető, hisz nagyon hasonló az ízviláguk és állaguk, az édesburi is nagyon krémes tud lenni sütés-főzés után. Ezért ha az van otthon, azzal is elkészíthetjük.




A sütőtök egy nagyon szuper kis alapanyag, én nagyon szeretem, mert sós és édes ételekhez egyaránt használható és nem is olyan drága. Itthon is megterem (én is ültettem a kiskertemben, lett is pár példány, amik még bent pihennek a spejzemben, várják, hogy feldolgozzam őket.) Én nagyon gyakran használom, ha itt a szezon, már itt a blogon a receptek között is találhattok ezen kívül is jó néhány sütőtökös receptet. Például itt ez a sütőtökös rizottó, vagy ez a baráti összejövetelekre abszolút tökéletes sütőtökös hamburger, vagy a látvány szempontjából sem elhanyagolható töltött sütőtök, de nálunk még nagy favorit ez a sütőtökszószos tészta is, és akkor még ezt a fincsi sütőtökös amerikai palacsintát még nem is említettem, ami meg már az édességek sorát erősíti. És ha tudnátok, hogy még hány sütőtökös recept kering a fejemben! 🙂 🙂 A sor végeláthatatlan, csak az időm véges, ezért nem árasztottam még el a blogomat sütőtökös finomságokkal. 🙂 🙂


Egészségünkre is pozitív hatással van a sütőtök, rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne. Sárga színe már messziről elárulja, hogy béta-karotinban gazdag (ugyanúgy mint pl. a sárgarépa is), így a látásunkat is nagyban támogatja. Én úgy gondolom, hogy abszolút megéri, főleg ilyenkor szezonban, rendszeresen beilleszteni az étrendünkbe, hisz mint fent is említettem, nem drága és nem is nehéz hozzájutni, cserébe viszont rengeteg előnyt szerezhetünk vele az egészségünk javára. 🙂

Lencse
A vörös lencsét ill. a hüvelyeseket meg már jó párszor kiveséztem, meg azt is, hogy miért lenne fontos rendszeresen ennünk. Ennek szellemében én igyekeszem mindenbe tenni, amibe csak lehet, így ebbe a levesbe is ezért csempésztem bele többek között. 🙂 A vörös lencse az egyik leggyorsabban megpuhuló lencsefajta, mivel nincs héja, és ezáltal kevésbé puffaszt is, aki esetleg ezért aggódna. A héjnélkülisége nagyban hozzájárul a leves krémesítéséhez is, úgyhogy szerintem érdemes használni más ételhez is, ahol krémes állagot szeretnénk elérni.

Jó étvágyat kívánok! 🙂
Remélem meghoztam a kedvet egy fincsi kis leveshez. Jöjjön is a recept, ami kevesebb, mint 30 perc alatt elkészíthető. 🙂
Hozzávalók:
- 1 kisebb Hokkaidó sütőtök (egyben kb. 1200-1300 g, pucolva kb. 1000 g)
- 1/2 bögre / 100 g vörös lencse
- 1 fej hagyma
- ujjnyi gyömbér
- 1 (vegán) zöldségleveskocka vagy só ízlés szerint
- 1/2 tk kurkuma
- 1/2 tk római kömény
- 1/2 tk őrölt koriander
- 1 ek olívaolaj
Tálalás:
- friss petrezselyem
- tökmagolaj
- pirított tökmag vagy mandula
Elkészítés:
- A tököt magozzuk ki, vágjuk kockákra. (Hokkaidónak a héja is megpuhul, nem kell meghámozni.)
- A hagymát és a gyömbért pucoljuk meg, vágjuk fel.
- Egy lábasba öntsük az olívaolajat és kezdjük el pirítani a hagymát.
- Pár perc múlva, mikor karamellizálódott egy kicsit a hagyma, tegyük hozzá a gyömbért, a fűszereket és kevergessük 1 percig.
- Tegyük hozzá a sütőtököt és a vörös lencsét, forgassuk össze és öntsük fel 1000 ml vízzel. Dobjuk bele a leveskockát és főzzük közepes hőfokon kb. 15-20 percig, vagy amíg a sütőtök megpuhul.
- Ha megpuhult, turmixoljuk simává (botmixerrel vagy öntsük át a mixerünkbe).
- Tálaláskor megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel, pirított mandulával, tökmaggal, meglocsolhatjuk tökmagolajjal.