Fahéjas-mazsolás banánkenyér

Fahéjas-mazsolás banánkenyér

Nem is tudom miért, de egészen idáig nagyon ritkán sütöttem banánkenyeret. Általában csak akkor jutott eszembe, ha már szinte “ehetetlenre” értek a banánok itthon és hirtelen nem tudtam mit kezdeni velük. A nagyon érett banánokat az esetek nagy részében inkább lefagyasztom és turmixokat készítek belőlük. Az érett banán tökéletes édesítője bármilyen smoothienak, de nálunk zabkásába fogy még rengeteg. Nyáron a fagyott banánokból (robotgép segítségével) banánfagyi is készül, szuper finom és egészséges nyalánkság.  

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Hozzávalók: nem hosszú a lista, viszont nagyon finom lesz a végeredmény 🙂

Tehát nálam a banánkenyér eddig nem élvezett túl sok figyelmet, valamiért úgy elvoltam nélküle. Most viszont valamiért meg bekattant. 🙂 🙂 Ezt sem tudom megmondani, hogy miért. Pár hónapja, mikor megláttam a gyümölcskosárban, hogy van 3 db nagyon érett banánunk, egyből az ugrott be, hogy sütök belőle egy jó kis banánkenyeret. Aztán azóta valahogy rajta maradtam a dolgon. Már úgy vettem a banánokat, direkt többet, hogy legyen pár, ami biztos, hogy beérik, illetve úgy alakítottam, hogy beérjen, hogy újra süthessek. 🙂 🙂 

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Mehet is az előmelegített sütőbe – a tésztát sütőpapírral bélelt őzgerincformába öntöttem, de akár lehet tortaformába is, ahogy tetszik

Kár, hogy olyan messziről kell utaznia…

Nálunk napi szintű a banánfogyasztás, ezt töredelmesen be kell, hogy valljam. Persze ezzel nincs is baj, mert a banán nagyon egészséges, csak mivel kis hazánkban (és környezőkben sem) terem meg, ezért elég nagy utat kell megtennie ahhoz, hogy a mi konyhánkban is landolhasson. Ez környezetvédelmi szempontból nem túl kedvező (kb. hasonló, mint amit az avokádónál is írtam), de erről egyelőre nem akarunk lemondani, inkább igyekszem más területen még inkább odafigyelni a környezetünk védelmére. 

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Frissen, forrón egyenesen a sütőből – vegyük ki a formából, a sütőpapírt is húzzuk le és hagyjuk úgy kihűlni

Kislányom az első falat óta imádja. Nagyjából az elsők között volt a banán a szilárd ételek sorában, amivel megkezdtem a hozzátáplálását, illetve amivel megkezdte ő maga a szilárd ételekkel való ismerkedését, így 4 éve már ő is stabil banánfogyasztó, tehát miatta is mindig van itthon. Bár az én rajongásom már azért sokkal korábban kezdődött, egyetemi éveim alatt is elég sok fogyott (izgulós, stresszes vizsgaidőszakokban borsónyira szűkült gyomromba egy banánt azért mindig be tudtam préselni) és várandósan is nagy barátom volt, mert még azokban az időszakokban is meg bírtam enni, mikor szinte semmi nem csúszott le a torkomon úgy, hogy ne azt éreztem volna, hogy azonnal visszafordul. 🙂 

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Ha kihűlt már tálalhatjuk is – mennyei fahéj illat lengi be az egész házat már sütés közben, úgyhogy ilyenkor már allig várja az ember, hogy végre beleharaphasson 🙂

Szóval azt hiszem tényleg kijelenthetem, hogy mi szeretjük a banánt. Ha engem kérdeztek, akkor evésre én főleg még a zöldebbet, az éppen besárgultat, keményebbet választom, szerintem ebben az állapotában a legfinomabb. 🙂 Persze ez ízlés kérdése, van aki meg akkor szereti, amikor már jól megérett és puha. 🙂 Kislányom és férjem nem túl válogatós ilyen téren, ők bármelyik állapotában szívesen megeszik. 🙂 

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Na megvágjuk? 🙂

Egy kicsit tudományosabban a banánról

Jó, azt gondolom szinte mindenki tudja, hogy a banán egészséges. De miért is? 

  • Bár magas a cukortartalma, de mégsem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet, mert sok rost is van benne, ami meg lassítja a cukor felszívódásának ütemét.
  • A rostok az egészséges bélműködéshez is elengedhetetlenül fontosak, jót tesz az emésztésnek és megvéd a gyomorfekélytől is.
  • Segítségül hívhatjuk, ha hasmenéssel, gyomorrontással küzdünk, de akkor is, ha székrekedésünk van. Első esetben a pektintartalma segít rajtunk, ami székletfogó hatású, valamint a benne található tápanyagok segítik a felépülést, az elvesztett kálium visszaállítását. Székrekedés esetében ugyancsak a rostjai lehetnek a megmentőink, mely – főleg, ha vizet is iszunk mellé – segíti a bélmozgást, ezáltal megkönnyíti a dolgunkat. 🙂
  • Rengeteg vitamin és ásványi anyag található benne, főleg káliumban és magnéziumban gazdag, ami jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. 
  • A banán sejtburjánzás stimulálásával megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal megvéd a gyomorsavtól is.
  • Nyugtató hatása is van, ezáltal kedélyjavító.
  • Szuper jó energiaforrás és energiapótló a benne található vitaminok, ásványi anyagok, rostok, egyszerű és összetett szénhidrátok kombinációja miatt.
  • És sorolhatnám még jóval tudományosabban is az előnyeit, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását, mert még lenne mit, de inkább nem teszem, mert untatni nem akarok senkit. Viszont egy dolgot még felírok ide, amiért én most, ebben a vírusterhes időszakban különösen hálás vagyok a banánnak a természet adta tulajdonságáért: mégpedig azért, hogy szinte sterilen lehet enni. Csak lehúzod a háját és már eheted is akár nem tökéletesen tiszta kézzel is, hisz magához a gyümölcshúshoz nem is kell hozzáérned, csak a héjához, ami meg jó vastag így megvédi a szennyeződésektől. Egy gyerekkel történő bevásárlásnál iszonyú nagy előny ez, mikor már a kocsiban muszáj egyet megennie… 🙂 És persze szállítani is könnyű, mert nem kell extra csomagolás, szintén a vastag, strapabíróbb héja miatt.
Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Messzieről akár csokinak is tűnhet, de nem, azok mazsolák 🙂

Banán a konyhában – sütni vele? Igen!

Aki növényi alapokon étkezik vagy van már valamennyi ismeret a vegán sütés-főzéssel kapcsolatban, az tudja, hogy a banán szuper jó tojáshelyettesítő főleg ilyen kevert sütikben, mint ez a banánkenyér is. Ragacsos, összefogó állagával ki lehet váltani a tojás ugyanezen tulajdonságát egy különbséggel: banán ízű lesz a sütemény tőle. 🙂 Ez gondolom most nem lepett meg senkit, viszont azoknak sajnos rossz hír, akik nem szeretik a banánt. Egyébként almapürét is szoktak erre a célra használni (tojás kiváltására), az kevésbé ízes, viszont jelen esetben felesleges is a cserén gondolkodni, mert itt most pont a banán a lényeg, ezért is banánkenyér a neve. 🙂

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Nekem így „simán” is tökéletes, de az uram még csorgatott a szeletekre egy kis mogyoróvajat is a biztonság kedvéért 🙂

Nos hát remélem meghoztam a kedvet egy jó kis fahéjas-mazsolás banánkenyér sütéséhez, mert tényleg isteni. 🙂 Természetesen a mazsola el is hagyható, ha valaki nem szereti, de ha valaki meg annyira, mint az én Apukám is, akkor meg dupla adag is tehető bele. 🙂 🙂 Én nagyon szeretem a tészta kicsit ragacsos állagát, meg a mennyi fahéjas illatát, ami már sülés közben belengi az egész házat. A fahéj amúgy is egy tipikus karácsonyi fűszer, így most abszolút bele is illik a karácsonyi sütik sorába. 🙂

Gluténmentes vegán fahéjas-mazsolás banánkenyér
Fahéjas-mazsolás banánkenyér. Érdemes kipóbálni 🙂

Hozzávalók 1 őzgerincformához:

  • 2 db nagyon érett banán összenyomkodva + 1 db a tetejére
  • 100 g zabpehelyliszt
  • 200 g barna rizsliszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1/2 bögre mazsola
  • 1/3 bögre szirup (kókuszvirág, rizs, agave…)
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek olívaolaj
  • 200 ml mandulatej

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütési fokozat).
  2. Az összes hozzávalót (a 3. banán kivételével) tegyük egy keverőtálba és jól keverjük össze. 
  3. Egy őzgerincformát béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a masszát, vágjuk a tetejére a harmadik banánt és tegyük be a sütőbe sülni.
  4. Süssük 30 percig 200 fokon, majd vegyük vissza a hőfokot 170-re és süssük még további 30 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Ha nagyon  minimálisan ragad rá a tűre a tészta, az nem gond, mert amúgy is ragacsos a tészta. )
  5. Sütőből kivéve vegyük ki a formából és hagyjuk rácson kihűlni. Forrón még nehéz szeletelni, de langyosan már meg lehet próbálkozni vele. 🙂


Hosszászólások