Céklás brownie

Akkor ahogy ígértem (közösségi oldalaimon) itt is vagyok a céklás brownie-val. Szeretek brownie-t sütni, több okból is. Először is azért, mert a család nagyon szereti, így attól biztos, hogy nem kell félni, hogy nem fogy el. Másrészt azért is, mert nagyon könnyű összedobni, nem igényel extra konyhai képességeket. 🙂 Ezekben a “mindent egybe” desszeretekben még az a jó, hogy az arányok nincsenek kőbe vésve, tehát ha most pár grammal kevesebb, vagy több került a tésztába, az egyáltalán nem számít. Vannak édességek, ahol nagyon is számít, ahol tényleg precízen ki kell mérni grammra pontosan az alapanyagokat, mert csak akkor lesz tökéletes a végeredmény, de a brownie nem ilyen. 🙂 Én gyakran még a saját receptjeimet is variálom aszerint, hogy mi van itthon, egy-egy lisztet helyettesítek épp a spejzem kínálatának megfelelően, és mindig jó lesz a végeredmény. Persze a száraz és a nedves hozzávalók aránya azért fontos, tehát a növényi tejet nem helyettesíthetjük liszttel, de a kategórián belül elég szabadon mozoghatunk.


Csicserilé
Ahogy az előző sütőtökös-körtés muffinos bejegyzésemben is írtam, szeretem használni a csicserilevet, mint vegán tojáshab. 🙂 Bár ez így furán hangzik, de ha az ember felveri, tényleg ugyanúgy néz ki. Jó kis állagot lehet adni vele a tésztáknak, és így egy konzerv csicseriborsóból csak magát a konzervet dobjuk ki, minden mást felhasználunk, amit szuper dolog, főleg, ha tényleg törekszünk a zero waste életmódra. Mi elég sok csicseriborsót eszünk (nem csak konzerveset, én is szoktam főzni szárazból), így szinte mindig van itthon csicserilé is, amit meg előszeretettel használok fel pl. sütemények elkészítéséhez.


Cékla
A céklának főleg a őszi-téli időszakban van a szezonja, bár én már nyár közepe-vége felé is szoktam a friss, zsenge, pici céklákból kihúzogatni a kertünkből. De összességében, mivel jól tárolható és sokáig bent maradhat a földben, inkább az őszi-téli időszak zöldsége. Még én sem szedtem ki a földből az egészet, mindig csak annyit húzok ki, amennyire épp szükségem van. Persze lassan eljön a teljes betakarítás ideje is, főleg ha állandósulnak az éjszakai fagyok.



Elég megosztó zöldség szerintem. Nálunk – kis családunkban – sem arat osztatlan sikert önmagában. Kislányommal még mindig nem sikerült megszerettetni, talán ez az egyetlen olyan zöldség, amit bármilyen módon is kínáltam, sosem ment át. 🙂 Nem tetszik neki az íze. Valóban, van egy jellegzetes, kicsit föld íze, ami van akinek tetszik és van akinek nem. Férjem valahol a kettő között van. 😀 Vannak ételek – például ez a céklás hamburger – amiben abszolút szereti és van, amiben kevésbé. Például ha csak sütőben megsütöm fűszerekkel, mint a sült krumplit. Én viszont nagy rajongója vagyok, minden formában szeretem. Salátának (nemcsak magát a gyökerét/gumóját, hanem a leveleit is), köretnek – ez balzsamecetes-céklás az egyik kedvencem , és köretnek a leveleit szintén fel lehet használni -, főételnek, turmixba és persze brownie-ba is. 🙂 Ez utóbbiban kislányom is megetette, tehát ebből is látszik, hogy nem kell félni elkészíteni ezt a céklás brownie-t, mert nem jelenik meg benne markánsan a cékla íze.


Mint szinte minden zöldség és gyümölcs, a cékla is nagyon egészséges. Rengeteg vitamin, ásványi anyag és antioxidáns is van benne, a vérkeringésünkre is jó hatással van. Nem is igen akarok itt elkanyarodni megint egy felsoroláshoz, mert az túl unalmas lenne, inkább egy kis érdekességet hozok. Céklaevés után valószínű már többeknek feltűnt, hogy rózsaszín lesz a vizeletünk. Nem túl természetes szín valóban, de egy tejesen normális jelenség. A céklában elég sok (amint az a színén is látszik) a természetes festékanyag, azaz a pigment. Evés után a cékla pigmentjei felszívódnak a belekben majd bekerülnek a véráramba, keringenek-keringenek, majd végül a vese egyszer csak kiszűri. És mivel tényleg elég erős színűek ezek a pigmentek, még utólag is látszódik, mikor már csak kiürül belőlünk. 🙂


De ebből a jelenségből az is jól látszik, hogy az egész szervezetünket átjárja az amit eszünk, és ez minden táplálékkal így van, csak nagyon kevésnél ennyire látványos. Ezért valóban nagyon fontos, hogy miket eszünk, mert mint azt már többször is írtam, minden mindenre hatással van. Nem tudjuk és nem is lehet elkülöníteni azt, hogy például a túlzásba vitt cukor fogyasztása csak mondjuk a fogainkra van káros hatással, mert mihelyst lenyeljük, bekerül a gyomrukba, onnan a beleinkbe, ahol meg már elkezd felszívódni az összes kártékony hatása (is), ami az egész szervezetünkre hatással lesz.


Ez természetesen a jó dolgokkal is így van. Sok zöldséget és gyümölcsöt nem csak a rostok miatt kellene enni (persze az is nagyon fontos), de a zöldségekben-gyümölcsökben található rengeteg sok vitamin, ásványi anyag, antioxidáns nem csak egy valaminkre van jótékony hatással, hanem a szervezetünk egészére. Egy spirális folyamatra gondoljuk, amit ha beindítunk a nyeléssel, megmozgatja az egész rendszert tetőnktől-talpunkig. 🙂


A cékla sütése
Én a céklát általában egészben sütöm sütőben. Vagy külön-külön alufóliába csomagolom őket és rácsra teszem, így sütöm meg őket vagy egy sütőtál aljába egy kevés vizet öntök, abba beleteszem a megmosott céklákat, majd szintén alufóliával (vagy ha fedeles a sütőtál, akkor tetővel) letakarom és így sütöm puhára őket. Egyik esetben sem hámozom meg, azt majd sütés után. Viszont ha nagyon friss és zsenge a cékla, akkor még a héját sem szedem le, hanem azzal együtt dolgozom fel.
Természetesen a vízben főzés is jó megoldás, kinek mi a szimpatikus.


Szerintem nagyon finom ez a céklás brownie, mindneképp próbáljátok ki, főleg most, hogy itt a cékla szezonja.
Hozzávalók:
- 200 g főtt/sült cékla (lásd a cékla sütése résznél)
- 100 g őrölt mandula
- 200 g barna rizsliszt
- 30 g őrölt lenmag
- 40 g kakaópor
- 1/2 és 1/4 bögre/ 185 ml datolyaszirup
- 1 1/4 bögre / 310 ml növényi tej (enyém mandula)
- 150 ml csicserilé (egy nagy, 800 g-os konzervből kinyerhető)
- 1 tábla / 100 g étcsoki
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés fokozaton 200 fokra.
- A céklákat (igény szerint hámozzuk meg, majd) vágjuk nagyobb darabokra és tegyük a késes betétű robotgépünk tartályába. Mixeljük apróra.
- A csicserilé és az étcsoki kivételével adjuk az összes többi hozzávalót a céklához és készítsünk belőle tésztát.
- A csokit gőz felett olvasszuk meg.
- Míg olvad a csoki, verjük kemény habbá a csicserilevet.
- Csorgassuk a habba az olvasztott csokit, majd adjuk hozzá a céklás masszát is és forgassuk jól össze az egészet.
- Egy hőálló tálat béleljünk ki sütőpapírral, öntsük bele a céklás egyveleget, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30 percig. Akkor jó, ha a szélei kicsit megszilárdultak, de a közepe még lágy.
- Sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni a (viszonylag) szép szeletelés érdekében.
- Tálaljuk almapürével, friss gyümölcsökkel, de ízlésünknek megfelelően egyéb feltétekkel is szuper lehet.