Spárgás vöröslencse lasagne

Spárgás vöröslencse lasagne

Itt a spárgaszezon, úgyhogy most szinte mindent spárgával eszünk. Még a spárgát is. 🙂  Na persze ez így túlzás, de tényleg gyakran veszek, mert a zöldet nagyon szeretem/szeretjük és ráadásul nagyon egészséges is. A fehéret is megeszem, de valahogy azt annyira nem csípem, mint a zöldet. Ízében is más kicsit, meg macerásabb is bánni vele. A zöldet nem kell pucolni, csak az alsó fás, keményebb részt letörni/levágni, míg a fehéret azért meg kell hámozni, sokkal keményebb zöld társánál. A zöldet akár nyersen is ehetjük, míg a fehéret inkább csak főzés/párolás után. Ezt a receptet fehérből még nem készítettem, de természetesen azzal is lehet, csak akkor a spárgával is van még egy kis teendő felhasználás előtt.

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Mikor a lencse már szinte teljesen megpuhult, hozzáadjuk az olajbogyót
Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Pár perc és kezdődhet az “összeszerelés” 🙂

FINOM LAKTATÓ TÁPLÁLÓ

Megint csak azt tudom mondani, mint itt, hogy hiába tésztás fogás, ez egy igen laktató és tápláló étel, emellett meg még – véleményem szerint – nagyon finom is. Maga a vöröslencse egy nagyon egészséges hüvelyes, de plusz zöldségekkel kiegészítve a hatás csak fokozódik. 🙂

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Rétegek: tészta, vöröslencsés szósz, aszalt paradicsom, spárga és kezdődhet elölről
Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Finom friss zöld spárga 🙂

TIPPEK

Én gluténmentes lasagne lapból készítem, és a lapokat előfőzöm, hogy hamarabb megpuhuljon összeállítva. Nem kell nagyon, csak elmerítjük pár percre forrásban lévő vízben, hogy kicsi hajlékony, rugalmas legyen és már kész is, rétegelhetjük vele a szószt.

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Egy lapot elvágtam, hogy teljesen be tudjam fedni

A szósz maga meg tulajdonképpen egy bolognai alap vöröslencsével készítve. Hagyományos lencséből is lehet alapot készíteni, nekem is van receptem hozzá, ezt is használhatjátok. Vöröslencsével egy kicsit krémesebb, „szószosabb” szószt kapunk, mert a főzés során a vöröslencse szinte teljesen szétesik.

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Mehet is a sütőbe

SZÉPEN VÁGHATÓSÁG VS. MELEGEN EVÉS 🙂

Ez egy elég dekoratív étel tud lenni, még felszeletelve is, ami most sajnos a képeken nem látszik. 🙂 🙂 Megvágás nélkül (is) szerintem nagyon jól néz ki, főleg, ha még átlátszó sütőtálban sütöttem volna, akkor még „egészben” is látszódtak volna a rétegek. Megvágva azonban már kevésbé szép, amint az ábra mutatja. 😀 Ugyanis amíg meleg, addig szerintem nem lehet szépen vágni, főleg tálalni. Melegen a szósz még folyósabb és egyből szétcsúszik, ahogy kiemeljük a sütőtálból. Ha az ember hagyná teljesen kihűlni, vagy a másnapi maradékot hűtőből kivéve már gyönyörűen lehet vágni és tálalni, de hát ki enné hidegen, mikor lehet melegen is? 🙂

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Sütőből kivéve – megszórtam sörélesztőpehellyel
Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Spárgás vöröslencse lasagne – tálalható is 🙂
Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Melegen nem tudtam olyan szépen szeletelni 🙂

Ne haragudjatok, de most még a fotó kedvéért sem hagytam az egészet teljesen kihűlni, csak hogy szépen tudjam vágni. Főtt ételek esetében a „fotóalany” úgyis általában már teljesen kihűl, mire oda jutok, hogy megegyem, ezt vállalni szoktam, de ne aggódjatok,  a családom többi tagja frissen kapja az ételeket. 😀 😀 Viszont most nem csak egy adagot kellett volna kihűteni, hanem az egészet,  de kislányom és férjem is éhesebbek voltak annál, minthogy ez egyáltalán szóba jöhetett volna! 😀 😀 De talán azért a rétegek nagyjából így is látszódnak valamennyire. 🙂 . Ami viszont nem látszik a képeken, az az illat és íz, amik meg kárpótolnak a látványért, az esetlegesen nem magazinba illő tálalásért. 😉

Gluténmentes vegán spárgás vöröslencse lasagne
Ha annyira nem is szép felvágva, az illata és íze mennyi! 🙂

Itt a spárgaszezon! Készítsétek el ezzel a recepttel! 🙂

Hozzávalók 4 főre:

Vöröslencsés alaphoz:
  • 400 g / kb. 2 bögre száraz vöröslencse
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa aprón lereszelve
  • 1-2 ek olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 tk szárított bazsalikom
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított majoranna
  • 6 bögre / 1,5 liter víz
  • 1 konzerv (400 g) darabolt paradicsom
  • 3 púpos ek paradicsomsűrítmény
  • 1/2 bögre olívabogyó (elhagyható)
Rétegzéshez:
  • 20 szál spárga (kb. 1 csomag)
  • Pár szelet olajban eltett szárított paradicsom (elhagyható)
  • Lasagne tészta
  • Sörélesztőpehely

Elkészítés:

  1. A spárgát mossuk meg, alsó keményebb, fás részét vágjuk le, majd tegyük félre. A répát mossuk meg, hámozzuk meg és reszeljük le apró lyukú reszelőn. A hagymát vágjuk apró kockákra, a fokhagymát reszeljük le vagy nyomjuk össze.
  2. Egy mélyebb serpenyőbe öntsünk 1-2 ek olajat, majd kezdjük el a répát és a hagymákat pirítani, fonnyasztani, közben fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, majorannával.
  3. Ha kicsit megpirultak, megpuhultak, már jól illatoznak, adjuk hozzá a vöröslencsét, öntsük fel vízzel és a paradicsommal, majd vegyük alacsony-közepesre a hőfokot és főzzük puhára a lencsét (kb. 20 perc).
  4. Mikor már szinte teljesen megpuhult a lencse, keverjük hozzá a paradicsomsűrítményt, és a karikára vágott olívabogyót (ha használunk), és még pár percig hagyjuk főni.
  5. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  6. Egy sütőtál alját kicsit olajozzuk meg, és tegyünk fel vizet forrni.
  7. A lasagne tésztalapokat forrásban lévő vízben főzzük elő pár percig, hogy kicsit rugalmasak, hajlíthatóak legyenek.
  8. Kezdjük el rétegezni a tálban a következő szerint: a tál aljára kerüljön egy réteg tészta, majd a tésztára jöhet a lencsés ragu, arra a csíkokra vágott aszalt paradicsom (ha használunk) és végül a korábban előkészített spárga. Majd kezdjük elölről, míg tartanak az alapanyagok. A spárgára mehet egy réteg tészta, majd szósz, aszalt paradicsom és spárga…
    Én 28 x 20 x 5 cm-es tálban sütöm, ebbe két réteg fér és a szósz el is fogy. A felső rétegre aszalt paradicsom helyett friss paradicsomot vágtam.
  9. Ha megvagyunk a rétegezéssel tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 30-35 percig. 
  10. Sütőből kivéve szórjuk meg sörélesztő pehellyel, fincsi sajtos ízt kölcsönöz neki. 
Szereted a lencsét? Akkor próbáld ki ezeket a recepteket is! 🙂


Hosszászólások