Zabgofri

Zabgofri

Ez a gofri is megérdemli, hogy a blogra felkerüljön, mert annyi egyszerű, könnyen és villámgyorsan összedobható, egy turmixon/robotgépen és egy gofrisütőn kívül csak minimális erőfeszítést igényel. Nálunk általában reggelire szokott lenni ez a gofri, ezért is a reggeli kategóriába tettem, de természetesen bármikor elkészíthető. 

Gluténmentes vegán zabgofri
Hozzávalók – kb. mint egy zabkásáé (a lisztet zabpehelyből őrlöm)

Kislányom szereti nagyon a gofrit, ő szokta kérni, hogy „rácsosat” süssek. 🙂 Én palacsintában (amerikai típusúként) jobban szeretem, de természetesen eleget szoktam tenni a kérésnek és megsütöm gofrisütőben. Egyébként palacsintaként is megsüthető, a tészta bármelyik módszerrel működik. 🙂 Van már egy gofrireceptem az édességek kategóriájában, ami szintén nem bonyolult, de ez még talán annál is egyszerűbb és kevesebb hozzávalós. 

Gluténmentes vegán zabgofri
Mindent beleteszek a turmixgépbe és sima masszává mixelem

Tökéletes reggelire

Alapból ha valakitől azt halljuk, hogy palacsintát/gofrit reggelizik, akkor első reakcióként felfuthat a szemöldökünk, hisz a klasszikus palacsinták/gofrik (amik még nem is növényi alapúak) nem kimondottan reggelire valók. Ezt a változat viszont nyugodtan ehetjük akár reggelire is, ha megnézitek a hozzávalókat, kb. ugyanaz, mint egy zabkásáé. Cukrokat/édesítőket itt sem használtam, szerintem nem hiányzik belőle. Sok friss gyümölccsel szeretem tálalni, valamint szoktam mellé „szottyokat” készíteni fagyasztott gyümölcsökből. Ennél a köleskása receptnél pl. vegyes bogyós gyümölcsökből készítettem, de áfonyából, meggyből, eperből ugyanígy készíthető. Kislánykám még a Nagymamák baracklekvárjait szereti nagyon hozzá, de akár magvajak is jól passzolnak a gofrikhoz is. Tényleg bármi jó, ami a palacsintákhoz is, és persze amiket szeretünk. 🙂

Gluténmentes vegán zabgofri
Gofrisütőt vékonyan kikenem olajjal és a turmix kelyhéből adagolom
Gluténmentes vegán zabgofri
Lehet kisebbeket, nagyobbakat sütni, ízlés kérdése 🙂

Gofri vagy palacsinta

Ahogy feljebb is írtam, nem muszáj gofriként megsütni, amerikai típusú palacsintaként is működik a tészta. Én úgy jobban szeretem, de ez ízlés kérdése. A zabpalacsinta receptemre is él ez a megoldás, hogy akár gofrisütőben is megsüthető. Én a palacsintasütő serpenyőmben szárazon sütöm a palacsintákat, azaz még vékonyan sem kenem ki olajjal, nem ragad le. A gofrisütőm is elvileg tapadásmentes, de a gyakorlatban sajnos időnkét mégis beleragad a tészta, úgyhogy inkább biztosra megyek és vékonyan kikenem olajjal a rácsokat. Tényleg nagyon kevés elég, kb. 1  kis fújásnyival (van egy kis pumpás olajtartós üvegem) mind a négy felét átkenem és jó is. 🙂

Gluténmentes vegán zabgofri
Sok friss gyümölccsel szeretem tálalni, de minden megy hozzá, ami a palacsintához is

Villámgyors

A tésztát én szinte mindig turmixban állítom össze, és utána abból is adagolom a gofrisütőbe (vagy a serpenyőbe, ha palacsinták lesznek belőlük). Ez a módszer elég kényelmes és gyors, nem kell kanállal adagolgatni, tálakból tálakba önteni a hozzávalókat, de természetesen turmix nélkül is elkészíthető. Villával összenyomkodjuk jól a banánt, minden más hozzávalót hozzákeverünk és kész is a tészta. Turmixban szerintem simább tésztát kapunk, mint a kézzel kevert verziónál, de sütéskor valószínű nem érezhető majd ez a különbség.

Gluténmentes vegán zabgofri
Mennyi szín, igaz? 🙂

Nem is nagyon akarom tovább ragozni a dolgot, hisz ahogy látni fogjátok, maga a recept is elképesztően egyszerű, úgyhogy jöjjön is. 🙂 

Zabgofri - jó étvágyat kívánok! :)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jó gofrizást mindenkinek! 🙂

Hozzávalók 8-10 kisebb darabhoz:

  • 1 banán
  • 1 bögre / kb. 100 g zabpehelyliszt
  • 2 ek őrölt lenmag
  • 1 tk sütőpor
  • 1 bögre mandulatej
  • fahéj és kurkuma

Elkészítés:

  1. Kapcsoljuk be a gofrisütőt melegedni.
  2. Tegyünk minden hozzávalót a turmixgépünk tartályába és mixeljük sima masszává.
  3. Ha bemelegedett a gofrisütő, öntsünk bele a tésztából és süssük meg. Addig ismételjük, míg tart a tészta.
  4. Tálaljuk friss gyümölcsökkel, lekvárokkal, magvajakkal, vagy ízlésünk szerinti feltétekkel.