Banános-fahéjas gofri

A gofriról a Balaton jut eszembe. Gyerekként, mikor a Balcsin nyaraltunk, bátyám többnyire gofrit kért a strandon én meg csavarós fagyit. 🙂 Akkoriban nem rajongtam a gofriért, bár hogy őszinte legyek, nem voltam egy édesszájú gyerek, és felnőttként sem lettem igazán édesség vagy csokifüggő. Viszont az ilyen típusú édességeket, mint a gofri vagy a palacsinta (hagyományos és amerikai is) szeretem, főleg mivel saját szám íze szerint kísérleteztem ki a recepteket, így egyáltalán nem túl édes. Ez a gofri tészta teljesen univerzális, mivel néha amerikai palacsintának sütöm meg, úgy is teljesen jó működik. 🙂 Mi jórészt friss gyümölcsökkel, joghurttal esszük, de lekvárok és kakaó is remekül illik. hozzá.
A legjobb még ebben a receptben szerintem, hogy pillanatok alatt elkészül, mivel minden hozzávalót egyszerre beleszórok a (késes betétű) robotgépembe és fél perc alatt sima masszává mixelem a hozzávalókat. Akinek nem lenne elég édes, az növelje az édesítő mennyiséget.
Zabpehelyliszt vs zabliszt
Ebben a receptben teljes kiőrlésű zablisztet használok, ami nem keverendő össze a zabpehelyliszttel. A különbség a kettő között, hogy míg a zabphelylisztet értelemszerűen zabpehelyből készítik, addig a zablisztet a nyers zab őrlésével nyerik.
A zabpehely előállításánál a zabszemeket pörkölik, hántolják, majd gőzzel duzzasztják, aztán hengerelik és szárítják. Liszt készítéséhez az így kapott zabpelyhet őrlik meg.
A zablisztnél pedig magát az egész zabszemeket őrlik, minden más folyamat elmarad, ami a zabpehely készítésénél megvolt. Élettani hatásukat tekintve óriási különbségek nincsenek köztünk, talán amit ki lehet emelni, az az, hogy a zabpehelyliszt több rostot tartalmaz és a liszt durvább állagú lehet, mint a zablisztté.
Ez a recept bármelyik liszttel elkészíthető.

Hozzávalók kb. 8 (nagyobb) darabhoz:
- 1 db érett banán
- 230 ml mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)
- 100 g fehér vagy barna rizsliszt
- 100 g teljes kiőrlésű zabliszt (zabpehelyliszt is jó)
- 1 tk sütőpor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- Juharszirup ízlés szerint (főleg ha nem volt elég érett a banán)
Elkészítés:
- Tegyük az összes hozzávalót késes betétű robotgépbe és mixeljük addig, míg egy sűrűbb, homogén tésztát kapunk. Ha esetleg túl sűrűnek találjuk az állagot, akkor további növényi tej hozzáadásával hígíthatjuk.
- Melegítsük be a gofrisütőnket és süssük meg benne a tésztát. Az én sütőm a hagyományos nagy négyzet alakú, kettőt tudok egyszerre sütni. Oldalanként 2-2 (púposabb) evőkanál tésztát merek bele és kb. 2-3 percig sütöm, de a sütési idő készülékektől függően is változhat.)