Banános-fahéjas gofri

Banános-fahéjas gofri

A gofriról a Balaton jut eszembe. Gyerekként, mikor a Balcsin nyaraltunk, bátyám többnyire gofrit kért a strandon én meg csavarós fagyit. 🙂 Akkoriban nem rajongtam a gofriért, bár hogy őszinte legyek, nem voltam egy édesszájú gyerek, és felnőttként sem lettem igazán édesség vagy csokifüggő.  Viszont az ilyen típusú édességeket, mint a gofri vagy a palacsinta (hagyományos és amerikai is)  szeretem, főleg mivel saját szám íze szerint kísérleteztem ki a recepteket, így egyáltalán nem túl édes. Ez a gofri tészta teljesen univerzális, mivel néha amerikai palacsintának sütöm meg, úgy is teljesen jó működik. 🙂 Mi jórészt friss gyümölcsökkel, joghurttal esszük, de lekvárok és kakaó is remekül illik. hozzá.

A legjobb még ebben a receptben szerintem, hogy pillanatok alatt elkészül, mivel minden hozzávalót egyszerre beleszórok a (késes betétű) robotgépembe és fél perc alatt sima masszává mixelem a hozzávalókat.  Akinek nem lenne elég édes, az növelje az édesítő mennyiséget.

Zabpehelyliszt vs zabliszt

Ebben a receptben teljes kiőrlésű zablisztet használok, ami nem keverendő össze a zabpehelyliszttel. A különbség a kettő között, hogy míg a zabphelylisztet értelemszerűen zabpehelyből készítik, addig a zablisztet a nyers zab őrlésével nyerik.
A zabpehely előállításánál a zabszemeket pörkölik, hántolják, majd gőzzel duzzasztják, aztán hengerelik és szárítják. Liszt készítéséhez az így kapott zabpelyhet őrlik meg.
A zablisztnél pedig magát az egész zabszemeket őrlik, minden más folyamat elmarad, ami a zabpehely készítésénél megvolt. Élettani hatásukat tekintve óriási különbségek nincsenek köztünk, talán amit ki lehet emelni, az az, hogy a zabpehelyliszt több rostot tartalmaz és a liszt durvább állagú lehet, mint a zablisztté.
Ez a recept bármelyik liszttel elkészíthető.

Gluténmentes vegán banános fahéjas gofri
Banános-fahéjas gofri

Hozzávalók kb. 8 (nagyobb) darabhoz:

  • 1 db érett banán
  • 230 ml mandulatej (vagy bármilyen növényi tej)
  • 100 g fehér vagy barna rizsliszt
  • 100 g teljes kiőrlésű zabliszt (zabpehelyliszt is jó)
  • 1 tk sütőpor
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • Juharszirup ízlés szerint (főleg ha nem volt elég érett a banán)

Elkészítés:

  1. Tegyük az összes hozzávalót késes betétű robotgépbe és mixeljük addig, míg egy sűrűbb, homogén tésztát kapunk. Ha esetleg túl sűrűnek találjuk az állagot, akkor további növényi tej hozzáadásával hígíthatjuk.
  2. Melegítsük be a gofrisütőnket és süssük meg benne a tésztát. Az én sütőm a hagyományos nagy négyzet alakú, kettőt tudok egyszerre sütni. Oldalanként 2-2 (púposabb) evőkanál tésztát merek bele és kb. 2-3 percig sütöm, de a sütési idő készülékektől függően is változhat.)