Éjszakai zabkása alaprecept

Éjszakai zabkása alaprecept

Az éjszakai zabkása elkészítése még a hagyományos zabkásáénál is egyszerűbb (amelyhez az alapreceptemet itt találod), ugyanis itt a főzési folyamat is elmarad, csupán csak össze kell keverni a hozzávalókat és már mehet is a hűtőbe másnap reggelig. Ezt is ugyanúgy rengetegféleképpen lehet variálni, mint a főzöttet. Gyümölcsök, magok, szirupok, porok… amihez kedvünk van. A következőkben szintén az alapreceptemet találjátok, amit én is mindig kedvem szerint variálok.

Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
Hozzávalók – gm zabpehely, növényi tej, érett banán, lenmag, chiamag
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
A zabpelyhet, magokat, és az összenyomkodott banánt egy csatos üvegbe, vagy valamilyen fedeles pohárba teszem…
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
… felöntöm a növényi tejjel…
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
.. így rétegezve is jól néz ki, de nem hagyom így 🙂 hanem …
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
…. jól összekeverem, lecsatolom az üveg tetejét és egy éjszakára a hűtőben hagyom pihenni.
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
Másnap reggel kiveszem a hűtőből, jól átkeverem…
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
… már tökéletes kása állaga lett.
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
Kiöntöm egy tálba, teszek a tetejére gyümölcsöket, magokot magvajakat és már esszük is. 🙂
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
Persze nem muszáj kiönteni, sűrűbb napokon én is csak belekeverem a dolgokat és már eszem is. Ha meg épp nem otthon eszem meg, akkor miután felturbóztam még ezzel-azzal, visszacsukom a tetejét és már viszem is.
Gluténmentes cukormentes éjszakai zabkása
Erre most áfonyát, házi granolát, hántolt kendermagot, őszibarackot, mogyoróvajat és egy kis kókuszreszeléket szórtam. Mennyei! 🙂

Hozzávalók:
Egy fedeles (mérő)pohárba vagy csatos üvegbe mérem az alábbiakat (1 adag):

  • 100 ml (40 g) vagy 1/2 bögre zabpehely (kis vagy nagy szemű, az mindegy)
  • 200 – 250 ml vagy 1 – 1+1/4 bögre növényi tej (én leggyakrabban mandula vagy zabtejet használok), attól függően mennyire akarjuk sűrűre vagy hígabbra
  • 1 csapott ek chiamag
  • 1 csapott ek lenmagpehely (őrölt lenmag)
  • 1 érett banán villával összenyomkodva

Elkészítés

  1. A hozzávalókat jól összekeverjük, lezárjuk a poharat és mehet a hűtőbe éjszakára.
  2. Reggel keverjük át, ha túl sűrű lenne, önthetünk hozzá még egy kis magtejet és már tálalhatjuk is.
  3. Tetejére szórjunk magokat, szeleteljünk gyümölcsöket, de bele is keverhetjük őket, vagy így is, úgy is. 🙂

Ez is érdekelhet: