Csicserikekszek

Csicserikekszek

Micsodaaaa? Csicseriborsóból keksz? Biztos jól vagy, Gaby? 😀 Joggal tehetnétek fel a kérdést, mert hát valóban nem egy klasszikus kekszalapanyag a csicseriborsó. De ha jobban belegondolunk, miért is ne? Hisz lisztjét is lehet bármire használni, kenyerekhez, lepényekhez, fasírtokhoz, sűrítéshez… tehát a felhasználása végtelen. Nálam szinte mindig van a spejzben liszt is, na meg persze száraz és konzerv csicseriborsó is. 🙂

Kakaós csicserikekszek
Gluténmentes vegán csicserikekszek
Az étcsoki kivételével mehet minden hozzávaló a robotgépbe.
Gluténmentes vegán csicserikekszek
Mixeljünk sima masszát belőle. Mintha édes hummusz lenne. 🙂 🙂

Ezt a kekszet készíthettem volna akár a lisztjéből is, de most inkább a főtt verzióját használtam, ugyanis nem egy törős, ropogós kekszet szerettem volna készíteni, hanem inkább egy puhább, brownieszerű kekszre gondoltam. Ahhoz viszont a főtt csicseriborsó krémessége és szaftossága kell, de azért egy kevés barna lisztet is tettem bele, hogy ne ragadjon annyira. Ha kicsit bizarrul akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy ezek a kekszek édes hummuszból készülnek. 🙂 🙂

Gluténmentes vegán csicserikekszek
Lágy, de formázható tésztát kell kapnunk. Itt még tudunk módosítani az édességén. Kóstoljuk meg és ha szükséges, keverjünk bele még datolyaszirupot.
Gluténmentes vegán csicserikekszek
Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a kekszeket.
Gluténmentes vegán csicserikekszek
Tetejükre étcsokidarabkákat nyomkodtam, de ezt akár mandulára, mogyoróra, dióra… is cserélhetjük, vagy simán is hagyhatjuk.

Hozzávalók

Összesen 7 hozzávalós ez a keksz, ami reggelire is tökéletes, mert ez nem az az édes-mázas, tele cukorral, fehér liszttel és egyéb ismeretlen összetevőkkel, amit a boltokban reggeli keksznek ajánlanak.

A magvaj és akár a liszt is szabadon cserélhető ízlés szerint. A magvajból vegyesen használtam a recept készítésénél, mert pont úgy jött ki, hogy már egyikből sem volt egy teljes adag, viszont nem volt már kedvem akkor nekiállni készíteni. Tehát természetesen lehet csak mogyoróvajat, vagy csak mandulavajat is használni, de más magvajjal is tökéletes. 

Gluténmentes vegán csicserikekszek
Sütés után
Gluténmentes vegán csicserikekszek
Ez nem az a klasszikus ropogós keksz, ez inkább puhább, brownie jellegű.

Barna risztliszt az a teljes kiőrlésű lisztek csoportjába tartozik, így ha lehetőség van rá, szerintem ti is használjatok tk lisztet helyette, ha cserélni szeretnétek. Zabpehelyliszt, hajdinaliszt, kölesliszt is jó hozzá, de szerintem teljes kiőrlésű búzaliszttel is működik (amennyiben nem fontos, hogy gluténmentes legyen).

Gluténmentes vegán csicserikekszek
De ugyanúgy tökéletes (a reggeli) tea, kávé, (növényi) tej mellé. 🙂

Édesítés

Már többször írtam, hogy a ízesítés (fűszerek, só, édesítők) a receptjeimben a mi ízlésünkhöz van igazítva, de persze ez nem azt jelenti, hogy ettől nem lehet eltérni. Én alaphangon nagyon kevés sót és édesítőt használok, ez utóbbiból meg általában törekszem a természetes verziókat, mint pl. datolyaszirupot, vagy datolyapasztát használni. Tehát elképzelhető, hogy pl. Neked nem lesz elég édes. Ezért javaslom, hogy nyugodtan kóstoljátok meg a tésztát, mielőtt megsütnétek és ha úgy érzitek, mehet bele több datolyaszirup. 

Gluténmentes vegán csicserikekszek
Csicseriborsó a fő hozzávaló. Lehet első hallásra fura, de tényleg nagyon finom. 🙂

De ez igaz a többi receptemre is. Elképzelhető, hogy Te máshogy ízesítenéd, mint én, de ezzel nincs is baj. Ami szerintem viszont egy jó irány, hogy az elején mindenképpen kevesebbet használjunk sóból és cukorból is (az egészségünk szempontjából mindneképp ez lenne a jó megoldás), hiszen könnyebb a végén, utólag még hozzáadni, ha úgy érezzük, szükséges, viszont kivenni már nem lehet, ha már az elején túl sok cukor/só került egy ételbe. 

Gluténmentes vegán csicserikekszek
A méretén és a vastagságán kedvünk szerint változtathatunk. Én most nagyobb és vékonyabb kekszeket készítettem.

Elkészítés és méret

A keksztészta összeállítása nagyon egyszerű, csak bedobunk mindent (a csoki kivételével) a késes betétű robotkép tartályába és sima masszává mixeljük. Utána formázzuk, sütőpapírra tesszük és megsütjük. Könnyű, gyors és a sütni is csak 15 percet kell. Nem egy macerás keksz, viszont nagyon finom szerintem. 🙂

Én nagyobb kekszeket formáztam, mint az átlag, ezért nekem 9 db jött ki a tésztából, de ha kisebbeket készítünk, akkor nyilván több lesz belőle. 🙂 Az étcsoki opcionális a tetejére, cserélhető akár magokra is, de simán is hagyható.

Gluténmentes vegán csicserikekszek
Csicserikekszek – szerintem érdemes kipróbálni. 🙂

Talán mindent elmondtam, amit gondoltam, így akkor jöhet is a konkrét recept. 🙂

Hozzávalók 9 db nagyobb kekszhez:

  • 250 g főtt csicseriborsó (400 g-os konzerv)
  • 1/4 bögre / 60 ml magvaj (én házi mogyorót és mandulát használtam vegyesen)
  • 1/2 bögre / 70 g barna rizsliszt
  • 1/2 bögre / 45 g kakaópor
  • 1 tk sütőpor
  • 1/3 bögre / 80 ml datolyaszirup (vagy ízlés szerint)
  • étcsoki ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt alsó-felső fokozaton 200 fokra.
  2. A csicseriborsót szűrjük le és az összes többi hozzávalóval (étcsoki kivételével) tegyük a késes betétű robotgép tartályába.
  3. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd a tésztából formázzunk gombócokat, tegyük a tepsire, nyomkodjuk le vizes kézzel kekszformára és ha használunk étcsokit, enyhén nyomkodjuk bele tetejükbe.
  4. Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük a kekszeket 15 percig. 

Szereted a kekszeket? Ez is nagyon finom!



Hosszászólások