Chiatorta meggyes réteggel

Torta reggelire?? 🙂 Igeeen! 🙂 Ezt a verziós simán! 😉 Tulajdonképpen ez a finomság nem más, mint chiapuding magvak és aszalt gyümölcs ágyon, gyümölcsréteggel a tetején, tortaformában elkészítve. Ahogy látjátok igazából nem az a klasszikus torta habos-babos krémmel (bár ha jól belegondolok, bab igenis van benne! 😉 és cukormázzal, hanem egy valóban reggelire is ehető verzió. Ami plusz pont még, hogy sütés nélküli, csak hűteni kell, így nagy melegben is jó választás lehet, ha valami extrábbat szeretnék a reggeli asztalra vagy akár vendégeknek. Igazából nagyon egyszerűen és gyorsan összedobható, alig van vele kb. 10 perc munka, viszont nagyon látványos és nagyon finom. 🙂



Agar-agar por
Nem, nem a kutya… Ezzel a hozzávalóval eddig még nem írtam receptet a blogra, mert én sem használom túl gyakran. Na nem azért, mert gondom van vele, egyszerűen csak azért, mert nem készítek gyakran olyan dolgokat, amikbe kellene. Ez tulajdonképpen növényi zselatin, tehát ugyanarra lehet használni, mint a „hagyományosat”. Zselésít, kocsonyásít. Tengeri vörösmoszatokból nyerik, ezáltal növényi alapú. Nem kell belőle sok, így részemről időnként használható még akkor is, ha a teljes értékű növényi étrenden élünk.


Zselé
Én nem igazán bírom a zselés állagú dolgokat. A kocsonyát sem szerettem és a gyümölcstorta tetejéről is mindig lepiszkáltam azt az átlátszó zselés bevonatot. Az aszpikról, amikkel régen a hidegtálakat díszítették, meg ne is beszéljünk… csak a gondolattól is feláll a hátamon a szőr. 😀 Ebből kifolyólag a növényi ételeket sem akartam sosem zselésíteni, tehát a zselatin helyettesítése nem volt sosem fókuszban. Igazából most sincs. Ha nem tortának akartam volna elkészíteni ezt a kombót, hanem mondjuk tálkába vagy pohárba rétegzem, akkor most is kihagyható lett volna. Viszont tortaként kellett neki adni egy tartást, így jött képbe, hogy kell zselésítő, ami összefogja.


Állag
Aki már evett chiapudingot, vagy használt chiamagot, az úgyis tudja, hogy a chia is kocsonyásít, tojás helyett is szokták használni. Viszont olyan erős tartást azért nem tud, hogy pudingként egy tortaformából kivéve szeletelhető legyen. Erre segítettem rá egy kevés agar-agar porral. Ahogy a képeken is láthatjátok, tényleg nem túl sokat tettem a chiamagos rétegbe (viszonylag lágy maradt), de én meg szerettem volna tartani az inkább pudingos jelleget, a keményebb, zselés állaggal szemben. A meggyes réteg viszont „masszívabb” lett, bár az sem kemény, csak szebben vágható. A meggy amúgy is jól tud kocsonyásodni önmagában is, ha az ember megfőzi (a gyümölcsben lévő pektin miatt), én meg még rásegítettem arra is a zselésítővel, így tuti, hogy nem folyt szét. 🙂


Használat
Az agar-agar port folyadékban melegítéssel fel kell oldani, majd ahogy hűl, úgy zselésít. Ugyanúgy működik, mint a hagyományos zselatin, bár már nagyon régen használtam olyat is, de az elv ugyanaz: melegre olvad, hidegre kocsonyásodik. A kiinduló állapot meg por. 🙂

Aki már használt agar-agar port, az már úgyis kitapasztalta, hogy mennyi az annyi, amivel a kívánt állagot eléri, de ha jól tudom, a receptekben 1:1-hez arányban lehet használni állati zselatin helyettesítésére. De nem vagyok jártas a témában, így nekem személyes tapasztalatom csak ezzel a tortával van. 🙂
Ha elkészíted és úgy gondolod, hogy neked túl lágy lett, akkor a következő alkalommal tegyél többet az agar-agar porból. Ízén nem fog változtatni, csak az állagán.

Alja
Azt hiszem a többi hozzávalóval nem kell ilyen részletesen foglalkoznom, mert viszonylag általános hozzávalók. Természetesen most is igaz, hogy nyugodtan helyettesítsük a hozzávalókat kedvünk és ízlésünk szerint. Az alapot én zabpehelyből, mandulából és aszalt fügéből készítettem, de ezek opcionálisan cserélhetőek másra is. Mehet más mag vagy dióféle, a füge helyett datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack…

Teteje
Ugyanez igaz a gyümölcsös rétegre is. Mikor a receptet készítettem épp nyakig voltunk (vagyunk :)) a meggyszezonban, de más gyümölccsel is tökéletes lehet. Eredeti elképzelésem eper volt, de annak már sajnos lement a szezonja, mire összeraktam a receptet, viszont barackkal és egyéb bogyós gyümölccsel (málna, szeder, ribizli, áfonya…) is isteni lehet.

Közepe
A chiapudingos réteghez max. annyi megjegyzést írnék, hogy én a házi joghurtomat használtam hozzá, de ha nincs lehetőséged házilag készíteni, akkor természetesen bolti is jó hozzá. (Az viszont nem lesz teljes értékű, legalább is én még boltban nem láttam olyat.)

Remélem minden infót átadtam, így most már jöhet is a recept. Ha esetleg mégis lenne valami, amire nem tértem ki és fontos lenne, akkor nyugodtan kérdezzetek kommentben.
Hozzávalók 1 db 16 cm átmérőjű tortához:
Alap:
- 1/4 bögre / 40 g mandula
- 1/4 bögre / 30 g zabpehely
- 3 db nagyobb szem / kb. 40 g aszalt füge
Chiamagos réteg:
- 1 bögre / 250 ml natúr joghurt (növényi, én házi készítésűt használtam)
- 3 ek chiamag
- 3-4 ek agavészirup (vagy ízlés szerint)
- 1/8 tk fahéj
- 1/2 bögre / 125 ml növényi tej
- 10 g agar-agar por
Meggyes réteg:
- 200 g magozott meggy
- ízlés szerint édesítő (én 2 ek agavészirupot tettem)
- 1 tk citromlé
- 5 g agar-agar por
Elkészítés:
- Először készítsük el az alapot. Tegyük az alap hozzávalóit késes betétű robotgépbe és mixeljük formázható állatúra. Ragacsos mixet kell kapnunk, amit ha az ujjaink közé csippentünk, egyben marad.
- Nyomkodjuk ezt az egyveleget a tortaforma aljára és tegyük félre.
(Tipp: én szoktam egy vastagabb kartonlapból a tortaformával megegyező nagyságú kört kivágni a forma aljára, így mikor kivesszük a tortát a formából szépen tányérra lehet csúsztatni az aljáról, nem kell forma alján vágni, nem lesz karcos, valamint tányérra téve szebben is mutat.) - Készítsük el a chiamagos réteget. A (növényi) joghurtba keverjük el a chiamagot, a fahéjat és a szirupot, majd tegyük kicsit félre ezt is.
- Öntsük egy kis edénybe a növényi tejet, adjuk hozzá az agar-agar port, jól keverjük el és kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni. Fontos, hogy tényleg alacsony hőfokon melegítsük, mert a hirtelen hő nagyon összekapja, csomós lesz. Amikor elkezd sűrűsödni, főzzük még kb. 1 percig, majd vegyük le tűzről és keverjük hozzá a chiamagos keverékhez. Keverjük jó alaposan össze, majd öntsük a tortaformába. Tegyük hűtőbe 1–2 órára.
- Amikor már megdermedt annyira a chiamagos réteg, hogy rá lehet öntetni a meggyes réteget, akkor készítsük el azt is. Turmixoljuk össze a meggyet a sziruppal, citromlével és az agar-agar porral, majd öntsük egy edénybe, és (ezt is) alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni. Főzzük addig, míg elkezd sűrűsödni, majd húzzuk le a tűzről és várjuk meg, míg kicsit kihűl, de még önthető legyen. Vegyük elő a hűtőből a tortaformát és öntsük a chiamagos rétegre a meggyes keveréket. Tegyük vissza a hűtőbe ismét pár órára vagy akár egy egész éjszakára. (Én egy éjszakát hagytam.)
- Hűtőből kivéve hagyjuk még a formában 5-10 percig, hogy felengedjen annyit, hogy a szélek szépen elengedjét a forma oldalát, így szakadásmentesen ki lehet venni a formából. Díszítsük friss gyümölcsökkel, magvakkal, granolával. 🙂 A maradékot mindig hűtőben tároljuk.