Mogyorós-kakaós-csokis kekszek

Mogyorós-kakaós-csokis kekszek

A karácsony már szinte itt van a sarkon, ami azt jelenti, hogy az aprósütik ideje is itt van. De ha nem lenne, akkor is szerintem kötelező ezt a kekszet legalább egyszer megsütni. Utána meg szerintem úgyis magától értetődő lesz, hogy időnként elkészítjük. 😉 🙂 Nagyon rá lehet kattanni, de nem is csoda, hisz mindenféle jóságot belepakoltam, amik külön-külön is függőséget okozó hozzávalók, hát még akkor együtt. 😀  

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Hozzávalók – alig kell pár alapanyag és mégis egy isteni keksz kerekedik belőle 🙂
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Ha jól összekevertünk minden hozzávalót, akkor a tészta így néz ki
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Gombócoljunk! 🙂
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Tenyerünkkel nyomjuk le kicsit a gombócokat, majd nyomuk bele az étcsokidarabokat

Villámgyorsan elkészül

Nemcsak isteni finom ez a keksz, de a másik fontos tulajdonsága, hogy seperc alatt elkészül, szóval ha van egy szabad 10 percünk, az pont elég is lesz (főleg, ha kéznél van minden hozzávaló).

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Ez már így is nagyon jól néz ki! De azért persze süssük meg! 😉
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Mehetnek a sütőbe
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Frissen a sütőből!
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
8-10 perc után el is készül

Hozzávalókról

Mogyoróvaj: én házival készítem, de természetesen bolti is tökéletes hozzá (figyeljünk rá, hogy cukrozatlan legyen az is)

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
A legnehezebb rész következik: meg kellene várni, míg legalább langyosra hűl, de aztán már tálalhatjuk is! 🙂
Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
A fotó kedvéért toronyba rendeztem párat, de egy kupacban is jól mutatna

Lentojás: lenmag+víz keveréke. 1 ek lenmaghoz 2 -2,5 ek vizet rakunk, ez felel meg 1 tojás helyettesítésének. Chiamaggal is működik, kinek mi van otthon, vagy mit szeret (íze nem érvényesül egyiknek, a “ragasztó” funkciót látja el).

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
El is érkeztünk a legjobb részhez: megehetjük! 🙂

Kókuszliszt: ebben a receptben még nem helyettesítettem más liszttel. A kókuszlisztről azt mindenképp érdemes tudni, hogy nagyon nagy a nedvszívó képessége, szóval ha egy  alacsonyabbal helyettesítjük, akkor az állaga nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint az eredeti receptben. Tehát valószínű más hozzávalók arányain is változtatni kell. Én úgy gondolom azonban, hogy ebben a receptben azért nem túl kényes a cserebere, mert egy keksztészta amúgy sem egy bonyolult dolog, főleg, hogy ezt még nyújtani sem kell. Egyébként ha az ízvilága miatt cserélné valaki, akkor meg kell, hogy nyugtassak mindenkit, hogy egyáltalán nincs kókusz íze. Én sem vagyok nagy kókusz rajongó, ráadásul nem is kell sok belőle, szóval emiatt nem kell cserélni. 

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Gluténmentes, vegán mogyorós-kakaós-csokis kekszek

Szirup: elkészítettem már többfajta sziruppal (agavé, rizs, datolya), mindegyikkel működött (talán a datolya egy kicsit sűrűbb a többinél, de nem volt gond). Viszont a szirupot cukorral nem lehet helyettesíteni, mert míg a szirup hígítja a tésztát, addig a cukor sűríti. Tehát ha cukorral szeretnénk készíteni, akkor kell valami plusz folyadékot is hozzáadni (pl. növényi tejet), hogy ugyanazt az állagot megkapjuk.

Gluténmentes vegán mogyorós kakaós csokis keksz
Érdemes kipróbálni!

Úgy gondolom minden fontos dolgot elmondtam, most már tényleg jöhet a recept és a sütés! 🙂

Hozzávalók 8-10 db-hoz:

  • 1/2 bögre / 125 ml mogyoróvaj (enyém házi és földi)
  • 1 lentojás (1 ek őrölt lenmag + 2 ek víz 5 percig állni hagyni)
  • 1/3 bögre / 80 ml kókuszvirágszirup (vagy más)
  • 1/4 bögre / 25 g kakaópor
  • 1/3 bögre / 35 g kókuszliszt 
  • 1 ek / 15 ml olvasztott kókuszzsír (elhagyható)
  • 1 ek sütőpor
  • Étcsokoládé

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütési fokozat)
  2. Lenmagtojást készítsük el.
  3. Egy keverőtálba keverjük össze a mogyoróvajat, a kókuszolajat és a lentojást.
  4. Ezután a csoki kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót is: a sütőporral elkevert kókuszlisztet, kakaóport, szirupot, majd keverjük jól össze. Formázható masszát kell kapnunk.
  5. Készítsünk a tésztából kis golyókat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 
  6. Tenyerünkkel kicsit nyomkodjuk le és nyomjuk bele a csokidarabokat.
  7. Süssük kb. 8-10 percig az előmelegített sütőben.
  8. Érdemes kicsit megvárni, míg kihűl, de langyosan már isteni! 😉