Mogyorós-kakaós-csokis kekszek

A karácsony már szinte itt van a sarkon, ami azt jelenti, hogy az aprósütik ideje is itt van. De ha nem lenne, akkor is szerintem kötelező ezt a kekszet legalább egyszer megsütni. Utána meg szerintem úgyis magától értetődő lesz, hogy időnként elkészítjük. 😉 🙂 Nagyon rá lehet kattanni, de nem is csoda, hisz mindenféle jóságot belepakoltam, amik külön-külön is függőséget okozó hozzávalók, hát még akkor együtt. 😀




Villámgyorsan elkészül
Nemcsak isteni finom ez a keksz, de a másik fontos tulajdonsága, hogy seperc alatt elkészül, szóval ha van egy szabad 10 percünk, az pont elég is lesz (főleg, ha kéznél van minden hozzávaló).




Hozzávalókról
Mogyoróvaj: én házival készítem, de természetesen bolti is tökéletes hozzá (figyeljünk rá, hogy cukrozatlan legyen az is)


Lentojás: lenmag+víz keveréke. 1 ek lenmaghoz 2 -2,5 ek vizet rakunk, ez felel meg 1 tojás helyettesítésének. Chiamaggal is működik, kinek mi van otthon, vagy mit szeret (íze nem érvényesül egyiknek, a “ragasztó” funkciót látja el).

Kókuszliszt: ebben a receptben még nem helyettesítettem más liszttel. A kókuszlisztről azt mindenképp érdemes tudni, hogy nagyon nagy a nedvszívó képessége, szóval ha egy alacsonyabbal helyettesítjük, akkor az állaga nem biztos, hogy ugyanolyan lesz, mint az eredeti receptben. Tehát valószínű más hozzávalók arányain is változtatni kell. Én úgy gondolom azonban, hogy ebben a receptben azért nem túl kényes a cserebere, mert egy keksztészta amúgy sem egy bonyolult dolog, főleg, hogy ezt még nyújtani sem kell. Egyébként ha az ízvilága miatt cserélné valaki, akkor meg kell, hogy nyugtassak mindenkit, hogy egyáltalán nincs kókusz íze. Én sem vagyok nagy kókusz rajongó, ráadásul nem is kell sok belőle, szóval emiatt nem kell cserélni.

Szirup: elkészítettem már többfajta sziruppal (agavé, rizs, datolya), mindegyikkel működött (talán a datolya egy kicsit sűrűbb a többinél, de nem volt gond). Viszont a szirupot cukorral nem lehet helyettesíteni, mert míg a szirup hígítja a tésztát, addig a cukor sűríti. Tehát ha cukorral szeretnénk készíteni, akkor kell valami plusz folyadékot is hozzáadni (pl. növényi tejet), hogy ugyanazt az állagot megkapjuk.

Úgy gondolom minden fontos dolgot elmondtam, most már tényleg jöhet a recept és a sütés! 🙂
Hozzávalók 8-10 db-hoz:
- 1/2 bögre / 125 ml mogyoróvaj (enyém házi és földi)
- 1 lentojás (1 ek őrölt lenmag + 2 ek víz 5 percig állni hagyni)
- 1/3 bögre / 80 ml kókuszvirágszirup (vagy más)
- 1/4 bögre / 25 g kakaópor
- 1/3 bögre / 35 g kókuszliszt
- 1 ek / 15 ml olvasztott kókuszzsír (elhagyható)
- 1 ek sütőpor
- Étcsokoládé
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütési fokozat)
- Lenmagtojást készítsük el.
- Egy keverőtálba keverjük össze a mogyoróvajat, a kókuszolajat és a lentojást.
- Ezután a csoki kivételével adjuk hozzá a többi hozzávalót is: a sütőporral elkevert kókuszlisztet, kakaóport, szirupot, majd keverjük jól össze. Formázható masszát kell kapnunk.
- Készítsünk a tésztából kis golyókat és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
- Tenyerünkkel kicsit nyomkodjuk le és nyomjuk bele a csokidarabokat.
- Süssük kb. 8-10 percig az előmelegített sütőben.
- Érdemes kicsit megvárni, míg kihűl, de langyosan már isteni! 😉