Mandulás összeragasztós kekszek

Ez a recept nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom. 🙂 Egyszerűsége és gyorsasága nem csak abban rejlik, hogy kevés hozzávalóból készül, de nem kell a nyújtással és a kiszúrással sem bíbelődni. Ez főleg azoknak lehet jó hír, akik nem igazán szeretnek sokat és hosszadalmasan ténykedni a konyhában, vagy akik az utolsó pillanatban tudnak csak nekiállni a karácsonyi sütiknek és nincsenek hosszú órái egy-egy fajta elkészítésére. Elég csak összekeverni az alapanyagokat, kicsit hűteni a tésztát és már készíthetjük is gombócozást, majd mehet is a sütőbe. Ráadásul a sütéshez kb. 5-7 percre van csak szükség, úgyhogy szerintem joggal illik rá az egyszerű és gyors jelző, a finomat meg majd mindenki maga dönti el, de szerintem nem okoz csalódást. 😉




Univerzális
Tulajdonképpen ebből a tésztából kis kekszeket sütünk, amit aztán kedvünk szerint azzal ragasztunk össze, amivel szeretnénk. HA egyáltalán összeragasztjuk őket. Mert ha nem, úgy is teljesen jó. Karácsony lévén én összeragasztós sütiket készítettem belőle, de simán keksznek is tökéletes. Vagy megcsokizhatjuk a tetejüket (vagy csak a tetejének a felét) összeragasztás nélkül is, úgy is nagyon finom. Szóval tényleg úgy tálaljuk, ahogy tetszik.





Töltelék
Én a házi nutellámmal töltöttem meg, mert nagyon szeretjük, de természetesen más is jó bele. Házi lekvárral vagy ezzel a csokikrémmel is isteni! Tetejét egyszerűen csak olvasztott étcsoikival vontam be, amit majd aztán szintén kedvünk szerint díszíthetünk, de ha díszítés nélkül hagyjuk, úgy is szép.


Mennyiség
Az, hogy mennyi keksz lesz a tésztából, attól függ, hogy mekkora gombócokat gyártunk belőle. Én két méretet készítettem, amit a fotókon is láttok. Ha nagyobb golyókat gyúrunk, akkor kevesebb, ha kisebbeket, akkor több kekszünk lesz. Ha összeragasztjuk őket, akkor párosával kell számolni őket és annyi összeragasztós lesz. Tehát számokban: ha 60 db kekszet sütünk, akkor abból 30 db összeragasztós lesz. Nekem ebből a két méretből 54 darab lett, amiből nem ragasztottam össze az egészet, hagytam keksznek is csokisan, félcsokisan és simán is. 🙂


Díszítés
Tetejüket mandulával, puffasztott kölessel és kislánykám kérésére rózsaszín cukorgolyócskákkal díszítettem. Amiket megcsokiztam de összeragasztás nélkül hagytam, arra kókuszreszeléket szórtam. Bármi jó lehet, amit szeretünk.


Gyerek-kompatibilis
A készítésbe teljesen jól be lehet vonni még a kisebb gyerkőcöket is, hisz nincs szinte semmi veszélyes és nagyon nagy precízséget igénylő folyamat a készítés során. Alapanyagokat tálba öntögetni, összekeverni, gombócozni, lapítgatni már nagyon korán megtanulnak a gyerek. 🙂 A közös sütés-főzés bármikor nagyon jó program, de karácsony előtt meg különösen, szuper jó együtt ráhangolódni az ünnepekre karácsonyi kekszek sütésével is.


Hozzávalók:
Kekszekhez :
(kb. 54-60 db, amiből 27-30 db összeragasztós süti lesz)
- 250 g őrölt mandula
- 50 g barna rizsliszt
- 1 tk vanília por/őrlemény (elhagyható)
- 1 1/2 ek kókuszzsír
- 125 ml rizs-/kókuszvirágszirup
Töltelék:
Díszítés:
- 1 tábla (100 g) étcsokoládé
- 1 tk kókuszzsír
- mandula, puffasztott köles, cukorka – vagy amit szertenénk
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton, vagy ha több tepsit sütünk egyszerre, akkor 180 fokra légkeveréses fokozaton.
- Egy nagy keverőtálba keverjük össze a keksz hozzávalóit és tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy kicsit megdermedjen a tészta. Könnyebben lehet majd gombócozni.
- Ha letelt az hűtési idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral és tésztából gyúrjunk kis gombócokat, tegyük a tepsire és enyhén lapítsuk le őket.
- Süssük meg a kekszeket. Ha két tepsit teszünk be, akkor az alacsonyabb hőfokon légkeverésen süssük, ha egyesével tesszük be a tepsiket, akkor a magasabb hőfokon lékeverés nélkül süssük a kekszeket. Bárhogy sütjük, kb. 5-7 perc a sütési idő. Ez természetesen sütőnként eltérhet. Akkor jó, mikor épp kezd egy picit megbarnulni. Közvetlenül kivéve sütőből nagyon puhának tűnik, de hülés közben megkeményedik.
- Hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, csak utána kezdjük csokizni és tölteni őket.
- Gőz felett olvasszuk fel a csokit. Ha nem csokizzuk meg az egészet, akkor kevesebb is elég lehet, mint 1 tábla. Tegyünk hozzá 1 tk kókuszzsírt, szép fényt ad majd a bevonatnak.
- Csokizzuk meg a kekszek felének tetejét (ha összeragasztósat készítünk): mártsuk bele a csokiba és tegyük vissza a sütőpapíros tepsire és hagyjuk teljesen megszáradni. Ennek a folyamatnak legegyszerűbb este nekiállni, így reggelre megdermed a csoki és szépen lehet is tölteni őket. Tetejüket megszórhatjuk puffasztott kölessel, cukorkával de egy-egy mandulát is tehetünk rá.
- Ha megdermed a csoki a kekszek tetején, kezdhetjük az összeragasztást. A csokizatlan részek aljára kenjünk egy kis házi nutellát, majd nyomjuk rá a csokizott kekszekből és tegyük félre. Járjunk el így addig, míg tartanak a kekszek.
- Ha mindent összeragasztottunk, tálalhatjuk is. Légmentesen záródó dobozban viszonylag sokáig eláll hűtés nélkül. Én 5 napnál tovább nem próbáltam egyszer sem. A tölteléktől másnapra szépen megpuhulnak a kekszek, teljesen linzer típusú aprósüti érzete lesz az embernek tőle. 🙂