Mandulás összeragasztós kekszek

Mandulás összeragasztós kekszek

Ez a recept nagyon egyszerű, gyors és nagyon finom. 🙂 Egyszerűsége és gyorsasága nem csak abban rejlik, hogy kevés hozzávalóból készül, de nem kell a nyújtással és a kiszúrással sem bíbelődni. Ez főleg azoknak lehet jó hír, akik nem igazán szeretnek sokat és hosszadalmasan ténykedni a konyhában, vagy akik az utolsó pillanatban tudnak csak nekiállni a karácsonyi sütiknek és nincsenek hosszú órái egy-egy fajta elkészítésére.  Elég csak összekeverni az alapanyagokat, kicsit hűteni a tésztát és már készíthetjük is gombócozást, majd mehet is a sütőbe. Ráadásul a sütéshez kb. 5-7 percre van csak szükség, úgyhogy szerintem joggal illik rá az egyszerű és gyors jelző, a finomat meg majd mindenki maga dönti el, de szerintem nem okoz csalódást. 😉

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Ha a tésztát összeállítottuk és kicsit lehűtöttük, kezdődhet is a gombócolás.
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Az, hogy mennyi kekszünk lesz, attól függ, mekkora gombócokat gyártunk. Én ebbe a tespibe most akkorákat raktam, hogy 24 db fért el kényelmesen
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Kicsit lelapítom a gombócokat és mehet is a sütőbe
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Érdemes azt is bekalkulálni, hogy sülés közben kicsit szétterülnek. Kisebb gombócból is nagyobb lesz, valamint hagyjunk helyet egymás között, hogy ne süljenek össze

Univerzális

Tulajdonképpen ebből a tésztából kis kekszeket sütünk, amit aztán kedvünk szerint azzal ragasztunk össze, amivel szeretnénk. HA egyáltalán összeragasztjuk őket. Mert ha nem, úgy is teljesen jó. Karácsony lévén én összeragasztós sütiket készítettem belőle, de simán keksznek is tökéletes. Vagy megcsokizhatjuk a tetejüket (vagy csak a tetejének a felét) összeragasztás nélkül is, úgy is nagyon finom. Szóval tényleg úgy tálaljuk, ahogy tetszik. 

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket és csak utána kezdjük el csokival bevonni, tölteni
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Étcsokit olvasztottam gőz felett egy kis kókuszzsírral, majd belemártom a kekszeket…
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
… és visszateszem a sütőpapíros tepsire. Hagyom, hogy megszáradjon a csoki
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Tetejüket díszíthetjük kedvünk szerint – én puffasztott kölest, egész mandulát és kislánykám kérésére rózsaszín cukorkát tettem rá
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Száradásra várva. 🙂 Ha megszilárdult a csoki a tetején, lehet is tölteni kedvünk szerint házi nutellával, lekvárral, csokikrémmel stb.

Töltelék

Én a házi nutellámmal töltöttem meg, mert nagyon szeretjük, de természetesen más is jó bele. Házi lekvárral vagy ezzel a csokikrémmel is isteni! Tetejét egyszerűen csak olvasztott étcsoikival vontam be, amit majd aztán szintén kedvünk szerint díszíthetünk, de ha díszítés nélkül hagyjuk, úgy is szép.

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Ha megtöltöttük őket, tálalhatjuk is
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Az enyém házi nutellával van töltve

Mennyiség

Az, hogy mennyi keksz lesz a tésztából, attól függ, hogy mekkora gombócokat gyártunk belőle. Én két méretet készítettem, amit a fotókon is láttok. Ha nagyobb golyókat gyúrunk, akkor kevesebb, ha kisebbeket, akkor több kekszünk lesz. Ha összeragasztjuk őket, akkor párosával kell számolni őket és annyi összeragasztós lesz. Tehát számokban: ha 60 db kekszet sütünk, akkor abból 30 db összeragasztós lesz. Nekem ebből a két méretből 54 darab lett, amiből nem ragasztottam össze az egészet, hagytam keksznek is csokisan, félcsokisan és simán is. 🙂

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Jól záródó dobozban hűtés nélkül is eláll 5 napig biztos, ennél tovább még egyszer sem jutottam a tesztelésben 🙂
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Annyira nagyon finom, hogy Anyukám általá gyártott angyalka is szemet vetett rá! 😉 😀

Díszítés

Tetejüket mandulával, puffasztott kölessel és kislánykám kérésére rózsaszín cukorgolyócskákkal díszítettem. Amiket megcsokiztam de összeragasztás nélkül hagytam, arra kókuszreszeléket szórtam. Bármi jó lehet, amit szeretünk. 

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
De akár nem is fontos megtölteni, de még bevonni sem, sima mandulás kekszknek is nagyon finom
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Bevonva és megtöltve ünnepi sütit varázsolhatunk a kekszekből. Pár nap után kellemesen megpuhulnak a kekszek a tölteléktől, teljesen linzer típusú aprósüti jellege lesz. Szerintem nagyon finom! 🙂

Gyerek-kompatibilis

A készítésbe teljesen jól be lehet vonni még a kisebb gyerkőcöket is, hisz nincs szinte semmi veszélyes és nagyon nagy precízséget igénylő folyamat a készítés során. Alapanyagokat tálba öntögetni, összekeverni, gombócozni, lapítgatni már nagyon korán megtanulnak a gyerek. 🙂 A közös sütés-főzés bármikor nagyon jó program, de karácsony előtt meg különösen, szuper jó együtt ráhangolódni az ünnepekre karácsonyi kekszek sütésével is. 

Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Mandulás összeragasztós kekszek – házi nutellával tölve
Gluténmentes vegán mandulás összeragasztós kekszek
Kellemes készülődést kívánok mindenkinek a karácsonyi ünnepekre!

Hozzávalók:

 Kekszekhez :

(kb. 54-60 db, amiből 27-30 db összeragasztós süti lesz)
  • 250 g őrölt mandula
  • 50 g barna rizsliszt
  • 1 tk vanília por/őrlemény (elhagyható)
  • 1 1/2 ek kókuszzsír
  • 125 ml rizs-/kókuszvirágszirup

Töltelék:

Díszítés:

  • 1 tábla (100 g) étcsokoládé
  • 1 tk kókuszzsír
  • mandula, puffasztott köles, cukorka – vagy amit szertenénk

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton, vagy ha több tepsit sütünk egyszerre, akkor 180 fokra légkeveréses fokozaton.
  2. Egy nagy keverőtálba keverjük össze a keksz hozzávalóit és tegyük a hűtőbe 15-20 percre, hogy kicsit megdermedjen a tészta. Könnyebben lehet majd gombócozni.
  3. Ha letelt az hűtési idő, vegyük ki a tésztát a hűtőből. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral és tésztából gyúrjunk kis gombócokat, tegyük a tepsire és enyhén lapítsuk le őket.
  4. Süssük meg a kekszeket. Ha két tepsit teszünk be, akkor az alacsonyabb hőfokon légkeverésen süssük, ha egyesével tesszük be a tepsiket, akkor a magasabb hőfokon lékeverés nélkül süssük a kekszeket. Bárhogy sütjük, kb. 5-7 perc a sütési idő. Ez természetesen sütőnként eltérhet. Akkor jó, mikor épp kezd egy picit megbarnulni. Közvetlenül kivéve sütőből nagyon puhának tűnik, de hülés közben megkeményedik.
  5. Hagyjuk teljesen kihűlni a kekszeket, csak utána kezdjük csokizni és tölteni őket.
  6. Gőz felett olvasszuk fel a csokit. Ha nem csokizzuk meg az egészet, akkor kevesebb is elég lehet, mint 1 tábla. Tegyünk hozzá 1 tk kókuszzsírt, szép fényt ad majd a bevonatnak. 
  7. Csokizzuk meg a kekszek felének tetejét (ha összeragasztósat készítünk): mártsuk bele a csokiba és tegyük vissza a sütőpapíros tepsire és hagyjuk teljesen megszáradni. Ennek a folyamatnak legegyszerűbb este nekiállni, így reggelre megdermed a csoki és szépen lehet is tölteni őket. Tetejüket megszórhatjuk puffasztott kölessel, cukorkával de egy-egy mandulát is tehetünk rá.
  8. Ha megdermed a csoki a kekszek tetején, kezdhetjük az összeragasztást. A csokizatlan részek aljára kenjünk egy kis házi nutellát, majd nyomjuk rá a csokizott kekszekből és tegyük félre. Járjunk el így addig, míg tartanak a kekszek.
  9. Ha mindent összeragasztottunk, tálalhatjuk is. Légmentesen záródó dobozban viszonylag sokáig eláll hűtés nélkül. Én 5 napnál tovább nem próbáltam egyszer sem. A tölteléktől másnapra szépen megpuhulnak a kekszek, teljesen linzer típusú aprósüti érzete lesz az embernek tőle. 🙂