Fűszeres-gyömbéres sárgarépa- és sütőtökkrémleves

Régen hoztam már levest, pedig szinte mindig leírom, hogy nagy leveses család vagyunk, jóformán naponta eszünk valamilyen levest. Ez most egy végtelenül egyszerű, ám a családunkban, főleg kislányom által 🙂 megunhatatlan sütőtök krémleves. Nagyon szereti, nem viccelek, minden nap tudná enni, ha kapná. 🙂 A zöldségleves és a sütőtökkrémleves a minden mostanában. 🙂

Gyorsan valami finomat
Ezt a levest tényleg nem lehet és nem is érdemes túlragozni, mert amellett, hogy nagyon finom, nagyon gyorsan el is készíthető. Csak megtisztítjuk, megpucoljuk, összevágjuk a hozzávalókat, melyek aztán mehetnek is egy edénybe a fűszerekkel együtt főni. Ha megpuhultak a zöldségek, összeturmixoljuk és kész is van. Ez az egész kb. 20-25 perc.


Tálaláskor lehet inkább cifrázni a dolgot, mert meglocsolhatjuk ezzel-azzal. mint például tökmag-, vagy olívaolajjal, vagy valami növényi tejszínnel, de akár megszórhatjuk pirított magvakkal, zöld levelekkel, vagy csírával… vagy ezeket így együtt mind. 🙂 De ez már tényleg csak rajtunk és az ízlésünkön múlik.

Leves, leves, leves
A hűvös idő beköszöntével megint itt a forró levesek időszaka is. Én csak buzdítani tudok mindenkit, hogy ha máskor nem is, legalább ilyenkor levesezzünk! Egyrészt testet-lelket melegető egy tál mennyeien finom, gőzőlgő leves a kinti zord hidegből hazaérve; másrészt télen is van jó pár zöldségünk, amik amellett, hogy nagyon táplálóak, finomak és egészségesek, teljesen alkalmasak akár krémleves készítésre is.

Levesezésre fel! 🙂
Hozzávalók 3-4 főre:
- 500 g pucolt, hámozott sütőtök
- 1 szál sárgarépa
- 1 fej hagyma
- kis darabka gyömbér lereszelve
- 1 mindenmentes zöldségleveskocka
- 1 tk őrölt kurkuma
- 1/2 tk őrölt koriandermag
- 1/4 tk őrölt római kömény
- só ízlés szerint (ha a kocka nem volt sós)
- 1-2 ek olívaolaj
- Víz
Tálaláshoz (ami épp szimpatikus, de ilyenek is lehetnek):
- Növényi tejszín
- Pirított magok
- Zöld levelek
- Csíra
- Tökmagolaj/olívaolaj
Elkészítés:
- A hagymát és a répát tisztítsuk, hámozzuk meg és vágjuk nagyobb kockákra.
- Öntsük egy lábasba 1-2 ek olívaolajat és tegyük bele a hagymát, répát, a kockára vágott sütőtököt, reszelt gyömbért és a fűszereket. Pár percig pirítsuk, forgassuk össze az egészet, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.
- Dobjuk bele a leveskockát, keverjük el és főzzük puhára a zöldségeket (kb. 15-20 perc).
- Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel turmixoljuk simává a levest. Ha túl sűrűnek találjuk, öntsünk még hozzá vizet, vagy akár növényi tejszínnel is hígíthatjuk. Ellenőrizzük, hogy elég sós-e.
- Tálaláskor locsoljuk meg tökmag- vagy olívaolajjal, vagy növényi tejszínnel, szórjunk rá pirított magokat, zöld leveleket. Ahogy tetszik.
Jó étvágyat! 🙂